Final Fantasy XIII 10.-13. szint

10. Fejezet

Csapatösszeállítás: Lightning/Fang/Vanille

Menj az első jelzéshez és vegyed fel a Hero’s Amuletet. Tartsad a szemed a balra ágazó úton, Bomb Shell-t fogsz találni ott. Mentsél a következő mentési pontnál. A következő szobában, a távoli, bal oldali útra térj rá, Saint’s Amulet lesz ott. Menjél le az ezzel ellentétes oldalon levő úton. Ugorj fel a platformra, ami tőled jobbra lesz amikor kiérsz a járatból. Kövessed az utat és találsz egy ládát amiben Medicine Oil lesz.

Térj vissza a főútra és a következő kereszteződésnél menjél jobbra, hogy találhass egy Rainbow Ankletet. Mentsél majd válasszál a 3 lehetséges útvonalból. Ha a fő utvonalat választod akkor sok ellenséggel kell megharcolnod de így több CP-t tudsz szerezni. Ha balra mész és félúton ugrasz le akkor kell a lehető legkevesebb ellenséggel megharcolnod. A 3. lehetőség az, hogy végigmész a baloldali úton és csak a végén ugrasz le, így az ellenségek mögé osonhatsz és még ez a lehetőség is utat nyit a 600Gil-es ládához. Ismételten egy választási lehetőséghez érkezel, de itt többé-kevésbé hasonlóak az útvonalak, úgyhogy választhatod bármelyiket. Haladj tovább a következő mentési ponthoz. A mentési pont után egy igen nehéz ellenféllel találkozol, a Berserkerrel. Szemtől-szemben brutális, de jelentősen megkönnyíti a dolgod ha mögé osonsz. A legyőzése után nyissad ki a ládát a Rigelsért. Menj a következő mentési ponthoz, nézz jobbra, hogy szerezhess egy Guardian Amuletet.

Fuss a következő jelzéshez, de ne feledd felvenni az Alicanto-t út közben. Az Alicantos láda után legyél figyelmes, mert egy jobbra vezető úton találhatsz egy újabb ládát 7 db Gargantuan Claw-val. A következő teremben vedd fel a Metal Band-et és az Ethersolt.

Boss harc: Cid Raines

Cid kemény lesz, mert képes leszedni a csapatról minden buffot. Commando/Ravager/Ravager paradigmával kezdeni és felnyomni a staggert. Commando/Ravager/Medic vagy Ravager/Sentinel/Medic paradigmát használj, ha gyógyulnod kell. Mindenképp legyen a csapatodban Saboteur képzettségű tag aki tud Slow-t varázsolni Cid-re. Ha nagy gondban vagy akkor váltsál Sentinel/Medic/Medic paradigmára.

A csata után haladjál tovább a következő jelzéshez, újabb sok kemény csata vár, készülj fel rájuk. Az első ilyen csata után újabb 3as útelágazás lesz, ugyanoda vezetnek, úgyhogy mindegy melyiket választod, a végén mentsél a mentési pontnál. Menjél a következő jelzéshez és ne feledd felvenni a Feymarkot. Újabb 3 út közül lehet választani, válasszad a legtávolabbit, ha el akarod kerülni a Greater Behemothot. Menj a jelzéshez, majd onnan balra ahol újabb Berserker lesz. Menjél a következő mentési ponthoz, majd szálljál fel a liftre. Menj a következő jelzéshez és harcolj egy újabb Berserkerrel, ha akarsz. Mentsél, majd szaladj le az úton, errefelé felvehetsz egy Otherwordly Bone-t ba felé. Mentsél és készülj egy újabb Eidolon befogására.

Eidolon harc: Bahamuth

Fanget használjad Sentinelként, a többieket meg Medicnek. Ha tudsz úgy paradigmát váltani, hogy nem sérülsz sokat akkor váltsál mindenkit Saboteurre vagy Ravagerre. A Slow debuff egész hatásos Bahamuth ellen.

11. Fejezet

Hosszú fejezet lesz, mert itt lesz sok mellékküldetés, amiket leírok. Menjél az első eseményjelzőhöz, útközben vedd fel a Partisant.

