Final Fantasy XIII - 5-9. szint

Final Fantsy XIII

5. Fejezet

Lightning és Hope lesz most az irányításod alatt, mentsél és indulj el az eseményjelzőhöz. Nézzed meg az átvezetőt majd mentsél. Folytassad az utad a következő jelzőhöz. A kereszteződésnél tarts jobbra (bal felé ládák zárják el az utat). A következő elágazásnál balra menj, hogy találj egy ládát (Antidote), majd menjél vissza az eseményjelzőhöz. Mentsél majd menj a következő jelzéshez. Vedd fel a Hawkeye-t ami tőled jobbra lesz.

A jelzés után olyan rész jön, ahol kapuk nehezítik a továbbjutást. Ezek kinyitásához le kell győzni az összes szörnyet, ami az „arénában” van. Szerezd meg az antidotekat a kapu előtt. A 2. kapu után egy Behemothal kell megküzdened, használj sok buffot és váltzs Medicre amikor kell. Az utolsó kapu után Lightninghoz kerül a csapatvezető szerep.

Folytassad az utad, ne szaladj túl az elágazásnál, mert a jobb oldali úton találni fogsz egy Star Pendantot. Intézzed el a szörnyeket, hogy kinyithassad a kaput. Haladj a következő jelzéshez. Szerezzed meg az Edged Carbinet a bal oldalról majd haladj tovább a következő kapuhoz. Egy újabb Behemoth lesz ott, hasonló módon iktassad ki.

Mentsél majd balra menj, ahol egy 1500gilt tartalmazó láda lesz egy Behemothal, ez elég nagy pénz ahhoz, hogy megérje mindenáron megszerezni, öljed meg a Behemothot. A következő jelzéshez vezető úton tartsál jobbra, intézzed el a 8 Crawlert és a Behemothot, hogy bejuthass egy olyan terembe ahol Fragrant Oil-t tartalmazó láda van. Ezután tartsál balra, látni fogsz egy őrizetlen ládát, amikor megközelited egy Behemoth és egy Frag Leech fog feltűnni, intézzed el őket. A láda után menjél fel a levelekből álló lépcsőn és mentsél. Haladj tovább addig amíg egy újabb mentési pontot és egy ládát nem találsz, a ládából szerezzed meg az Ethersolt, majd mentsél. Továbbhaladva elérsz a következő bosshoz.

Boss harc: Aster Protoflorian

Commando/Synergist paradigmával kezdjél, majd a buffolás után váltsál Commando/Ravager-be. Használj Commando/Medic-et ha gyógyulni kell, nagy bajban pedig Medic/Medicre váltsál.

Mentsél majd menjél a jelzéshez.

6. Fejezet

Sazh és Vanille következik, mentsél majd indulj a jelzéshez.

Tartsd a szemed a baloldali úton, találni fogsz egy ládát Mysterious Fluid-al. A következő mentési pont előtt újabb láda vár, mindenképp nyissad ki ugyanis új fegyver lesz benne Vanille-nak (a legjobb neki), a Belladonna Wand. Mentsél majd a köralakú terepnál menj jobbra, Procyons-t fogsz találni arra. Ahogy haladsz előre figyelj a baloldalra, egy leágazáson Doctor’s Code-t fogsz találni. Haladj előre és megláthatod az első Scalebeastet, le lehet győzni, de iszonyat nehéz, nem éri meg időt pazarolni rá, úgyhogy ezen a szinten mindig kerüljed ki őket (ha ládát őriznek, akkor is, nem lesz akkora érték a ládákban, ami miatt megérné). Hamarosan lesz is olyan, hogy ládát őrző Scalebeastel futsz össze, őt se támadd meg. A következő ládát (amit nem Scalebeast őriz) nyissad ki, mert Librascope van benne. Kicsit távolabb egy 20 Scaled Wing-et tartalmazó láda lesz. Menj a jelzéshez és nézzed meg az átvezetőt, majd újabb eseményjelző és újra átvezető.

