Remek alternatívák az iPhone 5 helyett

Confusion

Minden eddiginél nagyobb várakozás és előrendelési hullám mellett jelent meg az új iPhone a tegnapi nap során, azonban tisztában vagyunk vele, hogy nem mindenki elégedett teljes mértékben a változásokkal. Éppen ezért úgy gondoltuk, hogy összeállítunk egy listát a lehetséges alternatívákból, melyek ár/érték arányban, valamint felhasználói élményben ugyanazt nyújtják, mint az Apple új üdvöskéje.

Ha nem akarunk felszállni a Cupertino-expresszre, akkor elsőszámú alternatívánk az Android. A Google által fejlesztett operációs rendszer a tavaly év végén bemutatott 4.0-s, Ice Cream Sandwich névre keresztelt verzióval gyakorlatilag egy új korszakot nyitott a saját történelmében, amelyet a Jelly Bean még tovább folytatott. A mögötte felsorakozó gyártók sora pedig igen tekintélyes, így választék is akad bőven.

Megjegyzés: jelen esetben csak az iPhone-nal megegyező, high end szintű telefonokkal foglalkozunk.

Galaxy Nexus

Android-földön járva első állomásunk a Samsung, akik nem csak komoly szerepet játszottak az operációs rendszer népszerűségének növelésében, de a legjobb telefonokat is ők készítik. Ha az iPhone-hoz hasonló életérzést keresünk, nem is kell tovább mennünk: a dél-koreai cég által készített Galaxy Nexus tökéletes választást jelent. Azonban érdemes észben tartani, hogy ez a telefon elsősorban "fejlesztői" készülék, azaz nem a puszta hardveres erejével, de a rendszerrel való szoros integrációjával fog lenyűgözni minket. 

A 4.65"-os Super AMOLED HD kijelző alatt egy két magos, 1.2GHz-es Texas Instruments OMAP4430-as SoC található, 1GB RAM, valamint 16GB belső memória társaságában. Nem egy Popeye, de a chipsetben található két csatornás memóriavezérlő - hasonlóan az iPhone 5-höz - jelentős előnyhöz juttatja a telefont a multitasking, valamint az általános használat során is. Plusz nem elhanyagolható a tény sem, hogy a Google teljes vállszélességgel áll a telefon mögött, így jó pár évig garantáltan számíthatunk a frissítésekre.

Samsung Galaxy S 3

Ha nagyobb tűzerőre van szükségünk még mindig nem kell messzire mennünk: a Galaxy S 3 négy magos Exynos processzora garantáltan nem hagy cserben minket. A 4.8"-os, 1.280×720 pixeles felbontású Super AMOLED HD kijelző képe fantasztikus, az 1GB RAM pedig gond nélkül megbirkózik a kihívásokkal. A telefonon jelenleg Ice Cream Sandwich található, azonban októberben érkezik a Jelly Bean, és biztosra vehetjük, hogy a következő Android verziót is megéli majd a Galaxy S 3. És bár a méret nem számít, ha valaki nagyobb kijelzőre vágyik, nyugodt szívvel ajánljuk a Galaxy Note 2-őt.

Ugyan külön-külön nem emeltük ki, de mind a Galaxy Nexus, mind a Galaxy S3 és Note 2 rendelkezik NFC chippel is.

Motorola RAZR HD

Tudom, hogy sokan nem szeretik a műanyag borítást, vagy épp az SGS 3 polikarbonát ötvözetét, de szerencsére nekik is van jó hírünk: a Google által nem rég felvásárolt Motorola is frissítette RAZR  felhozatalát, amelyek hátlapja Kevlar-ötvözetből készült. Természetesen mind a RAZR HD-ban, mind a RAZR MAXX HD-ban található NFC chip. A RAZR M önmagában egy erős középkategóriás telefon, barátságos árcédulával, de most a két HD-val fogunk részletesebben foglalkozni.

A két telefon 4.7"-os, 1.280×720 pixeles felbontású kijelzővel érkezik, amely alatt egy két magos, 1.5GHz-es Snapdragon S4 processzor található és 1GB RAM. Fontos kiemelni, hogy a két telefon esetén a kijelző körüli káva mérete valamivel keskenyebb, mint a vetélytársaknál látottak, így majdnem "faltól falig" telefonokról beszélhetünk. A két RAZR HD közötti különbség az akkumulátornál keresendő: a MAXX egy 3.300mAh-s telepet rejt magában, míg a HD 2.530mAh-val kacérkodik.

Ha most nem sikerült megkapó Androidot találni, akkor sem kell aggódni. Szinte minden hónapban jelenik meg egy-egy újabb telefon, köztük az LG Optimus G, a HTC 5"-os phablete, vagy épp az új Nexus is várólistán van.

Nokia Lumia 920

Az Android mellett természetesen van még egy játékos a pályán: a Windows Phone 8. A Microsoft által fejlesztett operációs rendszer a 7-es verzióval történő visszatérését követően nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, így kérdéses, hogy az Apollo tud-e majd ezen változtatni. A redmondi cég elsőszámú bajtársa a harcban a Nokia, akik nem rég mutatták be a Lumia 920-at, mely a finnek első zászlóshajója lesz.

A 4.5"-os, IPS PureMotion HD+ kijelzővel felszerelt telefon 1.280×720 pixeles felbontással rendelkezik. A szilikon borítás alatt egy kétmagos, 1.5GHz-es Snapdragon S4 processzort találunk 1GB RAM társaságában. A Lumia 920 emellett NFC chippel is rendelkezik, valamint a Qi által szabadalmaztatott vezeték nélküli töltést is támogatja.

HTC 8X

Hasonló külsővel érkezik a HTC újdonsága is, akik az Android piacon elszenvedett vereség után most a Windows telefonokkal próbálják visszaállítai halványuló fényüket.

A valamivel kisebb, 4.3"-os kijelzővel rendelkező 8X lelkét szintén egy két magos, 1.5GHz-es Snapdragon S4 processzor adja, amely mellett 1GB RAM-ot, NFC chipet és 16GB belső memóriát találunk.