"Húsvéti tojások" a Black Ops-ban

Nem tudom adnak-e ki még játékot anélkül, hogy elrejtenének benne néhány Easter egg-et, azaz rejtett kis opciókat, bónuszokat raknának bele. Természetesen a CoD: Black Ops-ban is van belőlük. Hogy miért is írunk erről mégis külön? Az ok ezek mennyisége és jellege. 

 Azt már biztosan felfedezte mindenki, hogy a főmenüben is játékbeli karakterünket, Masont alakítjuk. Székünkből körbe is nézhetünk, megfigyelhetjük mi folyik körülöttünk. Nos, nem csak nézelődni lehet, felállni és mászkálni is. Ehhez tartsuk nyomva a 'Space/Szóköz' billentyűt PC-n, konzolon pedig a bal és jobb kontroller gyors, egymásutáni mozgatásával érhetjük ezt el. Most már lehet mozogni is, menjünk hátra a terem végébe, itt található egy számítógép, amit használni is lehet. Innen érhetőek el a korábban említett bónuszok. A gépnél használható parancsok listájához gépeljük be a help szót. Több mindent is lehet itt csinálni, olvashatunk nekünk küldött leveleket, nézegethetünk képeket és más dokumentumokat. Ezekből nincs is kevés, mire mindent felfedezünk egy órát simán el lehet vele tölteni. A lényeg viszont csak ezután jön, két paranccsal, amiket a help sem listáz ki, két minijátékot is elrejtettek a készítők.

Az első a Dead Ops ARCADE, amit a doa paranccsal indíthatunk el. A játék egy felülnézetes zombigyilkolós darab (igen, igen, zombik, a Treyarch-nál azt hiszem nagyon szerethetik őket). A flash játékok kedvelői biztosan találkoztak már ilyenekkel, van belőlük bőven. A pályák elején és végén kapunk egy nagy halom bónuszt, pénzt, meg némi fejlesztést is, például új fegyvert. A szintek egyre nehezednek és nehogy azt higyjük, hogy hamar a végére érünk, nem fogunk.

A másik játék bizonyos szempontból még ennél is érdekesebb. A Black Ops egy rendkívül látványos játék, gyönyörű graikával, robbanások, vér és egyáéb lenyűgöző effektek tarkítják a játékot szinte minden másodpercben. A kövektező kis játék pedig nem is rendelkezik grafikával. Egy 80-as évekbeli darabról van szó, a Zork I: The Great Underground Empire-ről. Ennek indításához a zork parancsot kell beírni a konzolba. Nem hiszem, hogy sokan ismerik a játékot, ez egy szöveg alapú szerepjáték, ahol tényleg semmi grafikus megjelenítés nincs, mindent szövegesen kapunk meg. A körülöttünk lévő táj, tárgyak és minden más leírása rövid szövegként jelenik meg. A játékkal rövid angol nyelvű parancsokkal tudathatjuk mit szeretnénk éppen csinálni. A stílus kedvelőinek igazi kincsről van szó. Aki azt hiszi, hogy egyszerű, az téved. Gondolkozni kell és nem is olyan egyszerű követni merre is járunk, milyen cuccaink is vannak. Nem kevés időt lehet ezzel is eltölteni, kipróbálni pedig mindenképp érdemes.

Ezen kívül rengeteg apróság van még elrejtve többfelé a játékban, amiket játék közben találhatunk meg. Ezeket most nem osztjuk meg, megtalálásukat rátok bízom. A kevésbé lelkeseknek pedig majd később megosztjuk a többit is. Addig is jó játékot és keresgélést mindenkinek!