Eidolon harc: Alexander

Synergist/Medic/Sentinel paradigmával indítsál, hogy biztonságosan fel tudjad magad buffolni. Ravager/Medic/Sentinel paradigma ha kicsit alacsony az életerőd, ha kínálkozik a lehetőség akkor jöhet a Ravager/Ravager/Commando paradigma.

A csata után menjél a következő eseményjelzőhöz az Archlyte Steppe-n.

Ezen a részen valószínűleg nem vagy elég erős ahhoz, hogy folytathassad a fő szálat, ezért ajánlott itt teljesíteni mellékküldetéseket és farmolni (vagy a guideban leírt korábbi helyeken és akkor nem kell itt mellékküldetéseket teljesíteni és/vagy farmolni).

Ez a végigjátszás nem tartalmazza a mellékküldetéseket.

Menj Mah'Habara-ra. Sétálj végig az úton és vedd fel a Hauteclaire-t a ládából.

Az első lehetőségnél balra van egy remek hely a farmoláshoz (ez benne van a guideban is), de vigyázz, nehogy beindítsad az eseményt az ajtónál, mert akkor a nyakadba kapsz egy elég erős Juggernauthot (majd a végigjátszás után, ha elég erős lettél akkor visszajöhetsz legyőzni).

Vissza a fő útvonalra és rá az eseményjelzőre. Harcolj pár Cryohedronnal és Pulsework Centurionokkal. Egy egyedül levő Centurion után lesz 2 láda 4 Electrode-al és 4 Chobham Armorral.

Az eseményjelzős platformnál 2 út közül lehet választani. Balra van a fő útvonal, a másik pedig pár fegyverfejlesztésre alkalmas dolgot tartalmaz, itt a 53. mellékküldetés jelzésével kell vigyázni, hasonlóan a korábbi farmolásnál levő ajtóhoz hasonlóan.

Mentsél de előtte vegyed fel a Saint’s Amuletet.

Újabb Eidolon harc következik.

Eidolon harc: Hecatoncheir

Magas életerő és fizikai sebzés ellenállás ajánlott ellene. Érdemes Saboteur-el debuffolni.

Az úton vegyed fel az Ice Charmot majd mentsél.

A mentés után menj le jobbra a platformról és vedd fel a Particle Acceleratort.

Kerüld el a Juggernautot és menj balra ahol a Cryohedronok és Pulsework Centurionok vannak. A következő elágazásnál jobbra és gyűjtsed be a Crystal Oscillatort.

Haladj tovább lefelé az úton és ne feledd felvenni a 3 Perfect Conductort a ládából. AZ út végén lesz egy kapcsoló, használjad! Pattanj fel a „járműre”. Menj az eseményjelzőhöz, nézzed meg az átvezetőt és vedd fel a Strange Fluidot. A köveknél ugorj fel a platformra és harcolj a szörnyekkel. Balra ugorj fel a következő platformra, látni fogsz egy örvényt a vízben, amit „használni” lehet. Használjad! 2 platform fog kiemelkedni, az első az ahol volt az átvezető mozi, pár szörny és értékes tárgy lesz rajta. A másikhoz szigetek láncolata vezet, fedezzed fel ezeket is a tárgyakért.

Az eseményjelzőhöz vezető úton vedd fel az Abyssal Scalet. Az átvezető után mentsél és maradjál az úton. Az úton lesz egy felvehető Cie’th Tear. Mentsél újra majd az eseményjelzőhöz vezető úton vedd fel a Sinister Fangot.

