Privát mobil a munkahelyen: veszélyes vagy hasznos?

BYOD Mobile

Korábban az számított nagy szónak, ha valaki céges telefont kapott, ma viszont már egyre többen szeretnék saját, a cégesnél általában okosabb mobiljukkal, táblagépükkel vagy éppen laptopjukkal elérni a vállalati rendszereket –akár otthonról is. Mindez lehetőség és kockázat egyszerre. A vállalatok IT részlegének szerepe mindezek által jelentősen megváltozik.

Az informatikai szakembereknek már nem elég ismerniük a cég által rendszeresített szoftvereket, melyek száma ráadásul az eszközök sokféleségének növekedésével ugrásszerűen megnő.

„Sok vezető érzi úgy, hogy otthon használt eszközeivel sokkal hatékonyabban tudna dolgozni, mint a céges infrastruktúrát igénybe véve. Pedig a hatékony munka mindenki érdeke lenne, hiánya nem csak a cég pénzügyi jelentéseiben mutatkozik meg, hanem a vezető szinten dolgozó alkalmazottakban is feszültséget kelt” – mutat rá Rónai Balázs az Abesse Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette: a Gallup Strenght Finder felmérése szerint éppen a hatékony munkavégzéshez szükséges körülmények hiánya az egyik leggyakoribb felmondási ok a vezetők körében.

Kockázatból előnyt kovácsolni

A probléma oka, hogy a privátban használt informatikai eszközök és megoldások gyakran sokkal jobbak, mint amit a vállalat nyújtani tud. A cégvezető, de lényegében bármely munkatárs is sokkal gyorsabban és hatékonyabban tud dolgozni saját megoldásaival - persze csak akkor, ha a cég engedi a használatukat.

Pontosabban akkor is, ha nem. Sok vállalatot ugyanis visszatart ettől a biztonsági kockázat, a céges adatok, a levelezés mind-mind kikerülnek a védett falak közül. Ilyenkor a felhasználói leleményesség és a mobil internet adta lehetőségek együtt teremtenek olyan megoldásokat, ami a cég egészére jelent, immár rejtett veszélyt.

“A megoldás a mobileszköz-menedzsment, ezzel lehetőség van céges házirendeket érvényesíteni a felhasználók saját eszközein. De szükség esetén akár távolról is le lehet törölni az elveszett eszközökről az adatokat, vagy ki lehet kényszeríteni, hogy a telefon csak jelszó begépelése után legyen használható” - magyarázza Rónai Balázs, az Abesse Zrt. vezérigazgatója.

A szakember szerint egészen komoly adatvédelmi beállításokat is eszközölhetünk. Azt is be lehet állítani, hogy a telefon kamerája a gyár, vagy üzem területén nem működjön, ne lehessen vele ipari titkokat elvinni. Ebből a példából talán jól látszik, hogy a privát eszközök kontrollált beengedése a kockázatok mellett vagy éppen helyett más módon el nem érhető előnyt is jelenthet a vállalatoknak.

Mit tehet az IT?

“Fontos, hogy az IT munkatársak ne egy-egy szoftver működésére lássanak rá, hanem a vállalaton belüli egyes szakterületek folyamatait és problémáit lássák át” - állítja Rónai Balázs. A szakember szerint az informatikával foglalkozó vezetők és beosztottjaik így - megfelelő szoftveres és hardveres háttértudás megléte mellett - proaktív módon segíthetik a cég felsővezetőit, elkerülhetők a biztonsági problémák, hatékonyabba tehető a munkavégzés és fokozható a vezetők elégedettsége.