Smallville - A 9. évad

Smallville A 8. évad vége már a kritikán aluli dolgok határát súrolta, és az évad első 4 része sem kecsegtetett sok reménnyel. Gagyi történet, még rosszabb megvalósítások és CGI-k. Nem véletlen, hogy a CW átrakta péntekre, a halálzónába.

Azonban: ezeket a srácokat ez nem nagyon zavarta, sőőőt. Összekapták magukat, és valami eszméletlen évadot hoztak össze. A rajongók pedig elkezdtek újra hinni a sorozatban, és megmentették a biztosnak hitt kaszától. A csatorna megrendelte a 10. évadot, ami az utolsó etap lesz a fiatal Superman történetét bemutató saga-ban. Valamint ne felejtsük el a Metropolis című tévé filmet sem, amit a sorozat utánra terveztek.

Tess a világra szabadítja a kandroiaiakat, Zod vezetésével. Egyetlen céljuk, hogy elfoglalják a Földet, rabszolgasorba taszítsák az emberiséget, és uralkodjanak a bolygón. Az egyetlen dolog, ami megmenthet minket az Rao Könyve. Eközben egy titkos szervezet, a Checkmate a háttérben azon munkálkodik, hogy elpusztítsák az idegeneket, valamint a szuperhősöket felbéreljék a nemzet védelmére. A titokzatos Red Queen folyamatosan igyekszik megakadályozni őket terveik véghezvitelében, segítve ezáltal Clarkéknak a probléma békés, háborúmentes lezárását. Időközben Zod és a kandoriaiak szert tesznek az erőikre, és egyre közelebb jutnak a teljes hatalomátvételhez...

Természetesen nem csak akció és csihi-puhi volt az évadban. Lois és Clark kapcsolata új szintre lép, valamint Chloe és Olliver is egymásra találnak. Ebből természetesen remek részek következnek, a szokásos humorral. Sajnos Lois még mindig nem állandó, összes részes szereplő, de akárhányszor feltűnik, garantáltan hozza a formáját.

Mindemellett megkaptuk a sorozat valószínűleg eddigi legnagyszabásúbb projektjét, az Absolute Justice-t. Nem kisebb ember, mint Geoff Johns írta. Először hozták tévéképernyőre élőszereplőkkel Hawkmant, akit nem más játszott, mint Michael Shanks. Beleadtak apait-anyait, és egy nagyon ütős dupla részt hoztak össze.

És ha ez még mindig nem lett volna elég, zenei téren is magára talált a sorozat. Egyszerűen fantasztikus, remekül odaillő dallamokat komponáltak minden részhez. Szerencsére a csatorna is felismerte, hogy itt bizony nem lesz bukás, sőt, ellenkezőleg, garantált siker várható az évad további részeiben, így egyre nagyobb támogatást adtak a stábnak. Akik pontosan tudták, hogy most nem hagyhatják cserben a hűséges, és az újra növekvő tábornak örvendő rajongókat. Szerencsére sikeresen vették az akadályokat, és jobbnál jobb részeket hoztak össze minden hétre. A karakterek sokat fejlődtek, tanultak egymástól, valamint az előző szuperhős-generációtól.

Persze nem mindenki vélekedik ilyen pozitívan az évadról. Sokan támadják, hogy az 5. évadnál abba kellett volna hagyni, nem történik semmi, meg amúgy is, unalmas. Meg kell hagyni, van igazságalapjuk. Volt egy két rész, ami nemes egyszerűséggel a Supernatural lemásolva. Az ötlet nem volt eredeti, a megvalósítást is láttuk már. De a Smallville humor, ami egy-egy ilyen részben megjelenik, megbocsájthatóvá teszi az ilyen apró gikszereket. Sajnos elég sokszor előfordult, hogy a remekül felvezetett történetet kb. 2-3 perc alatt le is zárták, méghozzá olyan egyszerű megoldásokkal, amik néha már fájdalmasan gagyinak hatottak. Nem egy nagyon jó résznek sikerült így lehúzniuk a befejezését.

Visszatérő szereplőkből sem volt hiány. Újra láthattuk Serinda Swant (Zatanna), vagy épp a 3. Superman filmben Lois Lane-t alakító Annette O'Toole-t (Martha Kent). Természetesen a jó öreg bajkeverő és konspirátor, Michael McKean (Perry White) sem hiányozhatott, hogy bogarat ültessen Lois fülébe.

A 10. évadhoz pozitív reményeket fűzök látatlanban, bár egyik szemem sír. Míg nagy valószínűséggel visszatér Michael Rosenbaum (Lex Luthor), sajnos búcsúzunk az egyetlen megmaradt, "törzsgyökeres" Smallville lánytól, Chloe-tól. A rajongóknak azt ígérte, rendes lezárást kap a karaktere, és pár rész erejéig még találkozunk vele.