Mentsél, majd menj a következő jelzéshez. Az átvezető után lesz egy gömb, ez a gömb képes befolyásolni az időjárást (nekem is kéne egy ilyen), hogy napos vagy esős legyen és ettől fog függeni, hogy milyen ellenségek lesznek az úton. Az első gömböt hanyagoljad, hacsak nem akarsz magadnak egy nehéz harcot biztosító Wyvernt az utadba. A következő gömbnél állítsad meg az esőt majd menj jobbra, újabb láda egy Metal Armband-el. Következő gömbnél indítsad újra az esőt. Haladj lefelé az úton, a kereszteződésnél balra, majd az újabb gömbbel állítsad meg az esőt (anélkül, hogy a Scalebeast megtámadna). Vedd fel az Aqua Ringet ott ahol a Scalebeast volt az előbb. Menj tovább, öljed meg a Wyvernt majd utána változtassad meg az időjárást. Mentsél és ne felejtsed el kiosztani a Crystal pontokat, mert bossharc jön.

Boss harc: Enki and Enlil

Medic/Synergist paradigmával indítsál (ne is kelljen mondanom, hogy Libraval vagy Librascope-al kezdjél). Váltsál Saboteur/Synergist-re, hogy debuffolhassad őket. Következzen a Medic/Ravager, hogy feltornázhassad a staggert (használj közben néha Medic/Commando-t is). Enlil legyen az első célpontod. Staggernél váltsál Ravager/Ravager-re, hogy gyorsan elintézhessed. Enkinél ugyanezt zongorázzad végig.

A harc után menj a jelzéshez.

7. Fejezet

Lightning és Hope következik, mentsél. Menj a jelzéshez, majd az ellenfelekhez lopakodjál oda, hogy egyszerűen kiiktathassad őket. Menjél be a 2 teherautó közé, hogy találhass 1 Fiber-optic cable-t. Ugorj le a csőbe, menj balra, hogy felvehess 3 Holy Watert. Menj a jelzéshez. Az úton sok kemény ellenféllel fogsz találkozni, a szokásos Libra kezdés mellé mindig buffolj Hope-al, hogy sikeresek legyenek a harcok. Amikor elérsz a lejtős csőhöz, nézzél jobbra, mert Librascope-ra lelhetsz. Mentsél.

Menj a jelzéshez, majd a platformot használjad. Használjad a bal bóját, amikor megérkezel. Újra vissza a platformra, ami most olyan helyre visz ahol 2 láda lesz, egyikben Holy Water a másikban meg Phoenix Down lesz. Menj vissza a platformmal, majd menjél a következő platformhoz. Mielőtt használod, állítsad át a bal bóját. Sok ellenséggel fogsz találkozni akik Aqua Ringet és 2 Mobius Coilt őriznek. Menjél vissza a platformmal és kövessed az esmenyéjelzőket, ne feledd felvenni a Warding Talismant. Mentsél, majd menjél az eseményjelzőhöz. Nézzed meg az átvezetőt.

Snow következik, azonnal Gestalt módban lévő Eidolonnal. Használjuk ezt ki arra, hogy minnél jobban leredukáljuk az ellenfelek számát mire lelép az Eidolonunk. Utána Sentinel mód, hogy elkerüljük a túl sok sebzést, majd Commando ha éppen nem támadnak téged. A harc után mindenképp osszad ki az elköltetlen pontokat Snownak.

Mentsél majd látogassad meg a következő eseményjelzőt. A harcokban mindig a PSICOM Bombardiert intézzed el először, a rocket launcherükkel komoly károkat tudnak okozni. Az elágazásnál balra, ládát fogsz találni Power Smoke-al.

Miután felsétáltál a jégen, tőled jobbra kapjad fel a Paladint. Menj balra, amikor elérsz a sikátorba, szedd fel az Insulated Cablinget. Menj a jelzéshez majd mentsél. Újabb jelzés, nézzed meg az átvezetőt, ezután Lightningal és Fangel leszel. Menj a jelzéshez, nézzed meg az átvezetőt, majd újra Snow és Hope következik. Mentsél, majd fordulj meg, hogy kinyithassad a mögötted levő ládát. Újabb jelzés majd menj balra ahol 2 Incentive Chipet találhatsz.Ugorj le, menj tovább a mentési pontig, de előtte vedd fel a Guardian Amuletet. Ments, majd menj a jelzéshez, majd az ezutáni jelzéshez. A tetőn találod magad, ahol látogassad is meg a mentési pontot. A jelzés után ugorj le a másik szintre és menj balra ahol Shaman’s Markot találhatsz. Ügyelj a Falco Velocycle-re, buffolj és használd Snowt Sentinel módban a túléléshez. Ne menjél jobbra az első elágazásnál, hanem a hirdetőtábla mögé menj ahol Thrust Bearing lesz. Most már menjél azon az úton és Vidofnir lesz ott. Menj a következő jelzéshez, de csak óvatosan, nehogy elfelejtsed felvenni balra az Ethersolt. Mentsél, ha kell osszad ki a pontokat, bossharc következik.

