Az EA megvásárolja a VG Holding Corporation-t

Az eredeti szellemi tulajdon, beleértve a fejlesztés alatt állókat is, többek között kiterjed a következő címekre: Dragon Age, Mercenaries 2: World in Flames, Saboteur.

Az Electronic Arts Inc. (NASDAQ: ERTS) bejelentette, hogy teljes egészében megvásárolta a VG Holding Corporationt, és hivatalosan is üdvözli a BioWare Corp.-ot és a Pandemic Studiost az EA márkái között. A stúdiók megvásárlása helyet biztosít az EA számára az RPG, valamint a kaland- és akciójátékok élvonalában, mivel a két cég termékei között volt több is az iparág legjobbjainak számító játékai közül. Az EA birtokába így tíz sikeres sorozat kerül, amelyek közül hat szellemi tulajdonuk lesz.
 
Frank Gibeau, az EA Games Label igazgatója lesz, aki szervezetének keretein belül vezeti majd a stúdiókat, Ray Muzyka és Greg Zeschuk a  BioWare Corp-tól pedig a cég általános társigazgatói lesznek és megkapják az EA alelnöki székét is. A Pandemic Studiostól Andrew Goldman és Josh Resnick eddigi cégük társigazgatói lesznek és ők is megkapják az EA alelnöki rangját, míg Greg Borrud az EA alelnöki posztja mellett a Pandemic Studios vezető produkciós igazgatója lesz.

"A BioWare Corp. és a Pandemic Studios világszínvonalú stúdiók, amelyek rendkívül kreatív, minőségi munkára képes munkatársakat hoznak majd, akik tökéletesen illeszkednek az EA Games rendszerébe" - nyilatkozta Gibeau. "Erősségük az RPG, az akció- és kalandjáték, amely tovább szélesíti az EA portfólióját és így közelebb visz célunkhoz, hogy mi legyünk a legnagyobbak az interaktív szórakoztatásban."

"A Pandemic Studios büszke alkotói függetlenségére és arra, hogy az iparág legtehetségesebbjei is szívesen dolgoznak itt. Ezeket az értékeket az EA továbbviszi, így rendkívül komoly várakozással szemléljük stúdiónk és játékaink további sorsát" - mondta Resnick.

Mr. Muzyka hozzátette: "Az EA kimutatta, hogy tiszteletben tartja stúdiónk alkotói függetlenségét, és a BioWare által vallott értékeket, így továbbra is minőségi munkahely maradunk, ahol minőségi játékok készülnek minőségi körülmények között. Az EA stúdióinak nagy családjában városállamként működünk tovább, tehetséges csapatunk pedig a BioWare Edmontonnál és a BioWare Austinnál továbra is szívüket és lelküket adják majd történetalapú játékaink megalkotásába."

A felvásárlással összefüggően az EA a NASDAQ 4350(i)(1)(A)(iii) és (iv). tőzsdei szabályaival összhangban a részvényesek jóváhagyását ki nem kérve méltányossági részvénycsomagot kínál fel. Ezek a tranzakció kihidetésekor kerülnek a VG Holding Corp., tulajdonába részvények és tőzsdei forgalmazásra nem kerülő részvények formájában. Ez utóbbiak az EA normál részvényeiből 2.8 darab értékét teszik ki, ezeket ösztönzésképen a BioWare és a Pandemic öt alapítótagja kapja majd. A 2.8 millió részvényből körülbelül 2.1 millió az előzetes megállapodások alapján akkor illeti meg a kedvezményezettet, ha - egyéb követelményeknek is eleget téve - továbbra is az EA vagy annak leányvállalata stábjához tartozik, vagy az említett cég számára végez majd munkát a megszabott időpontban. A maradék 700.000 forgalmazásra nem kerülő részvény átadása - többek között - számszerűsített minőségi feladatok végrehajtásához van kötve, feltéve, ha a kedvezményezett - továbbra is az EA vagy annak leányvállalata stábjához tartozik, vagy az említett cég számára végez majd munkát a megszabott időpontban. Az EA ezen felül speciális átváltási rendszer alapján 1.2 millió EA részvényt ad a VGH öszes részvényéért, amelyeket nagy részben a VG Holding Corp., a BioWare és a Pandemic munkatársai birtokolnak.