Kammerer Zoltán: 60 kiló halat eszem évente!
Nacsa Olivér ezzel az étellel „szálkásít”, Wolf Kati fűszeresen szereti, a háromszoros olimpiai bajnok Kammerer Zoltán pedig a magyar átlagos adagot jócskán túlszárnyalva évi 60 kilót fogyaszt belőle. Ez a hal, amelyből a magyarok méltánytalanul keveset esznek, fejenként mindössze évi 4 kilót, azt is főleg karácsonykor. Elindult a Kapj rá! kampány, amelynek célja, hogy népszerűsítse a hazai halfogyasztást. A halbarát sztárok közös pontysütéssel indították útjára a programot.
Wolf Kati hamar átvette az irányítást a konyhában, a Heston Blumenthal-féle sörbundás ponty sütése közben, ami érthető, hiszen a „csapatban” ő volt az egyetlen gyakorló háziasszony. Az énekesnő családjában hetente kerül az asztalra valamilyen halfogás, méghozzá jó fűszeresen, ahogyan a gyerekek szeretik. Wolf Katit és Nacsa Olivért három olimpiai bajnok, Gergely István vízilabdázó, Kammerer Zoltán kajakos és Berki Krisztián tornász segítette a konyhában. Mindannyian a Kapj rá! program nyitánya miatt álltak a konyhapult mögé. A program célja az, hogy a magyarok kedvet kapjanak a halfogyasztáshoz és a szokásos rántott hal/halászlé fogások mellett más izgalmas ételeket is kipróbáljanak.
„Idén még csak 47 kiló halat ettem meg, de év végén belehúzok és összejön a 60 kiló” – mondta Kammerer Zoltán, aki minden bizonnyal a halfogyasztás hazai csúcstartója. „Pár éve szerettem meg a halat, főleg a Magyarországon tenyésztett afrikai harcsát, a barátaim teljesen bolondnak néztek, amikor elkezdtem kolbászt, haltöpörtyűt, töltött káposztát készíteni belőle. Aztán megkóstolták és rájöttek, hogy zseniális” – nevette el magát az olimpiai bajnok. Berki Krisztián olimpiai- és világbajnok tornászunk saját bevallása szerint a feleségére hagyja a főzést. „Tíz hónapos gyermekünk mellett mostanában kevés időt tölt a párom a konyhában, de amikor nekiáll, nagyszerű halas fogásokat készít” – mondta két bizonytalan panírozás között a sportoló. Gergely István vízi ember, a medencén kívül a halevéstől és a horgászástól sem retten meg: ezúttal a sört locsolta a bundához.
„Tudvalevő, hogy sokat fogytam, ahhoz, hogy ezt karbantartsam, szükségem van a halra, mert enni azt nagyon tudok. Amellett, hogy szeretem, még egészséges is, nemhiába hívják a halat szívvédő ételnek. Az külön öröm volt a számomra, hogy egy Heston Blumenthal receptet készítettünk el. Hatalmas tisztelője vagyok a séfnek, kérésem volt, hogy elmehessek az éttermébe” – magyarázta Nacsa Olivér.
A sztárok már rákaptak a halas ételekre, ideje, hogy mások is kövessék a példájukat. A www.kapjra.hu oldalon az érdeklődők számos receptet, információt, halvásárlási tanácsot és halkészítési praktikákat olvashatnak.
A sztárok által elkészített étel receptje:
Ponty sörtésztában (Heston Blumenthal féle bundában)
Hozzávalók 4 személyre
· 800 g irdalt pontyfilé
· só
· 1 l étolaj
· 200 g rizsliszt
· 200 g búzaliszt
· 3 dl vodka
· 3 dl sör
· 1 kávéskanál sütőpor
· 1 teáskanál méz
A liszteket, a sört, a vodkát, a sütőport, a mézet keverőtálban simára keverjük, szódásszifonba töltjük, két patront csavarunk bele, összerázzuk. A pontyfilét beirdaljuk, darabokra vágjuk, sózzuk. Az olajat 180 °C-ra hevítjük egy serpenyőben, az előkészített halfiléket lisztbe forgatjuk. A szifonból egy tálba töltjük a panírmasszát, beleforgatjuk a lisztezett haldarabokat, és a felhevített olajban aranysárgára sütjük. Papírtörlővel bélelt tálba szedjük, hogy eltávolítsuk a felesleges olajat. Burgonya- vagy zöldborsó pürével tálalhatjuk.