Merlin 3x01-02 - The Tears Of Uther Pendragon

2 éve, mikor a BBC berendelte a Merlint, senki sem jósolt neki hosszú jövőt. Azóta már a 3. évad indult el és a kritikusok véleménye is megváltozott. Ez a változás annak köszönhető, hogy jelentős javulás történt a sorozatban.

 Habár maga a történet és az alapfelállás lényegében nem változott semmit, minden más igen. A sikernek köszönhetően a csatorna egyre nagyobb összegeket áldoz rá, ami meg is látszik, mind a díszleten, mind az effekteken. A színészek is belerázódtak szerepükbe és a párbeszédek sem tűnnek már olyan idegennek. Röviden az amatőrből profivá lényegült át az egész. Azonban néhány hibán még mindig nem tud túlnőni. Legbosszantóbb az, hogy igazából semmi nem történik. Óriási lehetőség lenne benne, de nem használják ki.

A harmadik évadot egy duplaepizóddal kezdték. A történet röviden az, hogy Morgana visszatér Camelotba, hogy belülről segítse a királyságot megtámadó Morgause-t. Természetesen az ostrom nem sikerül, Merlin a háttérben munkálkodva immáron sokadszor ment meg mindenkit, és marad végül elismerés nélkül. És itt kerülünk vissza ahhoz, amiről feljebb írtam, itt volt a lehetőség, hogy legalább egy kicsit haladjon előre a történet, de valamilyen (számomra érthetetlen) okból nem lépték meg. Uther is túlélte, Merlin képessége is titok maradt és összességében semmi lényegi nem történt. Az epizód végére minden visszaállt a régibe, mintha mi sem történt volna. Egyetlen említésre méltó különbésg Morgana, ő továbbra is Camelot pusztulását akarja és ármánykodik a háttérben, az egyetlen kérdés, hogy a finálé előtt vajon lesz-e bármi megnyilvánulása ennek. Másik, ami talán előrelépés lehet, hogy Arthur megtapasztalta milyen nehéz döntéseket meghozni és a királyságot vezetni, sajnos ennek gyakorlati hasznát sem mostanában fogjuk látni. Ettől függetlenül szerintem izgalmas és jó volt, nekem tetszett.

Ez az egy helyben toporgás, ami még mindig nagyon zavar. Ha végre itt is lenne valami előrelépés jó kis sorozat lenne. Így még azt kell mondjam, minden fejlődés ellenére gyerekcipőben jár. Reméljük hamarosan a készítők is belátják ezt és nem húzzák tovább az idegeinket.