A majdnem tökéletes kistestvér

A Panasonic FZ950 után nálunk járt a kisebb testvére is, aki az FZ800 névre hallgat. Méretben ugyanúgy 55”-ról beszélünk, kinézetre sincs sok különbség, és ugyanúgy egy gyönyörű OLED panelen keresztül élvezhetjük a filmeket. A kérdés tehát, hogy a motorháztető alatt mivel kapunk kevesebbet.

Az első szembetűnő különbség már a doboz kibontásakor felötlik: nem kapunk soundbart. Bár alapvetően ezt nem gondolnám kifejezett hátránynak, hiszen az FZ800 kb. 300.000 Forinttal kerül kevesebbe, mint nagyobb testvére, és inkább kiegészítőről kelljen lemondanunk, mint képminőségről vagy funkcionalitásról.

A másik dolog, amiről le kell majd mondanunk, az a touchpad távirányító. Bár én továbbra is csak fancy kütyünek tartom őket, mint ténylegesen hasznos kiegészítőknek, de pár nap után meg lehet annyira szokni, hogy kényelmesebb legyen, mint a 2-3x akkora, hagyományos távirányító használata.

Ettől a két dologtól eltekintve a dobozban ugyanazt a “felszereltséget” találjuk, ami szerintem eddig egy teljesen elfogadható kompromisszum, az árat tekintve.

Az FZ800 hátoldalát meglátva feltűnik, hogy nincs konzolnak sem kialakítva hely, így ezt a készüléket csak TV állványra tudjuk majd tenni. Szerencsére a Panasonic továbbra is megmaradt az FZ950-nél használt talp szerkezetnél, így ismét nem telik el kb. 5 perc sem, és már üzemképes is az új TV-nk. Szétszedni sem volt nehezebb, és ezúttal is szeretném megemelni a kalapom, hogy a lehető legidegesítőbb részét a beüzemelési folyamatnak sikerült teljesen eltüntetni.

Mivel az FZ800 nem fog a falra kerülni, itt így nem jelent akkor gondot, hogy pár HDMI csatlakozó merőleges a panelhez képest. Bár ezt továbbra sem tartom kifejezetten hatékony megoldásnak, jelen esetben nem jelent semmilyen hátrányt. A klasszikus DVB-T, USB, 3.5mm, optika, és minden egyéb szintén a TV bal oldalán található, lepattintható panel mögött lapul. Hiány nincs.

Az első ténylegesen szembetűnő különbség a menüvel jelentkezik. Nem teljesen emlékszem, hogy az FZ950-nél pontosan hogyan néztek ki a dolgok, de az FZ800 esetén nagyon kusza és sokszor átláthatatlan az egész. Az antenna hangolása például 20 percbe telt, amiből 15 azzal ment el, hogy megtaláljam a megfelelő menüpontot - ami egyébként valami teljesen nem logikus helyen volt (számomra). Szerencsére a beépített kereső segít egy kicsit, de ha valamit változtatni kéne, akkor az egész menü újragondolásával kezdeném.

Funkcióit tekintve megtalálható benne minden, ami egy OLED panel védelméhez szükséges: automata kikapcsolás jel hiánya, illetve adott idő után. A színek kalibrálására is rengeteg lehetőségünk van, valamint kicsit meglepő módon számomra a hang állítgatására is számos menüpont áll rendelkezésre.

És itt jön a második problémám: a hang. Nem, minőségre teljesen korrekt, főleg, hogy soundbar helyett csak beépített hangszóróról beszélhetünk. A gond a hangerő. A saját TV-m, a Chromecast, a mini-ITX vagy bármilyen bekötött eszköz esetén már 20-25%-os hangerőnél kellemesen kitöltik a szobát a hangok, az FZ800 viszont iszonyat halk volt - valamiért a saját hangerejét 100%-ra kellett tekerni (az FZ900 vagy a saját TV-m esetén ez konstans 0-n van), valamint az erősítőn is szükség volt még egy extra 20-25%-ra, hogy ugyanazt a hangerőt elérjem.

Szerencsére a kép esetén már észre sem lehet venni, hogy nem a prémium modell áll az állványon. Az OLED panel ugyanolyan gyönyörű képet ad, nem mosódik el sport esetén sem, a fekete fekete, a színek élénkek (még a leghidegebb gyári beállítás mellett is), a Dark Knight pedig ezen a készüléken is ugyanolyan álomszerű.

Az alacsonyabb felbontású tartalmakat is kiválóan kezeli, egyszer sem vettem észre, hogy az upscaling közben szétesne vagy blokkosodna a kép.

Végső soron kijelenthető, hogy ha valaki szeretne egy szép, nagy OLED panellel szerelt TV-t otthonra, de nem feltétlen tart igényt olyan extrákra, mint egy soundbar vagy touch remote, de mégis abszolút prémium képminőségre vágyik, akkor az FZ800 remek választás. Árban abszolút a középmezőnyben foglal helyet, és csak apró, first world problem jellegű nüanszokkal kell megbírkózni - cserébe a pénztárcánk sem fog annyira kiürülni.