Final Fantasy XIII 1-4. szint

Final Fantasy XIII

1. Fejezet

Miután vége a bevezető mozinak, teljesítsed az ATB tutoriált.

A tutorialban lényegileg csak az Auto Battle-t kell nyomatni folyamatosan.

Használj gyógyító itókát, ha szükséges, a stratégia ugyanaz marad, mikor újrakezdődik a harc.

A harc után jöhet a kameramozgatásos tutorial majd a kötelező mentés a mentési pontnál (ahhoz túl ritkán vannak ezek a mentési pontok, hogy egyet is veszni hagyjunk).

Ajánlott itt megnyitni a térképet és felfedezni a jelzéseket (például ha egy sárga kört látsz felkiáltójellel az azt jelenti, hogy ott történni fog valami egy átvezetőmozi kíséretében).

Haladj tovább és a kék köröket használva ugrálj tovább az úton (érdemes ezekre figyelni, néha titkos helyekre vezetnek, értékes felszerelésekhez, pénzhez.

Az úton különböző PSICOM katonák várnak arra, hogy legyőzzed őket. Haladj tovább és vedd fel az itókát a lebegő ládából. Kicsit távolabb újabb 2 itókát szerezhetsz be egy jobb oldali platformon található ládából.

Ezután Pantheronok is csatlakoznak a PSICOM katonákhoz. Most egy baloldali platformon levő ládát nyiss ki (Iron Bangle).

Haladj tovább a ládák között, ahol találni fogsz egy újabb ládát (50 Gil).

Még egy könnyed csata vár rád, mielőtt megérkeznél az Item-tutorialhoz.

Az átvezetőmozi után szaladj fel a mentési ponthoz. A mentés után ugorj le a kapcsolóhoz, amit aktiváljál is. Ezek után fog következni a chain/stagger tutorial (tipp: először a kisebb ellenséget iktassad ki)

Az átvezetőmozi után Snow irányítását fogod megkapni.

Azonnal fordulj körbe, nehogy lemaradj egy újabb ládáról (50 Gil). Ezután indulj el az eseményjelzőhöz.

Final Fantasy XIII

Ments a mentési pontnál, ugrálj át a törmeléken majd tekintsed meg az átvezetőmozit. Szaladj el az ellenségek között, hogy elérjed az újabb eseményjelzőt. Az ellenségeknél koncentrálj arra, hogy staggereld őket, jelentősen megkönnyíti ez a legyőzésüket. Újabb átvezetőmozi következik, ahogy eléred a túlélőket. A mozi után találsz egy újabb ládát balra (Iron Bangle). Ments majd menj az újabb jelzőhöz. (Tipp:

Használjad Snow Hand Grenade képességét a csoportokban álló ellenségek ellen.)

Boss Harc: Beta Behemoth

Tartsad állandóan nyomás alatt, miközben a társaid gyógyítanak (ne pazaroljad az itókákat, érdemesebb megtartani olyan helyzetekre ahol nincs olyan társad, aki tud gyógyítani), hamar ki lehet pipálni ezt a dögöt.

Mentsél majd újra átkerül az irányítás Lightningra és Sazhre (készülj fel, ugyanis újabb bossharc következik).

Boss Harc: Myrmidon

Például ide érdemes tartalékolni az itókákat, mert most nincs senki, aki tudna gyógyítani. Törekedj arra, hogy staggereld és akkor nem lesz nehéz legyőzni.

A harc után újra Snow következik. Újabb ládát nyissál ki amiben a Power Circle nevű fegyver található (azonnal szereld is fel ezzel Snowt, ez a fegyver a legjobb neki a játékban).

Ments majd folytassad az utadat. Újabb csoportokban álldogáló ellenfelekre lehet számítani, úgyhogy ismételten hasznos lehet a Hand Grenade képesség.

A lépcsők között újabb ládára lelhetsz (100 Gil). Csekkold le a járművet az út végén.

Az átvezetőmozi után újabb karakterekkel ismerkedhetünk meg, Vanille és Hope irányítását fogjuk itt kézhez kapni. Ments majd menj az eseményjelzőhöz. Csekkold le a sérült járgányt. Újabb mentési pont és következhet is a következő fejezet. 

Final Fantasy XIII

2, Fejezet

Mindjárt egy csatába csöppentek Vanille-al és Hope-al. Könnyen staggerelhetőek az ellenségek, úgyhogy nem szabad problémát jelenteniük. A kezdőponttól jobbra ismét egy láda található (30 Gil). Menj fel a lépcső majd a túloldalon menj le és olvassad el mit írnak ott a lopakodási tutorialról.

