The Castle Files (Castle - 3x09)

CastleA Castle azon kevés nyomozós sorozatok egyike, mely nem a megszokott, CSI-hangulatot követi, 40 percnyi masszív unalommal megáldva, miközben nem, hogy gondolkodnunk nem kell azon, ki lehet a gyilkos, gyakorlatilag a szánkba rágják a megoldást. A Castle egy laza humorral megáldott sorozat, melynek minden része az elejétől a végéig érdekes, és képes lekötni az embert.

A harmadik évad ismét visszatért a régi, sorozat eleji hangulathoz: Rick állandóan piszkálja Beckett nyomozót, akit nem kell félteni, ugyanúgy megmondja a magáét. Az író minden eset mögött igyekszik a lehető legképtelenebb és legnyakatekertebb megoldásokat keresni, melynek eredményeként már-már Mulder & Scully stílusba csapnak át a nyomozások.

Nem volt ez másképp az eheti részben sem (3x09: Close Encounters of the Murderous Kind), mely egy az egyben egy X-Akták paródia volt. Egy asztrofizikus holttestét saját autójában találják meg, aki gyakorlatilag szétrobbant, mintha az űrben lett volna, szkafander nélkül. Castle persze egyből viccelődni kezd, és az UFO-kra keni az egészet. Ahogy halad a nyomozás, a páros egyre magasabb falakkal találja szemben magát, míg végül elrabolják őket a kormány egy titkos szervezetének tagjai. Munkájukat Benny Stryker, a világhírű földönkívüli-elrablás szakértő segíti.

Ennyire jól összerakott részt rég láttam televízióban. A sorozat harmadik évadának eddigi részei is viszik a pálmát (pl. a Da Vinci-kód paródia), de mint X-Akták fan, én minden egyes pillanatát külön élveztem a résznek. Már ott hangosan felnevettem, amikor Rick a másik sorozat főcímdalát kezdte el fütyörészni, de a beszólások, az utalások, az átvett dolgok annyira jól lettek megvalósítva, hogy egyszerűen hibátlanra sikeredett az epizód.

Persze a végére mindent megmagyaráznak, de ezt a jelenetet elnézve is be lehet látni, hogy nem véletlenül a Castle az egyik legsikeresebb műsora az ABC-nek. A végső hab a tortán pedig még tudott dobni a már alapból 10 ponton még párat: a kormánytitkokkal üzletelő kém, hasonlóan C.G.B. Spender-hez, megállás nélkül cigarettázott. Persze ezek így kívülről nem tűnhetnek akkora dolgoknak, de ha valaki megnézi a részt, garantálom, hogy sírva fog nevetni az elejétől a végéig. Főleg, ha szereti az X-Aktákat is.

Remélem előhúznak még ilyenek sztorikat az írók az ingujjaikból az évad során. Bár egy, a tavalyihoz hasonló dupla részt sem bánnék...:)