Alcatraz: érdekes történet, unalmas tálalásban

Alcatraz

Nemrég új sorozat látott napvilágot a Fox csatorna előadásában. Az Alcatraz címre keresztelt, műfajilag talán a misztikus akcióthriller kategóriába sorolható epizódfolyam nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A kis nézettségű sorozat talán a második évadot sem éri meg, bár az első évad befejezése utat engedne a folytatásnak. A Lost-ért és A rejtély-ért felelős J. J. Abrams az Alcatrazról készített sorozatot.

A sztori hasonlóan a másik sziget köré szőtt történetnek misztikus, a cselekmény középpontjában ugyanis egy gyilkosság áll, melynek elkövetője a jelek szerint a Szikla néven elhíresült börtön egykori foglya, aki száz éve nyomtalanul eltűnt. A szereplőgárda olyan neveket vonultat fel, mint Sam Neill, Sarah Jones, vagy Hurley a Lostból, azaz Jorge Garcia. Ha egyáltalán elkezdjük nézni, akkor nem miattuk. Ők ugyanis nem alakítanak túl nagyot, maguk a karakterek sem kellőképpen megformáltak; ők csak úgy vannak.

A történet önmagában kifejezetten érdekesnek ígérkezik: egy gyilkossági nyomozás gyanúsítottja a nyomok alapján egy rab az Alcatrazból. A bökkenő csak annyi, hogy ez a rab évtizedekkel ezelőtt meghalt. A nyomozást nemsokára egy kormányügynök próbálja leállítani, de a nyomozónő egy Alcatraz-szakértővel folytatja a nyomozást és felfedezi, hogy a gyanúsított él és virul, alig öregedett az elmúlt körülbelül 50 évben. És a múltban meghalt, de a jelenben feltűnő figura még csak az első darab egy kíváncsiságébresztő puzzle-ban. Aztán nem történik semmi izgalmas. A jelenben unalmasan folyik a nyomozás a keménynek mutatkozó, ám ettől kissé röhejessé váló szöszi nyomozónő vezetésével. Eredmény viszont nincs. Kicsi részeredmények sem. Nem mondhatnám, hogy akciódús, viszont az időutazásos ötlet nagyon jó lehetett volna. 

A már villantott alkotók miatt elkerülhetetlen az összehasonlítás a Losttal, vagy A rejtéllyel (ez utóbbi véleményem szerint még az Alcatraznál is gyengébb produkció). Az Alcatraz nem tartja fenn eléggé a néző érdeklődését, nem huzigálja eléggé csábítóan a mézesmadzagot a kíváncsi szemlélő előtt. Van ugyan egy rejtély, aminek a végére szeretnénk már járni, de ahogy a Lostban is, itt is egy kicsit túl van húzva az egész. Ha nincs meg a baromi nagy csattanó, akkor felesleges nyújtani az eseményeket a kibontásig. Itt pedig nincs csattanó. Vagy csak nem csattan. Az Alcatrazzal szemben a Lost első jó pár évada kifejezetten élvezetes volt, csak a végére vesztettem el a fonalat; az Alcatraz kezdőrészei közel sem kötöttek le annyira. Nem véletlen az sem, hogy a Lost megért 6 évadot is, ezzel szemben az Alcatraz talán a másodikig sem jut majd el. 

Ennek nem az az oka, hogy a sorozat, vagy az alapötlet, esetleg a színészek rosszak. Mert nem így van. Egyszerűen csak a tálalás nem izgalmas. Olyan semmilyen. Mondjuk, ha rossz lenne, talán jobban megmaradna az emlékezetünkben, de így... Semmi. Ezúttal az alkotók nem tudtak igazán ütős, eredeti szériával előrukkolni. A történet nem rossz (bár a vége még kibogozatlan), viszont a köntös, amiben megjelenítik, szokványos, és nem ad új élményt. Igaz, léteznek ennél sokkal rosszabb sorozatok is. Az Alcatraz nézhető, de nem lesz soha senkinek a kedvence. Ahhoz kevés. Aki még nem látta, annak azt javaslom, csak akkor kezdje el nézni, ha nagyon-nagyon sok ideje van, és azt nem tudja ennél hasznosabban eltölteni.