Nem csak fesztivál volt Szegeden - Kajak-kenu világbajnokság 2011

Magyarország a kajak-kenu világbajnokságok történetének legsikeresebb országa. A 2011-es világbajnokság kezdetéig 169 arany, 130 ezüst és 111 bronz, összesen 410 érmet gyűjtött. A legsikeresebb női versenyző a VB kezdetéig Kovács Katalin, aki eddigi pályafutása során összesen 38 (29,6,3) érmet gyűjtött. A legsikeresebb férfi versenyző Kolonics György, aki 2008-ban bekövetkezett haláláig 28 érmet szerzett (15,9,4).

Büszkék lehetünk arra, hogy minden idők legeredményesebb 10 versenyzője között öt magyar sportoló is található.

  • Kovács Katalin (29, 6, 3)
  • Janics Natasa (14, 8, 0)
  • Kolonics György (15, 9, 4)
  • Szabó Szilvia (13, 3, 3)
  • Horváth Csaba (12, 5, 1)

Csütörtökön reggel kilenckor rajtolt az első futam, amelyben magyar részről Kozmann György és Korisánszky Péter volt az első bemutatkozó C-2 500 méteren. A harmadik helyen zártak, amellyel a döntőbe jutottak. Női négyesünk is megkezdte a küzdelmeket. A Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kovács Katalin és Benedek Dalma négyesnek sikerült kiharcolnia a döntőt érő első helyet.

K-2 1000 méteren Medveczky Erika és Sarudi Alíz, K-1 1000 méteren Csipes Tamara is futamgyőzelemmel biztosította helyét a döntőben, míg férfi C-4 1000 méteren Sáfrán Mátyás, Sáfrán Mihály, Vasbányai Henrik és Németh Szabolcs alkotta négyes másodikként jutott a legjobbak közé.

A nap során három olyan szám volt, amelyben a középfutamba lehetett jutni. K-1 1000 méteren Dombvári Bence második lett,C-1 1000 méteren Vajda Attila, K-2 1000 méteren a Dombi Rudolf, Kökény Roland páros is futamgyőzelemmel várta a délutáni folytatást.A délutáni parakenus döntők során Pál Bence bronzérmet nyert.

Kajek-Kenu VB 2011

Pénteken eredményes délelőttöt zárt a magyar válogatott. Az 500 méteres előfutamok során minden egységünk a döntőbe került. Egyesben Kozák Danuta, Kugler Attila Korisánszky Péter is ott lehet a legjobbak között. Párosban Csipes Tamara és Kovács Katalin, míg K-2-ben Tóth Dávid és Kulifai Tamás vívta ki a döntőben való részvétel jogát. C-2 1000 méteren Széles Gábor, Nagy Péter kettős a középfutamában csak a hetedik helyet tudta megszerezni. K-4 1000 méteren Kammerer Zoltán, Vereckei Ákos, Kucsera Gábor és Boros Gergely első helyen végzett. Délután Csipes Tamara K-1 1000 méteren győzött nagy különbséggel. Majd Vajda Attila szerezte meg pályafutása második világbajnoki aranyérmét C-1 1000 méteren legnagyobb riválisa, az üzbég Vadim Menkov előtt.  A Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kovács Katalin, Benedek Dalma négyesünk is megszerezte a világbajnoki aranyérmet. 

Három egyéni és mindhárom páros számban ott lesznek a magyar versenyzők a vasárnapi 200 méteres döntőkben. A C-1 200 méteren rajtoló Takács Kincső mellett Paksy Tímea is a döntő résztvevője lett. Egy arany-, egy ezüst-, egy bronzérem és öt olimpiai kvóta volt a magyar csapat mérlege a szombati döntők során. Összességében tehát négy aranya és 12 kvótája van a magyar válogatottnak. A magyar közönség újabb világbajnokot köszönthetett: Kulifai Tamás és Tóth Dávid nyerte meg a K-2 500 méter aranyát. Kozák Danutának egy ezüstérem jutott.

A párosok küzdelmében a Beé István, Sík Márton kajakpárosunk és a Horváth Gábor, Foltán László kenus egység is második lett.

Takács Kincső és Baravics Gyöngyvér a C-2 500 méteren lettek bronzérmesek. A váltók selejtezői során mindhárom magyar egység bejutott a fináléba.

Vasárnap Csipes Tamara K-1 5000 méteren, valamint a Kovács Katalin, Kozák Danuta alkotta 200 méteres kajakpáros is a dobogó legfelső fokára állhatott fel.Molnár Péter nyolcadik, Paksy Tímea kilencedik helyet ért el K-1 200 méteren. Varga Dávid (C-1 5000 m) és Paumann Dániel (K-1 5000 m) egyaránt kilencedik lett. K-2 200 méteren Sík Márton és Beé István a hetedik, a Horváth Gábor, Foltán László kettős az ötödik, Takács Vivien pedig a hatodik helyet szerezte meg. Váltóink közül a Bozsik Attila, Lantos Ádám, Foltán László, Horváth Gábor kenu egység hatodik, míg a Dudás Miklós, Tótka Sándor, Kadler Viktor, Gyertyános Gergely alkotta csapat a nyolcadik lett, a nőknél Kovács Katalin, Kozák Danuta, Vad Ninetta és Paksy Tímea a negyedik helyen zárt.

A MOL Kajak-Kenu Világbajnokság legfiatalabb női érmese (C-2 500 m, 3. hely) Takács Kincső lett, aki vasárnap átvehette a MOL különdíját.

Az öt nap alatt, több mint 40 ezer néző, hat magyar világbajnoki arany-, egy ezüst-, három bronzérem, és14 olimpiai kvóta volt a 2011-es MOL Kajak-Kenu Világbajnokság mérlege. Az éremtáblázatot a németek, a nemzetek közötti pontversenyt Magyarország nyerte.