Civilization III.

"Igen! Végre megjelent! Itt van!" - Ezekkel a szavakkal kezdtem el telepiteni a Civilization 3-at! Közben a régi, kissé kopott Civilization CD-met nézegettem, és sorra jutottak eszembe azok a jo kis csaták, diplomácia, fejlesztés, ami a játékot jellemezte. "Install kész! - A játék indul..."
Már elég régen irtam az ujságba, de most ezt nem tudtam megállni, hogy ne irjak pár sort erröl a csodárol! (Eredetileg tboy irja a CIV3-as cikket, ezért az ö véleménye is itt lesz közölve, ha elkészül!) Az intro nem sikeredett valami nagyra, bár ez nézöpont kérdése. Tartalmi szempontbol elég nehéz olyan introt késziteni, amiben az egész történelem benne van. Ez azért sikerült, hisz egy épületet látunk lentröl felfelé haladva, mely egyre jobb technologiával épült. (Azért sikerült megoldani! :-)) Grafikai szempontbol - szerintem - gyönyörü! Nekem például nagyon tetszett, mikor az elkészült ürhajot kilövik. Csodálatosan megszerkesztve, mintha a TV-t nézném! Na, lépjünk tovább.
Fömenü: Szokásos, semmi tulzás, egyszerü, könnyen kezelhetö, szoval pont jo.
Kezdjünk uj játékot! Itt egy csomo beállitási modot találunk. Válasszuk ki népünket, ellenfeleinket, a nehézségi szintet, térképet, és indulhat is a játék! Egy kevés (?) töltés után szemben találjuk magunkat a sötétséggel! :-) Középen egy telepes, mely csak arra vár, hogy megalapithassa fövárosunkat. Miután ez megtörtént, kicsit nézzünk körül a képernyön. A bal felsö sarokban három gombot találunk, sorrendben: beállitások, enciklopédia (mely már majdnem részletesebb, mint egy történelemkönyv), tanácsadok. A képernyö also részében találjuk meg a térképet (bal oldalon), és egy infoablakot (jobb oldalon), ahol láthatjuk az aktuális évszámot, a kincstárunkban lévö arany mennyiségét, az épp fejlesztett találmányt, és az aktuális egységünkröl találunk némi informáciot. (Szerencsére meghagyták a régi, jol bevált) funkciobillentyüket, igy a "B" - Build gomb is müködik.) Ha van aktiv egységünk, akkor a monitorunk also részén, középen találjuk meg azokat a gombokat, melyekkel egységünket irányithatjuk. (Pl.: Kör kihagyása, várás, épités, stb.)
Ha egy kis segitségre vágyunk, a tanácsadoink minden kérdésünkre választ adnak! Nagyon részletes adatokat közölnek, a bel-, és külpolitikárol, kereskedelemröl, tachnologiai szintünkröl, stb. Itt lehet beállitani az adö mértékét, és hogy ennek az összegnek hányad részét költsük luxuscikkekre. Az államformánkat: ösközösségtöl kezdve, a monarchián át egészen a demokráciáig lehet váltogatni. Eközben épithetjük palotánkat, ahol 5 épitészeti stilus közül választhatunk.
Néhány kör után biztosan felfedezünk más népeket is, akikkel a diplomácia menüben beszélhetünk. Itt cserélhetünk térképet, adhatunk-vehetünk ásványokat, luxuscikkeket, vagy éppen szövetséget köthetünk, esetleg közös hadüzenetet küldhetünk egy harmadik nép ellen. Nagyon sok lehetöségünk van.
A végén rátérek (most :-)) a grafikára, zenére, hangokra. A grafika nagyon szép lett, igaz nem egy 3D-s FPS, de nagyon élvezhetö. A zenét is jol eltalálták, bár kis idö után már kikapcsoltam, és inkább CD-t hallgattam.
Egyetlen negativum, hogy ha nagy térképen játszunk, sok ellenféllel, és már elég régota folyik a küzdelem, igen "beakad" a CIV. Nagyon sokat tölt. Ahhoz képest, hogy nem 3D-s játék nagy gépigénye van! 128Mb RAM alatt is fut, de szinte élvezhetetlen!
Ez az egy negativum mellett teljes szivböl ajánlom minen körökre osztott stratégia rajongonak, CIV fanatukisoknak KÖTELEZÖ darab!