Az ellenségek után van egy újabb láda (Iron Bangle). Szaladj vissza a lépcsőn, itt egy újabb ládát kellene látnod, győzzed le a szörnyeket majd nyissad ki ezt a ládát is (4 itóka). Szaladj az eseményjelzőhöz.

Ismételten Snow a soros. Mentsél majd fordulj meg, hogy felmehessél a lépcsőkön ahol 2 itóka vár.

Menjél az eseményjelzőhöz majd szállj szembe a szörnyekkel (ismételten hasznos lesz a Hand Grenade képesség).

Csekkold le az eseményjelző környezetét.

Lighting és Sazh jön újra és mindjárt a Shroud tutorialt is megtekintheted.

A lépcsőn felszaladva újabb láda lesz látható (Phoenix Down). Újabb lépcsők következnek ahol megszerezheted Lighting új fegyverét (Gladius, ez egyenlőre jobb de nem a legjobb fegyvere).

(Itt elkerülheted az ellenségeket.)

A lépcsők után egy eseményjelző vár. Újra Snow jön.

Fordulj meg és menj le a lépcsőn, újabb láda (2 itóka).

Szaladj az eseményjelzőhöz.

Szaladj fel a lépcsőkön és ugorj fel a platformra.

Az átvezetőmozi után ismét Hope és Vanille irányítása kerül a kezedbe.

Fel a lépcsőkön majd jobbra, ismét fel a lépcsőkön. Győzzed le az ellenségeket majd nyissad ki a ládát (Fortisol).

Haladj tovább a következő eseményjelzőhöz.

Ments majd nyissad ki a következő ládát (100 Gil).

Final Fantasy XIII

Az átvezetőmozi után azonnal egy 3 Ghoulos csatába csöppensz úgyhogy megint ajánlott használni a Hand Grenade-t.

Újabb átvezető után visszakerülsz Lightninghoz és Sazh-hez.

Azonnal fordulj barra ahol egy újabb láda vár (Power Wristband). Menjél vissza a kezdőponthoz majd fel a lépcsőn.

Mentsél, majd folytassad az utad a jelzéshez.

Egy csapat Ghoullal futsz össze, de nem lesz nehéz ha staggerelheted őket szépen sorban.

AZ átvezetőben összejön a nagy csapat, az általad irányított csapat Lightningból, Snowból és Sazhből fog állni.

Boss Harc: Anima

Először koncentrál a jobb és bal oldali részeire, ezek kiiktatása nélkül nem tudod sebezni a testét. Szóval először az oldalsó részek majd a teste, amint az oldalsó részek újra megjelennek, az előző procedúrát kell ismételni amíg le nem győzöd. 

3, Fejezet

Azonnal egy tutorial harcba pottyansz a fejezet kezdéseként, teljesítsed. A csapatod összeállítása Lightning, Snow és Vanille lesz.

Tipp: Az ellenfelek errefelé nem túl nehezek és mivel itt már kapsz XP-t, ezért érdemes minél többet harcolni.

Haladj tovább az első jelhez, de ügyelj arra, hogy meglátogassad a baloldali leágazást, ahol újabb láda vár (Power Wing).

Később az úton lesz egy újabb láda (Chipped Fangs), kicsivel utána pedig egy újabb, a jobb oldaladon (200 Gil).

Bele fogsz futni 6 PSICOM Wardenbe, ez egy újabb tutorial-harc lesz.

Tipp: Innentől kezdve hozzáférsz a Librahoz, úgyhogy minden csatát ahol újfajta ellenséggel találkozol, Libraval kezdjél, akár 2vel is, mert így kiaknázhatod az ellenfeleid gyengeségeit.

Haladj tovább, lefelé az úton, jobbra lesz egy Ghastokból és Whytesokból álló csoport, mögöttük egy újabb láda vár (Cie’th Tears).

Haladj tovább, de tartsad nyitva a szemed, újabb leágazás lesz, ezúttal balra, ahol láda vár (Silver Bangle).

A mentési pontnál természetesen mentsél. Továbbhaladva, a 4 Pantheron után, újabb ládákra bukkansz (Phoenix Down, 50 Gil).

Győzzed le az újabb 2 Pantheront és nyissad ki a ládát (Strange Fluid).

Final Fantasy XIII

Újabb elágazás, haladj balra és a jutalmad egy újabb láda lesz (Magician’s Mark).

Továbbhaladva elérsz egy újabb mentési pontot, mentsél.

Boss Harc: Manasavin Warmech

Egy ismerős arc, még a kezdetekből. Staggereld egy Commando/Ravager/Ravager paradigmájú csapattal és akkor nem lesz nehéz dolgod. Ha látod, hogy készül elsütni a speciális támadását akkor váltsál Commando/Sentinel/Medic paradigmára. Nem árt azért ha van a tatyóban Itóka is a gyógyuláshoz.

