Koktéltörténelem: mi változott az elmúlt 150 évben
Az idők változnak, de van ami örök. Így van ez a klasszikus koktélokkal is, amelyek ugyan külsejükben, a trendeket követve kissé átalakultak az évek során, de tipikus, semmivel sem összetéveszthető karakterük mégis megmaradt. Nincs ez másképp az amerikaiak kedvenc whiskey-jéből készült italok esetében sem, amelyek legfontosabb hozzávalója éppen 150 éve, egy kis Tennessee-i lepárlóüzemből indult útjára, és ma ugyanazt a minőséget garantálja, mint a kezdet kezdetén. Most pedig induljon az időutazás Lukács Rolanddal, a Boutiq’Bar head bártenderével, és lássunk néhány klasszikus receptet akkor és most!
A jó öreg Manhattan
A koktélban az erős, alkoholos és csonthéjas ízek dominálnak leginkább, de megmarad a whiskey fő karaktere, amelynek a vermut kölcsönöz igazán fűszeres aromát.
- 5 cent Jack Daniel’s
- 2,5 cent édes vermut
- 2-3 öntés angostura keserű
Az alapanyagokat shakerben jégre töltjük, elkeverjük, majd koktél pohárba szűrjük. Díszítéshez használjuk koktélcseresznyét.
Manhattan kicsit modernebben
Bár mindkét, a régi és az új Manhattan is nagyon karakteres, a klasszikus változatot kicsit újragondolva, a csokoládé és a cseresznye ízei dominálnak inkább. Ezt az ízélményt almafa füsttel ellensúlyozzák a profik, ennek elkészítésével nem érdemes otthon kísérletezni.
- 5 cent Jack Daniel’s
- 2 cent francia aromatizált aperitif
- 2-3 öntés csokoládé bitter
- almafa füst
Ha ma egy vérbeli bártendertől rendeljük meg az italt, akkor így készíti majd el nekünk: a hozzávalókat jól összekeveri, ezt követően egy kis palackban füsttel infúziónálja, majd a poharunkba tölti.
A klasszikus Old Fashioned
Az Old Fashioned régebbi változata lágyított és kissé fűszeresebb. Az egyik legklasszikusabb whiskey koktél.
- 5 cent Jack Daniel’s
- 1 cent cukorszirup
- 2-3 öntés angostura keserű
Az összetevőket jégen egy Old Fashoned whiskey-s pohárban keverjük el egészen addig, amíg a whiskey veszít karcosságából. Ha szívesen csinosítanánk rajta, akkor narancshéjjal díszíthetjük.
Az Old Fashioned újragondolva
Az ízélmény a Tennessee whiskey trópusi jegyeiben csúcsosodik ki, miközben a banán és a kakaó jól idomul a juharfán szűrt párlathoz.
- 5 cent Jack Daniel’s
- 1 cent cukorszirup
- 2 csepp cacao bitter
- 1 fújás banán esszencia
Az esszencia kivételével keverjük el az összetevőket, majd fújjuk be a banán kivonattal. Utána töltsük fel a poharat jéggel és erre öntsük rá az italt.
Nosztalgiázás a Whiskey Sourral
Már a neve is utal arra, hogy ez egy fanyarabb, savanykásabb nedű. Az extra krémességét a tojás hozzáadásával érthetjük el.
- 5 cent Jack Daniel’s
- 2 cent citromlé
- 1 cent cukorszirup
- 2-3 öntés angostura keserű
- opcionálisan tojásfehérje (kellemes állagot ad az italnak)
A hozzávalókat shakerbe töltve jéggel erősen rázzuk össze, majd öntsük whiskey-s pohárba friss jégre. Ezután akár citromhéjjal és bitterrel is díszíthetjük.
Pop Corn Sour
A kukorica lesz az, ami kiemeli a gabona jellegzetes ízeit, miközben frissességet és egy kis csavart visz a receptbe. Ha szeretnénk, egy csipet sóval is megbolondíthatjuk a koktélt, fokozva ezzel az élvezeteket.
- 5 cent Jack Daniel’s
- 2 cent citromlé
- 1,5 cent cukorszirup
- 2 öntés angostura keserű
- 1 tojásfehérje
Az ital kétféleképpen is elkészíthető: vagy a whiskey-t áztatjuk egy éjszakán keresztül sótlan pattogatott kukoricával vagy a cukorszirupot készítjük el vele.
A Jack Daniel’s a mértékletes alkoholfogyasztás híve, fogyaszd Te is felelősséggel.