Megérkeztél a toronyba. Az első szinten nyissad ki a 3 ládát majd menjél az eseményjelzőhöz. Használd a kapcsolót és menjél a 2. szintre. Az előrehaladáshoz teljesíteni kell 3 egyszerű, menj oda és öld meg a szörnyet küldetést. Lesz még 2 láda a szinten, amiket kinyithatsz. Ezen a szinten lehetőség van farmolásra (Pulsework Gladiator). Következhet a 3. szint. Menjél az eseményjelzőhöz. Menj ki a központi folyosóra és vedd fel a 2 Metal Armband-et majd liftezz fel a 4. szintre. Először nyissad ki a ládát a Glass Orbért. Ekkor csak a 6. szintig tudsz felmenni, ahhoz, hogy még feljebb juthass, pár kapcsolót kell használnod. A másik oldalon liftezz fel az 5. szintre. A 2. szinthez hasonlóan itt is 3 küldetést kell teljesíteni a továbbhaladáshoz. Az egyik küldetés éppenséggel a 6. szinten lesz. Amikor a 3. küldetést aktiválod, akkor a 6. szinten előjön egy lépcső, amin le kell menned. Ügyelj itt a Tyrantra, majd ne felejtsed el használni a kapcsolót, hogy feljuthass a 7. szintre. A 7. szinten az ellenségek közelében található kapcsolót használjad, ez össze fogja kapcsolni az összes szintet a központi lifthez. Menjél fel a tetőre. A tető külső részén menj körbe, hogy felszedjed az Ethersolt és az egyéb tárgyakat, majd menjél a közepén levő eseményjelzőhöz, kezdődhet is a harc.

Boss harc: Dahaka

Saboteur/Saboteur/Synergist paradigmával kezdjél és maradj is ebben amíg Deprotect, Slow és Weak kerül az ellenre és Hope által Shell a csapatra. Libra majd Commando/Ravager/Ravager vagy Commando/Ravager/Medic a staggereléshez. Sentinel/Medic/Synergist vagy Sentinel/Medic/Medic ha gondban vagy. A debuff fenntartása fontos, úgyhogy ha ezek hatása elmúlik, akkor váltás Saboteur/Saboteur/Medic paradigmára az újabb debuffhoz.

Dahaka legyőzése után haladj az eseményjelzők felé, majd utazzál Oerbara.

Itt mentési ponttól mentési pontig haladj majd a sérült úton menj balra az első lehetőségnél, hogy felvehessed a Perovskite-et. Fordulj jobbra és menj az eseményjelzőhöz. Az átvezető után indulj a szörnyek csoportja felé. Menj be a kunyhóba, fel a 2. szintre, ahol aktiváljad a fekvő robotot. Menj a fő területre és vedd ki az alkatrészt a lerobbant járműből. Menj be a narancssárga épületbe, győzzed le az ellenségeket és szerezz be egy újabb alkatrészt. Láda a kunyhónál, ne hagyjad ki.

A ládánál menj le az úton és harcolj az első ellenséggel, nála lesz a 3. alkatrész. Balra fent a lépcsőnél lesz 1 Librascope. Menj az eseményjelző felé, de előtte kanyarodj jobbra, be a műhelybe. Itt lesz a 4. alkatrész, a vörös kör mellett. Még a műhelyben menj fel az emeletre, hogy beszerezhess más tárgyakat is. Most már kimehetsz a műhelyből és odamehetsz az eseményjelzőhöz. Amikor az elpusztított úthoz érsz, menj balra, egy láda lesz ott. Menj le egy kicsit az úton és meglesz az utolsó alkatrész is. Menj vissza és aktiváljad a robotot, majd menjél az eseményjelzőhöz. Vedd fel a Taming Polet és az Ethersolet az úton. Újabb harc következik.

Boss harc: Barthandelus (újra)

Saboteur/Saboteur/Synergist vagy Saboteur/Saboteur/Medic paradigmával kell indítani a debuffhoz és ezekhez visszatérni, ha elmúlna a hatásuk Barthandeluson. Amikor felkészül a legdurvább támadására akkor váltsál Sentinel/Medic/Medic paradigmára amint lehet. Commando/Ravager/Ravager vagy Commando/Ravager/Medic a staggereléshez. Ha kicsit alacsonyabb szintű a csapatod, akkor érdemes betenni a Sentinel/Medic/Synergist paradigmát is a buffoláshoz.

Eseményjelző, majd szállj be a gépbe, hogy véget érjen ez a fejezet.