Haladj tovább az eseményjelzőhöz és nézzed meg az átvezetőt. Innentől Lightningal, Vanille-al és Sazh-el leszel.

Elágazásnál jobbra haladj az újabb ládához (Strange Fluid).

Ezután összefutsz 4 Pantheronnal.  Bal hátul a kék köröknél ugrálj fel és találni fogsz 2 kincsesládát (240 Gil, Surprise for Sazh).

Fordulj vissza és juss át a szakadékon. Ahogy átértél azonnal fordulj el jobbra fel és szaladj át a csövön, újabb láda vár (Enigmatic Fluid), amit ellenségek védenek.  Az ellenségek és a láda után haladj tovább az eseményjelzőhöz.

Ügyelj arra, hogy megszerezzed a Wicked Fangot még a következő szakadék előtt.

Kiderül, hogy ez egy zsákutca, nézzed meg az átvezetőt, majd menj vissza a hídon. Menj fel a jeges rámpán és azonnal jobbra nézve fogsz látni egy járművet, csekkold le és akkor feltárul az út.

Haladj a következő jelzésig, ne felejtsél el menteni a mentési pontnál.

Boss Harc: Alpha Behemoth

Az átvezető után már kezdődik is a csata. Rágd át magad a tutorialon, majd Librázzad a Behemothot. Staggereld Ravager/Commando kombóval, ha alacsonyan van a HP-d akkor Vanillet váltsad át Medicre.

Menj jobbra, hogy újabb ládát találj (Librascope). Térj vissza a fő útvonalra és ügyelj az ott levő ládára is (2 Digital Circuits).

Final Fantasy XIII

Ahogy felérsz a sziklára, haladj jobbra, hogy újabb ládára lelj (Paraffin Oil). A vízesés alatt továbbhaladva ismét ládát láthatsz (50 Gil). Továbbhaladhatsz és menthetsz is, mentsél is! Tegyél egy 180 fokos fordulatot és ugorj át a kis hasadékon egy újabb ládáért (Insulated Cabling).

Haladj tovább a mentési ponthoz, de előtte kell még találnod ládákat (30 Gil, 6 Begrimed Claws).

A mentés után, lépj be az épületbe, jobbra újabb ládát találhatsz (600 Gil).

Egy újabb Behemothot láthatsz, eldöntheted, hogy harcolsz vagy elosonsz mellette. Jobbra tartva találhatsz egy titkos járatot, ami egy ládához vezet (2 Digital Circuits).

Továbbhaladva természetesen újabb ellenségek fognak várni rád. Ugorj fel a sérült hídra és haladj tovább a következő jelzésig. Az arénába a kék kört használjad, így jó pozícióban leszel a szörnyek ellen. Az aréna északnyugati részében találhatsz egy ládát (Spark Ring).

Menj tovább az eseményjelzőhöz. A mentési pontnál látsz egy újabb kék kört, ami egy újabb mentési ponthoz vezet, de egyenlőre ne erre haladj tovább. Menj jobbra, így felmehetsz egy lépcsőn, ami egy újabb ládához vezet (Ferroelectric Film).

Ment tovább a jelzéshez. A következő mentési pont előtt ügyelj a ládákra, az egyik balra lesz (Phoenix Down, 2 Librascope).

Menj az eseményjelzőhöz és újabb nagy csata fog kezdődni.

Boss Harc: Garuda Interceptor

Kétszer kell megküzdened ezzel a döggel. Első alkalommal alacsony az ellenállása, úgyhogy hamar lehet staggerelni. Második alkalommal már több védelme lesz, de így is a staggerelésre kell rámenni. Ha 2 Ravagert használsz, akkor nem szabad nehéznek lennie.

Megkapod Snow irányítását, küzdj meg a katonákkal. Itt most nem számít, hogy győzöl-e, úgyhogy véletlenül se pazarolj el itókákat, a katonák után érkezni fog a játék első Eidolonja.

Eidolon Befogás: Shiva Sisters

Amikor támad akkor Snow legyen Sentinel módban és csak védekezzen. Ez bőségesen elég ahhoz, hogy a Gestalt jelző a visszaszámlálás vége előtt megteljen és befoghassad az első Eidolonod.

4, Fejezet

Ez a fejezet egy harccal fog kezdődni. A csata után megkapod Vanille és Sazh irányítását. Mentsél és hald a jelzés felé. Újabb váltás, most már Lightningal és Hope-al vagy. Itt is mentsél.

A kék körnél ugorj fel, hogy begyűjthess egy Librascope-ot.

Haldj tovább az eseményjelzőhöz. Érdemes lesz elkezdeni használni a Synergist kasztot, a buffok rendkívül hasznosak tudnak lenni.

