Egy éve vezette be a Vodafone a 16 hetes szülői szabadságot

Hazánkban hivatalosan június harmadik vasárnapján ünneplik az apákat, így idén június 20-ra esik az Apák Napja. A jeles nap apropóján a Vodafone ismertette az egy éve bevezetett, 16 hetes szülői szabadsággal kapcsolatos tapasztalatait – amelyet azóta már 82 újdonsült szülő vett igénybe a szolgáltatónál. A programmal a vállalat célja az volt, hogy mindkét szülőnek lehetősége legyen jelen lenni életüknek ebben a meghatározó időszakában, így támogatva a családdá válás folyamatát, az esélyegyenlőségét, és a munka-magánélet egyensúly megtartását kollégáik körében.

2025-re a Vodafone szeretne lenni a világ legjobb munkahelye a nők és a férfiak számára egyaránt – így szól a vállalat ambiciózus, globális célkitűzése a következő öt évre. A Vodafone Magyarország épp egy éve ennek jegyében indította el kezdeményezését, amelynek keretében az újdonsült családoknak nyújtanak nem mindennapi támogatást.

A vállalat célja, hogy minden kollégának azonos lehetőségeket kínáljon a karrier és a családi élet terén egyaránt, egyedülálló kezdeményezésének keretében 16 hetes, 100 százalékban fizetett speciális szabadságot biztosít, amelyet a vállalatnál dolgozó azon újdonsült szülők vehetnek igénybe a gyermekük érkezését követően, akik nem élnek a szülési szabadsággal. Tehát amennyiben az anya megy szülési szabadságra akkor az apa részére, ha pedig az apa marad otthon a gyermekkel, akkor az anya részére teszi lehetővé a szolgáltató a 16 hetes extra szabadságot. A lehetőséggel azonos feltételek mellett élhetnek az örökbefogadó szülők is. A 16 hetes szabadság 2 vagy akár több részletben is felhasználható a gyermek érkezését követő 18 hónapban.

A szülői szabadságon lévő munkatársak munkába való visszatérésének megkönnyítése érdekében a vállalat azt is lehetővé teszi, hogy 100%-os fizetés biztosítása mellett kezdetben csökkentett óraszámban térjenek vissza. Mindezeken felül a Vodafone a szülési szabadságon lévő kollégái juttatását kiegészíti a gyermekgondozási támogatás és a szülési szabadság előtti munkabér különbözetével.

A program célja, hogy senkinek se kelljen lemondania az együtt töltött időről a gyermek érkezését követő, meghatározó és élményekkel teli időszakban.

„A Vodafone-nál célunk, hogy olyan környezetet teremtsünk kollégáink számára, ahol mindenki kiteljesedhet a számára fontos életterületein. A szülővé és családdá válás az ember életében egy olyan meghatározó időszak, ami kihat az egész életének az alakulására, ezért fontos, hogy a friss szülőknek lehetőségük legyen átadni magukat ennek az élménynek. És tudjuk, hogy ez csak akkor lehetséges, ha az embernek nem kell kompromisszumot kötnie a szakmai fejlődése és a magánélete között. Hiszünk abban, hogy mindenkit azonos lehetőségek illetnek meg, éppen ezért vezettük be tavaly nyáron a 16 hetes fizetett szülői szabadságot. Az elmúlt egy év tapasztalatai és a kollegáktól kapott visszajelzések azt igazolják, hogy minden várakozásunknál nagyobb létjogosultsága van ennek a programnak. – mondta Tóth Zsuzsanna, a Vodafone Magyarország HR vezérigazgató-helyettese.

A kezdeményezés sikerét mutatja, hogy a program indulása, azaz tavaly július 1-e óta ezidáig már 82 munkatárs igényelte az extra szabadságot, közülük 66-an már megkezdték a szabadságot, 16-an pedig épp most várják a gyermekük érkezését, így ők is hamarosan megkezdik. Legtöbben 2 vagy több részletre bontva élnek a 16 hét adta lehetőséggel, ami nem csak a közös családi élet tervezése, hanem a munkahelyi csapatuk munkatervezése szempontjából is előnyös.