12. Fejezet

Boss harc: Anavatapta Warmech

Gestalt módban kell lenyomni, nem lesz nehéz.

Menj az eseményjelzőhöz. A 2. kör alakú platformon válasszad a délkeletre vezető utat és arra induljál. Az első kereszteződésnél egyenes haladj és beszerezheted Lightning legjobb fegyverét, a Lionheartot. Térj vissza a körplatformra és menj északnak. Először jobbra, majd megint jobbra a zsákutcánál és lesz ott egy láda 9240Gilel. Menj az eseményjelzőhöz és nézzed meg az átvezetőt. Mentsél, majd menj az újabb eseményjelzőhöz, ami után az újabb eseményjelzőhöz kell menned. Pattanj fel a járműre és készülj a Behemoth King elleni harcra. Jöhet a következő eseményjelző. Ne maradjon ki a Rebel Heart felvétele az úton. A következő mentési lehetőség előtt lesz Hope legjobb fegyvere az Otshirvani, ehhez a Proto-Behemothot kell legyőzni. Most már mehetsz a mentési ponthoz és készülhetsz a következő bossharcra.

Boss harc: Proudclad

Felesleges Saboteurt vinni ebbe a harcba, mert Proudclad immunis mindenféle debuffra. Sentinel/Medic/Synergist paradigmában buffoljad a csapatod, majd amint mindenkin lesz Haste, Faith, Brave, Protect és Shell akkor jöhet a Commando/Ravager/Ravager vagy a Commando/Ravager/Medic a staggereléshez. Bajban használjad a Sentinel/Medic/Medic paradigmát.

Liftezz, majd menj az eseményjelzőhöz. Harcolj az Adamancheliddel. Legyen Saboteur és Commando a csapatban ellene.

Mentsél majd haladj tovább az úton és vedd fel a Punishert. Menj a következő eseményjelzőhöz és ugorj le a lenti útra. Menj tovább ezen az úton, lesz harc bőven. Tarts jobbra és hamarosan találni fogsz 1 ládát 15000Gilel. Menj a következő eseményjelzőhöz. Amint eléred az ikerlépcsőket, választhatsz, hogy merre indulj (de előtte még vegyed fel a Perfect Conductort). Ha jobbra mész, akkor elkerülöd itt a harcot, ha balra, akkor harcolhatsz, érdemes balra menni, mert ez is egy jó farmolási hely (remélhetőleg Vanille itt már rendelkezik a Death varázslattal). Nyissad ki az ajtót és menj a mentési ponthoz. Menj tovább és az elágazásnál haladj jobbra, hogy felvehessed az Ember Ringet. Továbbhaladva az úton lesz egy felvehető Librascope is. A 2. nyílásnál ne felejtsed el felvenni a Particel Acceleratort és a Champion’s Badge-t. Menj a következő eseményjelzőhöz. Mentsél még az ajtón kívül. A következő mentési ponthoz való úton vegyed fel a Pleiades Hi-Powerst, majd mehetsz is a következő eseményjelzőhöz. Keményebb ellenfelek fognak következni ezért érdemes esetleg előtte farmolni. Az átvezető után lesz egy Adamantoise, bár sok CP-t ad, de itt még valószínüleg nem vagy elég erős a legyőzéséhez (van egy olyan módszer amihez Vanille Death varázslata kell, de az meg kis eséllyel működik csak).

Menj be az épületbe és mindkét oldali lépcsőt másszad meg. Itt fel lehet venni 1 Particle Acceleratort és 1 Plush Chocobot is. Menj az eseményjelzős ajtóhoz és nyissad ki. A mentési pontnál mentsél. Vegyed fel a Mistilteinnt. A következő átvezető után választhatsz, hogy a Tyrantal vagy a Juggernautal harcolsz. Válasszad a Juggernautot ha ki akarod hagyni a Tyrantot, de ha CP-re hajtasz, akkor leverheted mindkettőt. A következő eseményjelzőhöz vezető úton vegyed fel a Power Glove-ot. Azután jöhet az Ethersol felvétele és egy újabb harc.

