Itt az új kreatív hobbi anyag, a műgyantával alkotnak a sztárok is!

A járványhelyzetben sokan újra elővették a kézműves kreativitásukat, de azok is kipróbálták az újdonságokat, akik csak le akarták kötni magukat. Sokan így fedezték fel a műgyantát is, Köllő Babett például azóta is családi kikapcsolódásként alkot kislányával, Nagy Adri énekesnő a férjének készít meglepetést, és a műgyantából készült ékszereket is szívesen hordja. Abonyi Alma képzőművészt kérdeztük, mit gondol az amatőr otthoni alkotásról, miért olyan népszerű a kézzel készített saját mű, és milyen anyagok, technikák most a legmenőbbek?

- 2011-ben diplomáztál a Képzőművészeti Egyetem szobrász szakán. Milyen anyagokkal dolgozol a legszívesebben?
- A szobrok után a karbonszövet/epoxigyanta táskák voltak az első piacra is szánt alkotásaim, de a különböző műgyanták már az egyetemi éveim alatt meghatározó alapanyagokká váltak.

- Mi a tapasztalatod a kreatív hobbi piacon, aki szeret otthon kísérletezni, milyen új anyagokkal találkozhat, mit érdemes kipróbálnia?
- Az elmúlt években az egész szegmens hatalmas fejlődésen ment keresztül, megjelentek a piacon az úgynevezett művészgyanták, amelyeket kifejezetten művészi alkotások létrehozására fejlesztenek. Ennek köszönhetően egyre több kreatív alkotó választja médiumként ezt a sokrétűen használható anyagot, de megfelelő figyelemmel bárki használhatja és csodálatosan színes, egyedi munkákat alkothat. Elképesztő, hogy hogyan mutatkozik meg a lélek a munkafolyamat során, hiszen a színválasztás, a sorrend, a kiegészítő anyagok használata mind rólunk árulkodik és éppen ezért sosem lesz két egyforma kép. Mégis szép műveket lehet alkotni, senki sem távozik úgy, hogy ne lenne meg a wow élménye.

- A különböző közösségi média-felületeket elárasztják a csodásabbnál csodásabb gyantás alkotásokat bemutató tartalmak, amelyek azt az érzetet keltik a nézőben, hogy ez egy roppant egyszerű technika.
- Én úgy látom, kezdenek rájönni az emberek, hogy semmi sem olyan egyszerű, mint azt a social médián látjuk. Kovászos kifli sütéséhez is kellett egy jó pék, aki lépésről-lépésre megmutatta a technikát, nem elég a recept. Tizenhat éve dolgozom ezekkel az anyagokkal, két éve hivatalosan oktatom a gyantával való alkotás fortélyait. A gyanták működése még újdonság, nem hasonlítható más, hagyományosan ismert művészeti alapanyaghoz. Teljesen máshogy viselkedik mondjuk, mint egy festék. Számos tulajdonságuk unikális, hamar csalódás lehet a kísérletezés vége. Ezért foglaltam össze egy hiánypótló könyvben a tudnivalókat, a Bevezetés a művészgyanták világába című könyvem egyfajta “resin art kódex”. Szeretettel adom át az elmúlt években gyűjtött tapasztalatot, hogyan kell helyesen használni ezt az anyagot.

-Meg lehet könyvből tanulni egy anyag használatát, vagy olyan speciális, hogy az oktatás és a könyv is kell hozzá?
-Aki eljön egy foglalkozásra, közösségi élményt is kap, illetve nem kell otthonra rögtön beszereznie minden színt, kiegészítő anyagot, eszközt.  Szerintem a workshop megkönnyíti az elmélet gyakorlatba való átültetését. Ám ettől függetlenül maximálisan arra törekedtem, hogy a könyv önmagában is megállja a helyét és azon keresztül is kézenfogva tudjam vezetni a lelkes alkotókat és lépésről lépésre, az egyszerűbb technikáktól egészen komplex alkotói folyamatok elsajátításában segítsem. Ismerkedjünk meg a technikával, az anyagokkal, a csiszolással, polírozással ha pedig otthon elakadunk, a könyv nagy segítség lehet, jó ha kéznél vannak az alapok és nyugodtabban lehet kísérletezni.

A könyvben van egy átfogó elméleti leírás, és húsz, lépésről lépésre végigkövethető projekt. Az elméleti részben alaposan elmagyarázom a gyanták biztonságos használatát, a működésüket, megvizsgálom és összehasonlítok többféle anyagot, bemutatom a hasznos eszközöket. Nem mindegy az sem, hogyan nyúlunk a részletekhez, a helyes méréstől kezdve a tökéletes keverésen és a színezési lehetőségeken keresztül egészen a számítási segédletig, segítek eligazodni a munkához szükséges számítási feladatokban. A projekteket úgy állítottam össze, hogy minden nehézségi fok megtalálható legyen, egyre összetettebb alkotásokat lehet készíteni.

Különböző piktogramok segítik az olvasót, melyek megmutatják, hogy nagyságrendileg mennyi időt és anyagi ráfordítást igényel az adott munka. Kezdőknek nélkülözhetetlen kódex, de a rutinosabb gyantázóknak is tartogathat új információkat, hasznos trükköket, megszívlelendő tanácsokat.

- Szerinted mit hozott a járványhelyzet a kreatív hobbi alkotások terén?
- Nagyon sokat. Főleg az együtt töltött idő kreatív kihasználásában. Sokan a gyerekeiket akarták lekötni, de sokan maguk vették elő rég elfeledett hobbijaikat. Szerintem csodálatos, hogy újra felfedezzük a nem készen, gyorsan vásárolt termékek, hanem a magunk keze által létrehozott alkotások nyújtotta örömöket. Kézzel alkotni mindig is egy lelki folyamat volt, szüksége van rá az embereknek, a közösségeknek. A kézzel készült tárgyaknak lelkük van.

- Ismert emberek is szerepelnek a könyvedben, ők is rendszeresen járnak hozzád?
-Igen, Köllő Babett például a kislányával jött a foglalkozásra, Milla azóta is töretlen lelkesedéssel készíti a gyönyörű ékszereket. Nagy Adri vagy Németh Dorottya is lelkes rajongója lett a műgyantának. De mielőtt azt hinnénk ez egy női dolog, Lakatos Levente, vagy Kárai Dávid is nálam tökéletesítették a tudásukat, vagy ügyvédek, más szellemi foglalkozásúak, párok is járnak kikapcsolódni, nagyon jó a hangulat, mindenki feltöltődve megy haza. Nem véletlen, van, aki képet, ékszert, lakásdekorációt, szobrot készít, tematikától függően mást és mást, amihez kedve van.

- Az ünnepek közeledtével előtérbe kerülnek a kézzel készített ajándékok?
- Igen, ennek szerencsére töretlen a hagyománya. Főleg a gyerekek szeretnek szívből alkotni, bátorítsuk őket, segítsünk nekik. A Rezina Stúdióban, a műhelyemben, mindig nagy hangsúlyt fektetek nemcsak a fiatal tehetségek gondozására, hanem a laikusok oktatására, és a családi workshopokra is. Szeretem, ha az emberek lelke összekapcsolódik a másikéval, és nyomot hagy az alkotásban.

Abonyi Alma: Bevezetés a művészgyanták világában már kapható itt: https://www.rezinastudio.hu/konyv

Fotó: Resin Art Stúdió