A Samsung 2020 QLED 8K TV sorozata a CES-en mutatkozik be

A Samsung Las Vegasban, az egyik legnagyobb szórakoztatóelektronikai kiállításon, a CES 2020-on mutatja be következő generációs QLED 8K sorozatát, így enged bepillantást a jövő kijelzőtechnológiájába. A készülékek különleges innovatív megoldásokkal teszik még lenyűgözőbbé a televíziózás élményét, a kiegészítő lehetőségek pedig hozzájárulnak a csatlakoztatott életstílus kialakításához és elhozzák az otthoni szórakozás lehető legmagasabb szintjét.

A 2020 QLED 8K sorozat kivételes képminőséget kínál és egyedülálló módon csatlakoztatható az okos otthonok rendszeréhez. A készülékek mesterséges intelligenciával érkeznek annak érdekében, hogy még kiválóbb minőségű audió, videós és okos megoldásokat biztosítsanak. A Tizen rendszeren keresztül további okos megoldások érhetők el, így a felhasználók számára most minden eddiginél egyszerűbb hangvezérléssel1 irányítani a készüléket, valamint az olyan funkciók, mint a Tap View, a Digital Butler és a Samsung Health is hozzáférhetők.

A sorozat legtöbb innovatív funkciót felsorakoztató tagja a Q950TS QLED 8K TV készülék, amely az iparágban az elsők között kínál térhatású hangzást, valódi 8K felbontást és lenyűgöző, rendkívül vékony kialakítást.

A 8K-ban piacformáló erő rejlik. Jelenleg a 75 colos és annál nagyobb átmérőjű készülékek piaca fejlődik a leggyorsabban, és ez az a terület, ahol a 8K a legnagyobb jelentőséggel bír – mondta el Joe Stinziano, a Samsung Electronics Amerika Szórakoztatóelektronikai üzletágának vezetője. – A 2020-ban bemutatott 8K sorozatunk pedig ezt az erőt mutatja be. Az egyedülálló, lenyűgöző lehetőségek és az eddig sosem látott okos megoldások lehetővé teszik a fogyasztók számára, hogy még egyszerűbben és átfogóbban éljék át a televíziós élményt.”

A televíziók formatervezésének új korszaka

A Q950 készülék esetében a kijelzőt körbefoglaló keret alig észrevehető, a piacon szinte egyedülálló, 99 százalékos kijelző-test aránynak köszönhetően. Három-öt méteres távolságból nézve a káva gyakorlatilag eltűnik, így a felhasználók megtapasztalhatják a határtalan Infinity Screen kijelző előnyeit és még lenyűgözőbb élményben lehet részük, amelyben a készülék és a környezet közötti határok elmosódnak. 

A Q950 mindössze 15 milliméter vastag, a hátsó panel pedig teljesen lapos, így felesleges hézag nélkül szerelhető fel a falra, állványra helyezve pedig kecses összképet nyújt.

Újragondolt képminőség

A 2020 QLED 8K sorozattal a Samsung a 8K megoldások fejlesztése és használata melletti elköteleződését fejezi ki. Minden egyes modell megfelel a 8K Szövetség tanúsítványi követelményeinek, valamint a CTA 8K Ultra HD kijelző meghatározásának.

A QLED 8K sorozat az iparágban az elsők között támogatja a natív 8K tartalmak visszajátszását. 2020-tól a felhasználók QLED 8K tévéjükkel 8K felbontásban rögzített AV1 kódolású videókat is streamelhetnek. A Samsung 2020 QLED 8K TV sorozatának minden egyes tagja ezzel az előretelepített funkcióval érkezik. A vállalat olyan partnerekkel is együttműködik a 8K tartalomközvetítés fejlesztésében, mint a YouTube.

A 8K ökoszisztéma iparági szintű kiépítése mellett a QLED 8K sorozat akkor is segít megtapasztalni a 8K felbontás előnyeit, ha a felhasználó alacsonyabb képminőségű tartalommal találkozik. A Samsung megbízható félvezető technológiáján alapul a Q950 új generációs 8K Quantum Processzora, amely a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás segítségével elemzi és határozza meg minden egyes pixel tulajdonságát, és az eredménynek megfelelően skálázza fel azok megjelenését egy magasabb minőségre. Ezt követően helyreállítja a kivetített kép különböző elemeit és forrásformátumtól függetlenül biztosít 8K élményt.

A Q950 a mesterséges intelligencia segítségével biztosít a felhasználók számára zavartalan televíziós élményt. Míg a hagyományos tévés szenzorok a képernyő fényerejét csak a szoba megvilágításához képest tudják szabályozni, az Adaptív Kép funkció figyeli az adott kép fényeloszlását is, így biztosítva tiszta és kontrasztos képet fényes megvilágítású terekben is.

A tartalmak streameléséhez elengedhetetlen a megfelelő minőségű és gyorsaságú internetkapcsolat. Az AI ScaleNet funkció a sávszélesség optimalizálásával zökkenőmentes közvetítést biztosít. A tartalomszolgáltatótól az adatok tömörítve érkeznek meg az eszközre, ezeket a tévé azonnal helyreállítja, a technológiának köszönhetően pedig feleakkora sávszélesség szükséges a streameléshez, mint általában. A Samsung továbbra is az Amazonnal közösen fejleszti ezt a funkciót, a Prime Video SD tartalmait a ScaleNettel alakítják 4K felbontásúra.