Boss harc: Proudclad

Ismét ő és mint az előzőz alkalommal, most is immunis minden debuffra. Sentinel/Medic/Synergist kezdésre a buffhoz. Commando/Ravager/Ravager vagy Commando/Ravager/Medic a staggereléshez. Amikor Annihilation vagy Aerial módba vált akkor Sentinel/Medic/Medic paradigmában gyógyítsad fel magad és a Sentinel/Medic/Synergist paradigmával buffolj újra. Amikor levered az életerejét a felére akkor felgyógyítja és még buffolja is magát, de ekkor sok immunitását elveszíti és összességében gyengébb lesz. Innentől folytatni kell a buffolást és a staggerelést a győzelemhez.

Mentsél és menj fel a toronyba az utolsó fejezethez.

13. Fejezet

Menj fel a lépcsőn a központi részre. Nézzed meg az átvezetőt majd mentsél. Tisztítsad meg az utat a következő eseményjelzőhöz. A balra levő kapu Edenhallba visz, a jobb oldali pedig vissza a 11. fejezet területére, az utolsó lehetőség a végső csata előtt, hogy visszamehess farmolni (de a végső csata után is lehet menni farmolni, mert ide kerülsz vissza utána).

Haladj tovább a következő platformra és mentsél. A mentés után még ne menjél az eseményjelzőhöz, hanem ugorj fel az eseményjelzővel szemköztes oldalon lévő útra. Haladj végig az úton és győzzed le a Aquila Velocyclet 1 Librascope-ért. Ugrálj fel a Scopenál levő platformok sorozatára. A Megrim Tresher legyőzésével szerezhetsz 1 Cherub’s Crownt és Millerite-et. Vedd fel ezeket majd menj az eseményjelzőhöz és használjad a fehér szobrot. Ugorj fel arra a platformra, ami balra van ahhoz képest ahol a szobor volt. Szállj le erről és menj jobbra az első elágazásnál. Folytassad felfelé az utad, míg nem találsz 1 Superchargert. Menj le az úton és folytassad az utad a platform mellett, ami idehozott. Tarts jobbra és ugorj le a platformokra. Menj tovább addig, amíg megtalálod a Perfect Conductort tartalmazó ládát. Tégy 1 180 fokos fordulatot és menj le a rámpán, míg nem találsz 1 Turboprop-t. Menj vissza, fel a rámpán és ugorj fel a platformra. Fuss ezen keresztül és pattanj fel a szemköztes oldalon levő platformokra.

Harcolj a Megrim Tresherrel és vedd fel az ottani kincset. Menj vissza a lebegő platformra és ezzel menj vissza oda ahol a szobor volt. A szemben levő platformot használjad, itt 1 láda lesz 20 Seaking’s Beard-el. Az úton, bal felé lesz egy rámpa, menj arra. Ezen az úton jobbfelé szerezhetsz 1 Aegisolt. Menj az elágazó út felé, az ellentétes irányba ahol lesz 1 Tear of Woe és 1 Zephyr Ring. Menj le a rámpán az eseményjelző felé, de ne felejtsed el felvenni a Shamanic Speart az úton.

Mentsél, majd aktiváljad a szobrot. Menj előre majd ugorj fel a jobbra levő platformra. Az itt levő ellenségek azt az utat védik, ami visszavezet az első szoborhoz ebben a fejezetben. Menj előre majd ugorj fel a balra lévő útra. Tarts északnak egészen addig amíg meg nem találod a Tetradic Crownt tartalmazó ládát. Eseményjelző majd mehetsz le menteni. Még ne menj a következő platformra, ehelyett tarts jobbra, hogy szerezhess 6 Stablossom Seed-et. Menj a következő eseményjelzőhöz, de az úton vedd fel a Black Myceliumot és a Rhodochrosite-ot. Aktiváld a szobrot.

