A projektmenedzsment szektor üzleti kilátásai 2014-re

A szakemberek optimistábbak, mint az utóbbi 6 évben bármikor: 44%-uk a projektek számának növekedését jósolja – derült ki a minap rendezett Projektmenedzsment Fórumon. Hazánk infokommunikációért felelős államtitkára is a szektor fejlődésébe vetett hitet erősítette meg, az év projektmenedzsere pedig rámutatott, hol érdemes erősíteni, hogy közelebb kerüljünk a nemzetközi gyakorlathoz.

Tizenhetedjére gyűlt össze a projektmenedzsment szakma: államigazgatási, nagyvállalati és startup cégek képviselői. Bemutatták az elmúlt év legnagyobb projektjeit, legelismertebb innovációit, megvitattak több országot átfogó projektmenedzsmenti megoldásokat, majd prognosztizálták az idei év üzleti kilátásait. A nagyrendezvényt az Év projektmenedzsere Czifra Julianna prezentációja nyitotta, akinek 12 éves szakmai múltjában hazai és nemzetközi, állami és nagyvállalati gyakorlatok egyaránt találhatók.

Itthon a rendszerszemléletű, strukturált gondolkodásmód mihamarabbi elsajátításán érdemes még munkálkodnunk, valamint felismernünk azt, hogy ha a projekt eredményét felhasználó felsővezetés (az ún. stakeholderek) kellőképpen elkötelezett a projekt irányába, támogató szerepet tölt be, valamint bizalmi kapcsolatot ápol a projektmenedzserrel, az előrevetíti a sikert is – mondja a szakember, akit jelenleg a Vodafone Magyarország foglalkoztat.

Az eseményen nyilvánosságra hozták a HTE (Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület) üzleti kilátásokat feltérképező kérdőíves kutatásának eredményeit. A válaszadók, azaz közel 200 projektmenedzsmentben érdekelt szakember 44%-a növekedést vár a 2014-ben induló projektek számában. 34% szerint stagnálás mutatkozik majd, csökkenést csak 22% jósol. A projektmenedzserek egyébként optimistábbak, mint bármikor az utóbbi hat évben.

A projektek komplexitásának növekedését a válaszadók 53%-a prognosztizálja, emellett 43% gondolja úgy, hogy a projektek költségvetése is emelkedni fog (34% szerint nem változik, 23% szerint csökken). Tehát a szakemberek többsége a projektek számában, költségvetésében és komplexitásban is növekedést jósol, ami közel állhat a valósághoz, hiszen a világméretű nagyvállalatok sorban rendezik be magyarországi szolgáltatási központjaikat, ahol hazánk szakemberei is lehetőséget kapnak rendkívül komplex, az egész világot behálózó projektek vezetésére. Ezt alátámasztandó, az idei Projektmenedzsment Fórum egyik meghatározó témája lett a virtuális irányítás és csapatmunka, valamint a kulturális intelligencia.

Az eseményen Vályi-Nagy Vilmos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára megerősítette a szakemberek jövőbe vetett optimista hitét. Mint azt a Fórumon elmondta, az infokommunikációs és innovációs szektor fejlesztése kiemelt fontosságú terület lesz az elkövetkező 4 évben. A felhasználói tudás mellett fejleszteni kívánják a digitális infrastruktúrát, az ország szélessávú internetes lefedésére – részben európai uniós forrást felhasználva – 200 milliárd forintot szánnak, és ennek megvalósításában üzleti vállalkozások kapnak meghatározó szerepet. Az Európai Unió-adta lehetőségekkel intenzívebben fogunk élni. A hazai fejlődést segítik például az IKT 2020 innovációs programok, amelyekre Brüsszelben lehet pályázni: a magyar állam, egy magyar és egy külföldi cég együttesen jelentkezhet egy-egy ilyen tenderre.