Mi történt veled, Apple?

iPhone 5

Az eredeti terv az volt, hogy gyorsan összedobok valami szarkasztikusat arról, hogy az Apple feltalálta a színes és az olcsó smartphonet, amit aztán a sok iSheep báványként imád és hirtelen valahogy a világ legjobb dolga lesz az alsó kategóriás okostelefon. Na, ehhez képest az egész terv ment a kukába, ugyanis az Apple újított. Megelőzve másokat. Hosszú évek után. Igen. Az Apple innovál.

Ami a külsőt illeti, az iPhone 5S szinte egy az egyben merő kópiája elődjének, kivéve az új, arany színt. Na de most jön a Barba-trükk! Ami nem csak a kicsit ferdíthető grafikonok hadát jelenti.

Az iPhone 5S lelkét az új, 64 bites A7 processzor adja. Bamm. Az Apple elsőként mutatott be 64 bites mobilprocesszort. Emellett találunk még itt egy kis OpenGL|ES 3.0 támogatást a játékok kedvéért, plusz egy úgynevezett M7 "motion processzort", ami lényegében hasonló feladatokat lát el, mint a Motorola X8: figyeli a szenzorokat és képes megállapítani, hogy az illető áll, sétál, rohan vagy épp orra esik a lépcsőn, mert a telefonját nyomkodta felfelé menet.

A hátoldali kamera új, az Apple által tervezett 5 elemű optikával rendelkezik, F2.2-es apertúrával. A pixelek nagyobbak, az aktív terület pedig 15%-kal nőtt. A kamera app is kihasználja ezeket a tulajdonságokat. A két LED vaku közül az egyik fehér és hideg, a másik borostyán és melegfényű. 720p videót 120FPS-sel vesz fel - őhm, overkill?

Az ujjlenyomat olvasó a Home gombban kapott helyet és jelenleg arra szolgál, hogy a felhasználó kód nélkül feloldhassa a telefonját.

Ha minden igaz, akkor a telefon 10 óra folyamatos beszélgetést és 8 óra böngészést garantál 3G hálózaton, míg önmagában 250 óráig lesz el egyetlen feltöltéssel.

Az 5S mellett itt az első büdzsé iPhone is, az 5C. Műanyag, neon színű, de olcsó. És 4"-os Retina kijelző található rajta, alatta pedig egy A6-os processzor lapul. A hátoldali kamera 8 megapixeles, a telefon iOS7-tel érkezik. Azt nem tudni, hogy minden funkció elérhető lesz-e rajta, de kétlem. Ja, és csak előfizetéssel lehet majd megvenni. Potom 29 dollárért lehet majd kapni rá olyan tokot, ami az iPhone 5S színét idézi.