Boss harc: Ushumgal Subjugator

Sentinel Synergist paradigmával kezdjél majd használj Commando/Ravager, Commando/Medic, Ravager/Ravager paradigmákat, hogy staggereld. Staggerelve használjad a Commando/Ravager-t.

A harc után Lightning és Fang következik, itt kemények az ellenfelek, úgyhogy érdemesebb mögéjük lopakodva támadni. A Lodestar Behemoth különösen veszélyes, minnél előbb iktassad ki, nehogy átalakuljon és regenerálódjon. A kezdőpontnál fordulj meg, láda lesz ott.

Mentsél és vegyed fel az úton a Gae Bolgot. Menjél a jelzéshez. Ezután menjél a következőhöz, de vedd fel az Axis Blade-t az odaúton. Nézzed meg az átvezetőt és mentsél. Menj jobbra, hogy felvehessél 1 Tungsten Bangle-t. A baloldali úton pedig Black Belt található.

Mentsél a következő mentési pontnál, újabb Boss harc jön.

Boss harc: Ushumgal Subjugator

Egyedül Hope-al nem nyerheted meg ezt a csatát, a vereség után érkezni fog Lightning és Fang. Érdemes ekkor restartolni, hogy a megfelelő paradigmák meglegyenek. Commando(Lightning)/Synergist/Saboteur felállásban kell kezdeni, amint megvan a Slow a Subjugatoron és a csapaton a Protect és Shell, Commando/Ravager/Ravager és Commando/Ravager/Medic paradigmákkal staggereld az ellent. Ha gond van akkor használjad a Medic/Medic/Sentinel vagy Medic/Ravager/Sentinel paradigmákat.

A harc után Fang-el leszel. Vedd fel a Phoenix Down-t és menj a jelzéshez. Mentsél majd jön a következő jelzés, kapcsoljad be a tv-t. Csata fog következni ahol a gyengébb ellenfeleket érdemes kiiktatni először. Mentsél a csata után.Vedd fel az Ethersolt a mentési pontnál és a Brawler’s Wristbandet a ház másik végében, mielőtt a jelzéshez mész. Újabb bossharc.

Boss harc: Havoc Skytank

Először az alkatrészeit szedjed le, mert azok nagy sebzést képesek okozni, ajánlott a Ravager/Commando/Ravager és a Ravager/Commando/Medic, bajban váltsál Medic/Sentinel/Medic-re. Ha megvan az összes rész, használjad a Ravager/Commando/Synergist paradigmát, buffold fel magad és szedd le a gépet.

8. Fejezet

Sazh és Vanille van soron. Osszad ki a pontokat majd mentsél. Eseményjelzők sora következik, a 4. után szállj be a buszba. Menjél át a másik „küllőhöz”, Phoenix Down lesz ott. Menj a következő jelzéshez, itt Sazh Chocoboja elszökik, négyszer kell őt megtalálni. Vedd fel a jutalmat a keresgélés után majd mentsél a következő jelzésnél.

A jelzés után már csaták is következnek (nehogy már unalmas legyen ez a fejezet). Az átvezető után, haladj tovább a cikcakkos úton és vegyed fel a Spica Defenderst. Az első elágazásnál jobbra és vegyed fel a Guardian Amuletet. A következőnél pedig balra, ott pedig a Healer’s Staff lesz. A következő jelzésnél bossharc következik.

Boss harc: Midlight Reaper

Synergist/Saboteur paradigmával kezdjél és várjad meg amíg a Haste rajtatok lesz és a Slow pedig az ellenségen. Commando/Ravager és Ravager/Ravager felállásokat használj a kiiktatáshoz, ha szükséges, akkor váltsál Medic/Synergist paradigmára.

A következő jelzés után pedig újabb eidolon következik.

Eidolon befogás: Brynhildr

Synergist/Medic felállásban kezdjél és varázsolj magatokra Haste-t. Ravager/Ravager és Ravager/Medic felállásban nyomjad fel a gestalt-csíkot.

