Budapesten ad koncertet Ennio Morricone

A világ legnagyobb hatású és legismertebb filmzeneszerzője Budapestre készül. Ennio Morricone bejelentette: 2017. október 18-án koncertet ad a Budapest Sportarénában, ahol a Cseh Nemzeti Szimfonikus Zenekar és a méltán híres magyar Kodály Kórus kíséri a zeneszerzőt.

Szerte Európában, ahol csak idén fellép, rohamos tempóban fogynak a jegyek Ennio Morricone "60 YEARS OF MUSIC WORLD TOUR" koncertjeire, amelyekre hat évtizedet felölelő pályafutásának legjobb filmzenéivel készül a művész.

Ennio Morricone több mint 80 éve komponál, a zene 60 éve a hivatása. A nevéhez fűződik majd' 550 mozi- és filmzene megírása, emellett több mint 100 klasszikus művet jegyez. A polcon két Oscar-díjat és két Golden Globe-díjat őriz, de birtokol egy Grammy-díjat és vagy 25 további rangos elismerést. Az olasz mester írta többek között a Volt egyszer egy vadnyugat filmzenéjét, amely immár 45 éves.  Morricone  rendszeresen komponál és vezényel betétdalokat Quentin Tarantino filmjeihez. Legutóbb az Aljas Nyolcas filmzenéjével aratott sikert, amelyért számos kitüntetést kapott, köztük Oscar-díjat, Golden Globe-díjat, BAFTA-díjat és a New Yorki filmkritikusok díját.

Ki ne ismerné a nagy klasszikusokat: Egy maréknyi dollárért, A Profi, Aki legyőzte Al Caponét, Volt egyszer egy Amerika, A misszió, Cinema Paradiso, A legjobb ajánlat, és még hosszan lehetne sorolhatni. A Jó, a Rossz és a Csúf című film zenéje a második helyet foglalja el a valaha komponált legjobb filmzenék Top 200-as listáján.

A 2017-es turnén több olasz város mellett Morricone Párizsban, Rotterdamban, Dublinban, Lodzban és Prágában jelentett be eddig koncertet. A turné magyarországi állomásán a zeneszerzőt a Cseh Nemzeti Szimfonikus Zenekar és a számtalan elismeréssel rendelkező Kodály Kórus kíséri, amely a kortárs kóruszene egyik legfontosabb ihletője, megrendelője, előadója. A koncerten több mint 200 zenész és énekes működik közre a színpadon.

Morricone mester saját bevallása szerint nagyon kedveli Magyarországot, és szívesen tér vissza, amikor lehetősége adódik rá.  Korábban többször turnézott a világban magyar zenekarokkal, és zenét írt Koltai Lajos Sorstalanság című filmjéhez is.

Pályafutását összegző koncertturnéjával kapcsolatban így nyilatkozott: „Áldottnak érzem magam, és mélyen megtisztelőnek tartom azt a sok elismerést, amelyet az elmúlt években kaptam. A díjak, a kedves szavak a szakmában dolgozó emberektől, a közös utunk Quentin Tarantinoval, és mindezek felett, látni a hatalmas közönséget a koncerteken - csodálatos érzés. Nagyon élvezem, és várom, hogy ismét élőben játszhassak Budapesten" – tette hozzá Morricone.

www.gealive.com
www.enniomorricone.org
www.facebook.com/maestroenniomorricone