Boss harc: Bandersnatch és Jabberwocky

Elsőnek Jabberwockyt kell kiiktatni, mert ő tud gyógyítani is. Ravager kell ellene, mert gyenge az elementális sebzések ellen. A szinte már szokásos Sentinel/Medic/Synergist paradigmában buffold fel a csapatot, majd Saboteur/Ravager/Ravager és Commando/Ravager/Ravager paradigmák jöhetnek a staggereléshez. Bajban jöhet újra a Sentinel/Medic/Synergist vagy a Sentinel/Medic/Medic paradigma a gyógyuláshoz és esetleg újabb buffoláshoz. Jabberwocky után már lehet Bandersnatchre koncentrálni, ő ellenállóbb a sebzések ellen, de a Commando/Ravager/Ravager paradigmával egyáltalán nem legyőzhetetlen.

Nézzed meg az átvezetőt, mentsél, majd menj a következő eseményjelzőhöz.

Mielőtt a következő eseményjelzőhöz mennél, menj egyenesen az Immortalhoz. Ha gondban lennél, akkor használj Sneaking Smoke-t, hogy ráugorhass. Menj keresztül a kapun amit őrzött. Vedd fel a Weirding Glyphet és az Adamant Bangle-t, majd menj át a következő kapun. Itt a Scarletite-et és az Elixert-t vedd fel és menj át a kapun. Menj az eseményjelzőhöz, mentsél, majd aktiváld a fekete szobrot. Harcolj a Wladislaus ellen.

Mentés, eseményjelző, átvezető majd újabb eseményjelző. Az úton levő ládákból vegyed fel az 5000 és a 3000 Gilt. A rámpák tetején újra összefutsz Bandersnatchel és Jabberwockyval. Ugyanaz a stratégia ellenük, mint korábban. Menj az eseményjelző felé addig, amíg 3 Sanctum Templarral nem találkozol. Verd le őket és menj a következő szoborhoz.

Boss harc: Tiamat Eliminator

Ez a boss több móddal is rendelkezik, és mindegyik módban más-más támadásokat használ. Amikor repülő módban van, akkor sokat nem tehetsz, csak buffolsz és vársz a Sentinel/Medic/Synergist paradigmával. Amikor a földön van, akkor jöhet a staggerelés gyorsan a Sentinel/Ravager/Ravager vagy Commando/Ravager/Ravager vagy a Commando/Medic/Ravager paradigmával. Sok sebzés benyelése esetén Sentinel/Commando/Medic paradigma, hogy a stagger-feltöltés ne essen vissza. Ha nagy a gond, akkor jöhet a Sentinel/Medic/Medic.

Menj az eseményjelzőhöz, aktiváld a kaput, mentsél és készülj a végső összecsapásra.

 Boss harc: Barthandelus (utoljára)

Amikor az Ultima támadást akarja használni, akkor azonnal váltsál a Sentinel/Medic/Medic paradigmára. Ezen kívül ugyanaz a stratégia ellene, mint a 9. fejezetben.


Boss harc: Orphan (1. alak)

Sentinel/Medic/Synergist paradigmás start a buffoláshoz, majd Sentinel/Saboteur/Medic paradigma a debuffoláshoz (ezek nélkül szinte lehetetlen legyőzni). Innentől kezdve, Orphan le fogja verni a HP-t 1-re, ezért ha meglátod, hogy le akar csapni, váltsál a Sentinel/Medic/Medic paradigmára és maradj is ebben, addig, amíg teljesen fel nem gyógyítottad a csapatot. A másik speciális támadásánál különböző debuffokat használ a csapatra, itt is a Sentinel/Medic/Medic ajánlott. Staggereléshez jöhet a Commando/Ravager/Ravager illetve a Commando/Medic/Ravager. A Saboteur/Ravager/Ravager paradigmával fenntarthatod a debuffot.

Boss harc: Orphan (2. alak)

Csak ügyesen és gyorsan, időlimites ez a csata (úgy, mint az Eidolonos harcok). Immunis a sebzésre egészen addig, amíg nem staggereled. Dispel kell elsőre, majd a Commando/Ravager/Ravager a staggereléshez. Mivel nem sebez durván, ezért a gyógyuláshoz megfelelő lesz a Commando/Medic/Ravager paradigma.

Gratulálok! Teljesítetted a végső küldetést, élvezheted a látványos végső mozit!