Mérföldkő a televíziók hangzásában

A teljes értékű streaming élménynél a képminőség mellett a hangzás is ugyanolyan fontos, ezért a Q950 a piac egyik legjobb tévés hangminőségét biztosítja. A képernyő minden oldalán megtalálható hangszórók mellett a készülék hátulsó oldalán beépített mélynyomókkal is rendelkezik. A mesterségesintelligencia-szoftver alapú Object Tracking Sound+ funkciónak köszönhetően a Q950 képes a hangadást a képernyőn látható mozgáshoz igazítani, valamint éles és tiszta, 5.1-es térhatású hangzást biztosít.

A Q950 a környezeti zajokhoz képest (pl. turmix vagy porszívó) is képes módosítani a dialógusok hangerejét. Az automatikus zajfelismerés és hangmódosítás az Active Voice Amplifier (AVA) funkción keresztül a felhasználók 40 százalékának nyújthat segítséget, akiket különösen zavar, ha más zörejek vonják el figyelmüket a tévézésről.

A Q950 egyedülálló módon képes a saját beépített hangrendszerét a hozzá csatlakoztatott 2020 Q sorozathoz tartozó soundbarral egy időben, extra csatornaként működtetni. A készüléket kiválóan kiegészíti a 2020-as CES Innovációs Díjas Q800 hangfal. A Q-Symphony funkció egyesíti a két eszközből érkező hangot a dinamikus és többdimenziós hangélmény érdekében.

Tévénézés újrafogalmazva

A felhasználók ma soha nem látott mennyiségű streaming tartalomhoz férnek hozzá. A 2020 QLED 8K sorozat ezért olyan egyedi tulajdonságokkal érkezik, amelyekkel a felhasználók még többet hozhatnak ki tartalmaikból és összekapcsolhatják különböző eszközeiket.

A Samsung intelligens asszisztense, a Bixby2 2020-ban minden eddiginél okosabb lesz. A felhasználók a televízókkal alakíthatják a lakásuk hangulatát. Amennyiben nyugodt környezetet kérnek a Bixbytől, a TV egy kellemes, pihentető hátteret jelenít meg. A Samsung emellett több hangvezérléssel működő asszisztenst is elérhetővé tesz a 2020-as QLED 8K sorozatában, így például az Amazon Alexa vagy a Google Assistant is kompatibilis a legújabb tévékészülékekkel. A felhasználók könnyebben hozzáférhetnek a kedvenc tartalmaikhoz a kibővített okosotthon és TV vezérlési lehetőségekkel.

A Q950-ben megtalálható az új, továbbfejlesztett Universal Guide3, amely AI alapú algoritmusok segítségével elemzi a készüléken lejátszott tartalmakat, a leggyakrabban használt szolgáltatásokat és TV csatornákat, és ezek alapján készít személyre szabott ajánlásokat a felhasználók számára.

A Samsung ingyenes okostévé alkalmazásával, a Samsung TV Plusszal4 a felhasználók könnyedén férhetnek hozzá új tartalmakhoz, akkor is, ha esetleg lemondták a kábeltévé előfizetésüket. Elég az internetelérés, amellyel hozzáférhetnek hírműsorokhoz, sport- és szórakoztató műsorokhoz is az egyre bővülő kínálatból. A Samsung TV Plus kínálatában jelenleg közel 100 különböző csatorna érhető el, köztük a CBSN, a CBS egész napos élő digitális hírcsatornája, a Yahoo Finance, a Lively Place az A&E Networkstől, a Bon Appétit, a VEVO, az Outside TV+ és sok más izgalmas tartalom.  

Újragondolt csatlakoztatott életmód

A 2020-as QLED 8K készülékek tervezése figyelembe veszi a legújabb kijelzőhasználati szokásokat és innovatív funkciókkal támogatja a modern életstílust.

Az emberek 80 százaléka nem mozog eleget és elég rendszeresen, a Samsung ezért kifejlesztett egy fitnesz és wellness megoldást, amely összhangban van a felhasználók rugalmas időbeosztásával. A Q950 a felhasználók otthonának egészség-központja lehet a már TV-n is elérhető Samsung Health-nek köszönhetően. A Q950 tévével és a Samsung Health alkalmazással a felhasználók követhetik egyéni aktivitásukat és fejlődésüket, és akár az egész család számára is kitűzhetnek célokat. Emellett az alkalmazáson keresztül exkluzív ingyenes tartalmakhoz is hozzáférhetnek, mint például a Calm, a FitPlan, a Jillian Michaels, az Echelon, az Obe Fitness és a Barre 35

Egyre többen használják valamelyik mobileszközüket tévénézés közben, még úgy is, hogy nehezebb egyszerre két kijelzőre koncentrálni. A Multi-View funkcióval mostantól semmiről sem maradnak le a felhasználók, hiszen a mobileszközük kijelzőjét könnyedén a TV képernyőjére vetíthetik egy külön ablakba. A 14 különböző elrendezéssel a felhasználók személyre szabhatják a tartalmak megjelenését, az osztott képernyős élménytől, egészen a kép a képben opciókig.

A Samsung egy minden eddiginél letisztultabb felhasználói élményt kínál Q950 tévéivel, amelyeken a felhasználók új megoldásokkal tükrözhetik mobileszközeik képernyőjét és irányíthatják háztartási gépeiket. A Tap View funkcióval a felhasználók a mobileszközük kijelzőjét a TV-re tükrözhetik a két eszköz összeérintésével. A Digital Butlerrel infravörös technológiával irányíthatnak minden nem-IoT eszközt az otthonukban.


1 A hangvezérlés funkció esetében a magyar nyelv nem támogatott.
2 A Bixby Magyarországon csak angol nyelven érhető el.
3 A Universal Guide Magyarországon nem elérhető.
4 A Samsung TV Plus Magyarországon nem elérhető.
5 Az alkalmazások elérhetősége országtól függően változik.