Jedi Knight 3: Jedi Academy

Egy újabb Jedi Knight epizód, melynek alneve Jedi Academy.
Mikor elindítjuk a játékot természetesen a Lucas Arts-os logo jelenik meg szemünk előtt. Az első lépésekben karakterünket kell megszerkeszteni. Első lépésben kiválaszthatjuk milyen fajú karaktert, szeretnénk és azon belül is milyen neműt. Sajnos nem mindegyik fajban van nő meg férfi. Fajokból a következők választhatóak: Ember nő és férfi, Kel Dor férfi, Twi’lek nő, Zabrak nő és utolsó sorban Rodian férfi. Miután már megvan melyik fajjal, akarunk harcolni, akkor kiválaszthatjuk milyen színű, legyen hanyagolható kis csík a ruhánkon. Miután ezzel is készek vagyunk, jöhet a fejünk, testünk és lábunk beállítása. A fej kiválasztása csalódást okozott, mivel nagyon kevés választásunk van. A testből 7 illetve 4, lábból meg 4 db. bizonyos fajoknál. Ezek után kiválaszthatjuk a Jedik legkedveltebb fegyverét, a lézerkardot. Kiválaszthatjuk pengénk markolatát színét egyaránt. Egyelőre csak standard a pengénk, vagyis alap, de a későbbiek során választhatunk a kétoldalú és a dual penge között.
 
Mivel a pengéhez kell egy markolat is így azt is beállíthatjuk. Kilenc markolat közül választhatjuk ki magunknak a megfelelőt. Praetor = testőr, Adept = szakértő, Consul = tanácsadó, Adjudicator = döntőbíró, Defender = védelmező, Arbiter = bíró, Firebrand = ezt nem tudom J, Retaliator = bosszúálló, Sentinel = őrszem. Személy szerint a Praetor-t ajánlom. Ez után beállíthatjuk pengénk színét mely lehet: Kék, Zöld, Sárga, Lila és persze aki mégis át állna a sötét oldalra az választhat Piros színt is. Utolsó opcióban a harci stílusunkat állíthatjuk be, mely az elején csak Medium választható, de ha megcsinálunk pár küldetést, változtathatjuk Fast-re vagy Heavy-t. A Fast, gyors kis ütéseket végez el hősünk Jaden kis sebzést okozván. A Heavy, karakterünk lassú de a védelmet átütő erővel csap le ellenfeleire. A Medium stílus e kettő között van. Most, hogy átléptük a karakterkészítést, jöhet végre a játék.

Jaden vagyis hősünk éppen megérkezne a Yavin 4 bolygóra, de pár rossz szándékú ember miatt lezuhan űrhajónk. Egy társunk is túlélte a zuhanást így vele próbálunk eljutni a Jedi Akadémiára. Ezek után egy kis ügyességi rész következik melyben, megmutathatjuk milyen ügyesen ugrálunk. Az ugrálás után le kell nyomni pár visítozó lényt, melyek az életünkre törnek. Mikor végre rábukkannánk az Akadémia épületére figyelmesek leszünk, hogy három ember valami fénycsóvával dolgoznak az épületen. Miért is ne néznénk meg közelebbről. Miközben nézzük az akciót, egy nagy villanás miatt elvesztjük eszméletünket. Mikor felkelünk tetszhalott állapotunkból, magunk előtt látjuk Kyle Katarnt, a volt csempészt, aki jedi lett. Mikor már valami szó is kijön a szánkból, akkor jelenik meg Luke Skywalker. Elmondjuk mire emlékszünk és kezdődik Kyle Katarn vezetésével a Jedi erőpróba, melyben a lökés, a húzás és a gyorsítás erőt kell használnunk. A legelején kardunkra is szükség lesz, pár kis lövést kell kivédenünk. A vége fele lesz egy droid mely fénykarddal ront nekünk, de ne ijedjünk meg, mert ez csak egy gyakorló robot. Ha végeztünk a kiképzéssel, akkor végre küldetésekben is kipróbálhatjuk tudásunkat. Az elején 5 küldetés közül választhatunk:
Mercenary Activity – Tatooine
Droid Recovery – Tatooine
Emergency Assistance – Bakura
Merchant Rescue – Blenjeel
Cult Investigation - Corellia
Miután kiválasztottam a küldetést megjelent előttem egy képernyő melyben nyolc erőt láttam. Jó és rossz oldal. Küldetések után kapunk egy erőpontot, melyet felhasználhatunk, egy erő erősítésére. Ami tetszett, ha csak a jó erőkre raktam pontot, akkor egy fő küldetés után Luke azt mondta, hogy te egy igazi jedi vagy. Ha mindkét oldalra, akkor azt mondta, hogy kiegyensúlyozott vagyok. Azt nem próbáltam ki mit mond, ha csak a rossz oldal erőire rakunk pontot, de ez elég egyértelmű. Miután egy erőt erősítettünk a következő menüpontban fegyvereket választhatunk, hogy mégis milyen fegyvereket akarunk vinni a küldetésre. Ha ezt is kiválasztottuk, akkor elkezdi tölteni a játékot. Láthatunk egy képet és mellette küldetés leírást. A grafikai részre is rátérnék.

Számomra nem volt olyan rossz a grafika. A külvilágra megpróbáltak nagy hangsúlyt fektetni, mint pl. a terminálokra. De szinte mindenre odafigyeltek. Minden apró részletet kidolgoztak. Bár kipróbáltam a dolgot alacsony grafikán is és a látvány nem tetszett. Jobban is meg tudták volna oldani az alacsony grafikát. A játékélmény viszont kárpótol mindenkit.