Ez egy olyan különleges időszak, amit szülőként az ember szeretne teljesen megélni, nem csak fotón és videón látni például amikor a gyermeke először átfordul, hanem saját élmény formájában, mert ezek az élmények végig kísérik az embert az egész életében. A gyermekemmel töltött első napok élményei olyan hatalmas löketet adtak, ami nem csak a családunk kiteljesedése szempontjából volt fontos, hanem pozitívan hatott a karrierem, a munkám alakulása szempontjából is” – mondta Simon Róbert Lajos, a Vodafone Magyarország Health and Safety Managere, aki kisebbik gyermeke tavaly júniusi születését követően már letöltötte a 2 részletre osztott szabadsága első etapját.

„Már a tervezés, a ráhangolódás is egészen más volt annak tudatában, hogy a családommal tudok lenni. Nem csak nekem volt jó érzés, hanem a feleségemnek is megnyugvást jelentett a tudat, hogy ott leszek, és együtt csináljuk végig.” – mondta Fehértavi Alexander, a Vodafone Magyarország Service Designere, aki első gyermeke januári érkezését követően rögtön otthon maradt egy időre a családjával, és épp most tölti szabadsága második részletét. „Nekem fontos volt, hogy az első hetekben is tényleg ki tudjam venni a részem a kisfiam körüli feladatokból, mert így a feleségemnek volt lehetősége piheni és regenerálódni.” – folytatta Alexander.

Nekünk a nagyszülők bevonása nem olyan egyszerű, ezért jól jött, hogy ott tudtam lenni a feleségem mellett” – mondta Kardos Zoltán Mass Retail Manager. „Az együtt töltött idő nagyon sokat segített a gyermekemmel való kötődés kialakulásában, és volt lehetőségem megismerkedni vele is, és persze saját magammal is ebben a számomra még új szülő szerepben. Nagyon sokat adott ez nekem, nekünk.”

Mindezek mellett a Vodafone cégcsoport számos intézkedést vezetett már be az esélyegyenlőség, valamint a munka és a családi élet egyensúlyának fenntartása érdekében.

Rugalmas munkaidő: A Vodafone Magyarország már a pandémia előtt is figyelt dolgozóik munka-magánélet egyensúlyának fenntartására. Évek óta számos program és kezdeményezés szolgálja, hogy minden munkavállalónk megtalálja a számára legideálisabb időbeosztást, így akár egyéni, a megszokott 4, 6 és 8 órás foglalkoztatástól eltérő megállapodásokra is van lehetőség a munkaidő terén. 2020 márciusa óta a Vodafone kollégáinak több, mint 85%-a otthoni munkarendre állt át. A távmunka lehetőségét a szolgáltató az ügyfélszolgálaton dolgozók számára is elérhetővé tette, ami abban az időben szinte egyedülálló volt hazánkban.

ReConnect program: Az intézkedés célja, hogy segítse a visszailleszkedésben azokat a tehetséges munkavállalókat, akik a munkaerőpiacról hosszabb időre kiestek, például vállalkozói lét, GYES vagy külföldi munkavállalás okán, ugyanakkor korábbi tapasztalataik és eredményeik alapján jó vezetői potenciállal rendelkező munkatársnak bizonyulhatnak.

Családon belüli erőszak elleni fellépés: Kapcsolati erőszak áldozatain segít a Vodafone Alapítvány Bright Sky applikációja. A bántalmazó kapcsolatban élőknek és környezetüknek is hasznos információkat adó Bright Sky HU alkalmazásban a segítő civil szervezetek elérhetőségei is szerepelnek.  Az alkalmazás bármilyen okostelefonon használható, ami fontos szempont volt a fejlesztés során.

Women in Tech: A Vodafone Magyarország kezdeményezésére elindult a Women in Technology Hungary Egyesület, amely a technológia területén tevékenykedő nőket fogja össze. A Vodafone az egyesület megalapításával egy olyan közös tudásmegosztó és kapcsolatépítő platformot kívánt létrehozni, amely egyfelől párbeszédet generál a szervezet tagjai között, másfelől inspirációt, mentoringot és szakmai segítséget nyújt a jövő női generációja számára.