Final Fantasy XIII

Tipp: A Pulsework Soldier-ket elég nehéz staggerelni, ezért érdemes odaosonni hozzájuk, így preemptive strike-al kezdheted a csatát, ami jelentősen leegyszerűsítheti a dolgod.

Érjed el az újabb jelzést.

Újabb váltás (ez már csak egy ilyen rész), ismét Sazh és Vanille jön. Mentsél, majd ismét menj az eseményjelzőhöz.

Sok 3fős csata vár itt, érdemes először mindig a legkeményebbet kiiktatni (Libra vagy Librascope segíthet ennek a kiderítésében).

Húzzad meg a kallantyút, menj a jelzéshez és egy újabb láda vár kinyitásra az úton (Black Belt).

Az átvezető után marad ez a csapat, csak kiegészül Hope-al. Ugorj fel a sziklára, egy Pulsework Soldier vár ott valamit őrizve (Ninurta).

Folytassad lefelé az utad és mentsél.

Amikor egy elágazáshoz érsz, válasszad a bal oldalit és tarts is ki mellette. El fogsz érni egy mentési ponthoz és egy ládához (Metal Armband).

Haladj tovább a következő mentési pontig. Ezután újból változik a csapat összeállítása, Hope ki és Lightning be.

Menj az eseményjelzőhöz. Aktiváld a kapcsolót, haladj tovább és nyissad ki az újabb ládát (Librascope).

A következő elágazásnál jobbra tarts és jutalmad egy újabb láda (Ember Ring).

Mentsél és készülj fel a következő boss harcra.

Boss harc: Dreadnought

Kétszer fogsz harcolni vele. Első alkalommal váltogass a Commando/Ravager/Ravager és a Commando/Ravager/Medic paradigmák között. A második harcnál használd a Saboteur és a Synergist kasztokat is, így lesz a csapatodnak buffja, az ellenségnek meg debuffja.

Menjél a következő jelzéshez. Mentési pont majd újabb eseményjelző. Az átvezető után azonnal egy harcba csöppensz, Lightningal és Hope-al. A csata után menj a következő jelzőhöz.

Menj tovább, először balra tarts, hogy újabb ládára lelj (3 Fiber-optic Cable).

Ezekután menj jobbra és újabb ládát fogsz találni (Librascope).

Újabb Dreadnoughtal futsz össze, de ezt most lesz lehetőséged vezetni is. Ez egy eléggé egyértelmű rész, masírozz át az ellenségeken.

Final Fantasy XIII

A Dreadnoughtos rész után rögtön 2 ládába fogsz futni. Nyissad ki ezeket és haladj tovább. Nemsokára újabb ládát fogsz találni (2 Electrolytic Capacitator).

Mentsél, majd menj tovább a jobboldali úton. Továbbhaladva újabb láda lesz (Spark Ring).

Továbbhaladva majd válasszad a jobb utat, újabb láda lesz a jutalmad (Phoenix Down).

Menj a következő mentési ponthoz, ahol mentsél is.

Eidolon Befogás: Odin

Nem egy bonyolult harc. Ravager/Ravager paradigmával nyomjad fel a Gestalt-jelzőt, válts Medicre ha szükséges.

Menj a következő jelzőhöz, újabb tutorial lesz, most Odinnal.

Az átvezető után újra Sazh és Vanille következik. Menj velük a mentési ponthoz.

Tipp: Errefelé sok Bomb lesz, mivel ezek elég nagy sérülést tudnak okozni a felrobbanásukkor, ezért érdemes ezeket kiiktatni először a csatákban.

Húzzad meg a kallantyút és haladj tovább. Látni fogsz ládákat, amik nem elérhető helyen vannak, úgyhogy ezekkel ne is törődj most. Haladj tovább, itt viszont lesz elérhető láda (Auric Amulet).

A mentési pontnál mentsél, majd haladj tovább, figyelj a jobb oldalra, hogy észrevegyed a következő ládát (Ember Ring).

A következő mentési pont után szépen körbe kell járnod a helyet, hogy mind a 4 helyen aktiváljad a kapcsolót, utána a középpontban újabb ládára lelhetsz (Fortisol).

Itt eldöntheted, hogy visszamész ahhoz a 2 ládához, amik korábban elérhetetlenek voltak (de most már elérhetőek), vagy azonnal továbbhaladsz. A terület elhagyásakor figyelj a bal oldalra, nehogy lemaradj egy ládáról (Phoenix Down).

Menj tovább a jelzés felé és nyissad ki az újabb ládát az úton (300 Gil)

Egy visszaemlékezős jelenet fog következni, egyszerű rész, csak kövessed az eseményjelzőket.