9. Fejezet

Lightningal kezdesz, mentsél, majd beszélj a legénységgel, ha végeztél akkor beszélj Cid-el is. A harcot Lightning/Fang/Hope felállásban kezded. A harc után mentsél, osszad ki a pontokat, majd támadd meg a következő csapatot. A piros körben használjad a kapcsolót. Ugrálj fel jobbra, hogy újabb ládát találhass. Menj a következő jelzéshez. Ebben a fejezetben érdemes lesz használni Fanget Saboteurként, jelentősen megkönnyítheti a dolgod. Ezek után a kifutón amennyire lehet, tartsál jobbra és szerezhetsz pár Incentive Chip-et. Menj a jelzéshez, ugorj fel a következő kifutóra és figyelj, hogy nehogy kimaradjon egy láda Silicon Oil-al. Mentsél a következő mentési pontnál. Egy ládából beszerezheted a Lifesaber-t Lightningnak a következő mentési pont után. Haladj tovább a következő jelzéshez és vegyed fel az Ember Ring-et és a Pandoran Spear-t.

Vanille és Sazh következik, mentsél és osszad ki a pontokat. Menj a következő jelzéshez és használjad a kapcsolót. Menj át az ajtón majd fordulj jobbra és ismét azonnal jobbra. Használjad a kapcsolót, győzzed le az ellenségeket és máris hozzáférhestz a Royal Armbandhez. Ment tovább a jelzéshez, vedd fel a Murky Ooze-t és használjad a kapcsolót.

Az átvezető után ismét Lightningék következnek. Menj át az ajtón és mentsél. Ettől a résztől sok Vikingel találkozhatsz, mivel erősek ezért nyugodtan kikerülheted őket. A következő terem egymásba illeszkedő körökből áll. Vedd fel a Pain Dampenert és a White Cape-t a terem legnyugatabbi és legkeletebbi részén. Középen pedig Perfect Condzctort és Rhodochrosite-t találhatsz. Menjél ki a teremből és látogassad meg a jelzést.

Ismét vissza Sazh és Vanille kettőséhez, mentsél. Az itteni harcokban mindig a Falanitort támadjad elsőnek, mert képes gyorsan gyógyítani a társait. Bal oldalt Segmented Carapace, középen pedig Phoenix Down lesz található.

A következő jelzés után pedig vissza Lightning csapatához. Fordulj meg, hogy felvehessed a Whistlewind Scarfot. Halad tovább a következő jelzéshez. A terület keleti részén nyissad ki a ládát, Perfect Conductor lesz a jutalmad. Mentsél a következő mentési pontnál. Ne menjél le a rámpán, menjél körbe, hogy felvehessed a Barbed Tailt. Most menjél le a rámpán és a legtávolabbi gödörben találsz egy ládát 300 Gil beltartalommal. Menj felfelé vissza, szorosan a jobb oldali fal mellett haladva találhatod meg a Spark Ringet. Menj a következő mentési ponthoz és mentsél, a következő bossal kétszer kell harcolnod, elsőre könnyebb, de a második alkalomnál is ugyanaz a stratégia a legyőzéséhez.

Boss harc: Kalavinka Striker

Ravager/Ravager/Saboteur paradigmában kezdjél, hagyjad, hogy Fang Curse-t nyomjon a „madárra”. Következzen a Ravager/Ravager/Commando, hogy stabilan staggerelhessed az ellent. Ravager/Medic/Commando vagy Medic/Ravager/Sentinel paradigmát használj, ha gond van.

Az átvezető után már te is összeállíthatod a csapatod, nem lesz kötött, hogy kivel kell haladnod. Írni fogok javaslatot, hogy mikor kikkel menj, de el lehet térni ezektől természetesen. Itt: Lightning/Hope/Vanille. Mentsél.

3 út vezet tovább, a legideálisabb az, hogy ha mindhármon végigmész. A következő dolgokat szerezheted be ezen a részen: Gold Bangle, 3600 Gil, Librascope, Pain Dampener, Umbra, Rune Bracelet, Perfect Conductor. Ha végeztél mindhárom úttal, akkor vedd fel az Ethersolt a mentési pontnál majd mentsél.

Boss harc: Barthandelus

Hatványozottan fontos, hogy Libra-t (vagy Librascope-t) használj azonnal. Először a különböző darabjait kell leszedni, addig nem tudod sebezni magát Barthandelust. Commando/Synergist/Saboteur paradigmát használjál, akkor váltsál, ha megvan már a Shell és a Protect mindenkin. Commando/Ravager/Ravager kombó a staggereléshez és a stagger alatti sebzéshez. Medic/Medic/Medic a nagy sebzések után, és Commando/Ravager/Saboteur a debuff fenntartásához.