Ívelt LED kijelző, telefonos appal és énekelnek mögötte. Mi az?

Rising StarNem, nem a karácsonyi ajándékod, amin a PlayStation 4-eddel karaokézhatsz a fa alatt, hanem a TV2 új, falemelő tehetségkutató műsora, a Rising Star! November 9-én elindult Ördög Nóra és Majka vezetésével, aminek csak az egyik különlegessége a színpadot eltakaró hatalmas LED fal. Megnéztük, hogyan is készül a műsor. Vigyázat! Kulisszatitkok következnek! 

Megérkezésünkkor már javában tartottak az előkészületek: pörögtek a lámpák, ültették a közönséget, miközben rengeteg mennyiségű LED kijelző jelezte, hogy itt bizony hamarosan történni fog valami.

Körülbelül az élő show előtt már 2 órával elkezdődtek a próbafelvételek: Először Majka és a tánckar próbálta a "Gyors átöltözés titka" című zenés musicalt, majd a zsűri tanulta meg, hogyan kell a színpadon végigsétálni. Ez így leírva nem tűnik egy "hűde nagy dolognak", de azért egy élő showban mégse szerencsés pofáraesni a lépcsőn. (Itt jegyezném meg, hogy Annának milyen jól áll a rövid haj. Mondjuk nekem fura volt, hogy nem hatalmas tüskékkel a hátán, vagy valamilyen maszkban jelent meg - mint általában a koncerteken szokott. :) )

Amíg a srácok próbálnak, nézzük meg a műsor lelkét: az okostelefonokra fejlesztett szavazó applikációt.
Úgy néz ki, a TV2-nek sikerült megfognia azokat a fiatal nézőket, akik már a kezükben okoskütyüvel születtek. Ugyanis VÉGRE (!!) nem egy 2000 éveket idéző emeltdíjas SMS-el kell operálni, hanem a mai kornak megfelelő rendszeren keresztül voksolhatunk. Igaz így a nagymama kimarad a jóból, de majd jól kupánvágja a kis nyavajás unokát, ha nem úgy voksol ahogy neki tetszik és már helyre is állt a világ egyensúlya.

Mivel az app elérhető Androidra, iOS-re és Windows Phone-ra is, ezért le is teszteltük az élő show alatt mindegyiken. A teszt eszközök: Sony Xperia SP, iPhone és egy Nokia Lumia.
Általános megállapítás, hogy mindegyik eszközön iszonyatosan terheli az akkumlátort (kb a műsor végére le is merültek a készülékek), de ez betudható annak, hogy a szoftver folyamatosan kommunikál a központi rendszerrel, tehát érthető a dolog. Ennek a folyamatos kapcsolatnak az előnye, hogy aki épp nincs TV-közelben, még a zsűri mondatait is szinte azonnal olvashatja.. hmm.. most kicsit belezavarodtam a dologba. Nem azért szavaz a fotelből a kedves néző, mert épp a műsort nézi? De akkor miért kell a TV-ben elhangzottakat mégegyszer leírni a telefonra is? Lépjünk át ezen a logikai bukfencen, és nézzük inkább, hogyan is szuperál az alkalmazás.

A rendszer meglepően gyors és szinte azonnal reagált mindegyik tesztelt telefonon. Néha felugrik ugyan az "ellenőrizze az internet kapcsolatot" felirat, de kipróbáltuk, még 3G-n keresztül is megfelelő gyorsasággal le lehet adni a szavazatot.

A bonyolultság sem igazán megy a használat rovására. Két nyíl van, egy kék és egy piros. A kéket jobbra húzva hozzájárulhatunk a fal felemelkedéséhez, ezáltal az énekes továbbjutásához. A piros nyilat balra húzva pedig kifejezhetjük nemtetszésünket.

Emellett a négytagú zsűri is szavazhat egy érintőképernyős monitoron. Itt sem kell egy NASA irányítóközpontra gondolni, kb a telefonos app egy még egyszerűbb kivitele. A különbség, hogy a nagyobb kijelző nagyobb szavazati aránnyal jár, mivel a zsűri fejenként 7%-ot tehet hozzá az áhított 70%-os küszöb eléréséhez.

Időközben a közönség is behangolt, minden készen áll a startra. Csapót nem láttam, de a kamera már forog. El kell mondjam a látvány nagyon jó, a ledfalakkal és a többi kiegészítővel könnyen és gyorsan lehet változtatni a színpad hangulatát és színvilágát. Azért ez a mennyiségű berendezés, nemkicsit fűti be a stúdiót, egy szál pólóban kellemesen elvolt az ember egész este.

Arról, hogy ki jutott tovább és ki nem, nem térnék ki. (Ezeket amúgy is már minden valamire való bulvár magazin megírta. :) ) Nóri és Majka tapasztalt műsorvezetők, jól összedolgoznak, de azért néha sikerült egymás szavába vágniuk. A zsűrit egyelőre nem tudtam hova tenni. Nem a személyekkel van problémám, hanem úgy a szereppel. Mivel a továbbjutás már az előadás közben eldől, így nem sok izgalom jut arra, hogy vajon a végén a zsűri mit mond. Nekik nagyjából annyi jut, hogy vagy megdícsérik a delikvenst, vagy tanácsokat adnak mit, hogyan kellett volna. Remélem a jövőben azért több feladat hárul rájuk.

Összességében egy érdekes, technikailag mindenképp újító műsort kaptunk. Bízom benne, hogy további érdekességek is lesznek az applikációban és a TV2 kihasználja ezt az új platformot, ugyanis egy ilyenben megoldásban elég sok potenciál van, amivel a fiatalabb korosztályt meg lehet fogni.