A kanadai mágus visszatérő kvadrológiája

Devin Townsend

Európában ugyan kevésbé ismeretes Devin Townsend munkája, ám az utóbbi időben határozottan kijelenthető, hogy a kanadai mágus népszerűsége az őshazában is megugrott. Ez elsősorban korábbi formációjától, a Strapping Young Ladtől való elszakadásának, illetve az Ayreon soraiban vállalt The Human Equation (2004) zseniális alakításának köszönhető. Valószínűleg sokan emlékeznek az azóta Loser-scream-ként elhíresült pár őrületes másodpercre a Loser című trekk végén, melyen Devin magát a haragot testesítette meg.

A korábban kimondottan sötét, progresszív-industrial elemekkel dolgozó zeneszerző azonban az utóbbi néhány évben még nagyobb változáson ment keresztül. Devin megcsömörlött korábbi életmódjától és két év tisztítókúrára küldte magát. A szimbolikusan is megújult és immár tar kobakkal visszatérő mágus természetesen zöld cigivel és anélkül is minden konvenciót felborít. Az eddigi The Devin Townsend Bandet is átkeresztelte The Devin Townsend Projectre, majd hozzáfogott a két év visszavonulás alatt termelt kivételes mennyiségű zene felvételéhez saját kiadójának, a HevyDevy stúdiójában. Az eredmény első két darabja már világszerte elérhető.

A könnyed, lágy és helyenként kissé líraira (ironikusra?) sikerült Ki és az agro-pop, industrial remek az Addicted komoly várakozásokat támaszt a művésszel szemben. Különösen az Addicted slágerei (Bend It Like Bender) és Anneke van Giersbergen közreműködése sejteti, hogy az új Devin kvadrológia korántsem annyira l’ art pour l’ art, mint amennyire Devin sugallja.

A folytatást kíváncsian váróknak a mágus elárulta, hogy jövőre végre megjelenik a két befejező darab is egy duplát alkotva. Az ígéretek szerint a Deconstruction címet viselő harmadik korong visszatér a korábbi súlyosan riffelt alapokhoz mégis mintegy bemutatja Devin evolúcióját is a kemény zene értelmezésében. Ily módon a Deconstruction amolyan dühös atya módjára szándékozik megszólalni, míg végül következik a kirakós játék utolsó eleme: Ghost. Erről árul el a legkevesebbet a szerző, annyit azonban minden interjújában garantál, hogy a befejező rész egy az ambient muzsika felé tett törekvés lesz. Örömhír, hogy minderre már csak 2011 tavaszáig kell várnunk, akkor ugyanis mind a négy lemez egy spéci díszdobozos kiadásban együtt lesz kapható.