HTC One: egy, ami mindent visz (vagy süllyeszt) [VIDEÓ]

HTC One

Hosszú hetek és számtalan kiszivárgott infó után végre hivatalosan is bemutatkozott a HTC One, a cég következő zászlóshajója - amely a One család többi tagját is váltja egyben. A névválasztás sem véletlen, hiszen idén elvileg ő lesz az az egy, aki mindent visz. Ehhez meg is van minden, amire szüksége van: bámulatos kijelző, atomerőmű a háztető alatt és a teljes váz alumíniumból van.

Külsőre leginkább a Droid DNA-re illetve a J Butterfly-ra hasonlít, kivéve az anyaghasználatot: a teljes váz egyetlen darab alumíniumból áll, amely az első beszámolók szerint kényelmes fogásra (plusz a szokásos műanyag és polikarbonát bashing, amibe most nem mennék bele). Azonban a fehér modell esetén a fehér részek hasonló módon és gyorsan koszosodnak, mint a One X fehér változatán.

Méreteiben szintén közell áll az X-hez, azonban az élesebb szélek miatt kényelmetlenebb kézben tartani - nagyjából arra hasonlít, mint amit az iPhone 5 esetén lehet érezni. Nem rossz, nem zavaró, de azért érzi az ember, hogy nincs lekerekítve a dolog. A 4.7"-os kijelző felbontása 1.920×1.080 pixel, ami 468PPI-t jelent. Ami jelenleg a legnagyobb a piacon. És jelenleg valószínűleg a legszebb is, amíg a vetélytársak felhozatala nem jelenik meg.

A HTC One a bámulatos kijelző mellett az úgynevezett Ultrapixel technológiát is bevezeti, ami egy egyedi 4 megapixeles szenzort jelent, ami a cég szerint nagyobb pixelekkel rendelkezik, mint bármi a piacon. Ez végeredményben még jobb képeket jelent alacsony fényviszonyoknál, valamint lehetőség van Zoe-k készítésére is, amik a HTC által kitalált rövid klippek. Lényegében az exponálás előtti egy másodperccel kezdődnek és azt követően három másodperccel végződnek a videók, amiket fel lehet tölteni és megosztani ezt követően. 

Az előlapon található két hangszóró a BoomSound név alatt jelenik meg a specifikációk között, míg a Power gomb és az infravörös szenzor a telefon tetején kaptak helyet. Utóbbival a HTC Sense TV szoftveren keresztül lehet mindenféle multimédiás dolgokat vezérelni. Ha pedig Sense, akkor itt az Új Sense - avagy a Sense 5, kinek melyik tetszik jobban. Bár számos tekintetben letisztult a felület, még mindig messze áll és nem emlékeztet a stock Androidra.

Az alapértelmezett homescreenen az úgynevezett BlinkFeed kapott helyet, ami gyakorlatilag RSS és szociális média tartalmakat jelenít meg a Flipboardhoz hasonlóan, képekkel megtűzdelve és timeline életérzéssel. Természetesen ennek nem kötelező a használata.

Ami a gombokat illeti, a kijelző alatt található három kapacitív gomb helyett immár csak kettő található a HTC felirat mellett. Bal oldalon a Back, jobb oldalon a Home, a multitasking pedig ment a levesbe a "felesleges és nem használja senki" kijelentéssel. A Google Now a Home gomb hosszú lenyomásával érhető el, a multitaskingról jelenleg nincs információnk, de mindenesetre ez egy elég balga és érthetetlen lépés volt. Végül, de nem utolsó sorban a kijelző alatt a Qualcomm Snapdragon 600 tombol 2GB RAM társaságában, ami nem okozott csalódást. Ami viszont igen, az az Android 4.1 megjelenéskor.

Ez mind szép és jól hangzik, de...

A HTC One - mint a neve is mutatja - elvileg végre elhozza annak a korszaknak a végét, amikor a HTC havonta upgradelte a zászlóshajóját (One X, One X+, One X/L, One too many...). A cég már évek óta ígérgeti ezt, de eddig nem sikerült tartania magát hozzá, és amennyiben ezt idén is meglépik garantált a bukás. Plusz az Android 4.1 megjelenéskor ismét egy elég nagy ellenérv a zászlóshajó esetén, aminek a megjelenésekor már 3(!) verzió lemaradása van - még akkor is, ha ígérik a 4.2-t. De nem mondanak biztos időpontot, plusz ez megint azt jelenti, hogy a One X* tulajdonosok megint szépen el lesznek felejtve idő előtt.

Emellett valószínűleg a bootloader is hét lakat alá van zárva, ami megint csak sok potenciális felhasználót elijeszt, akik mondjuk nem kérnek a Senseből és a csiga tempójú frissítésekből. Ugyan a HTC egyre több telefonhoz adja ki a bootloadert, de nem igazán kapkodják el a dolgot - csak ígérgetik. De a saját bevallásuk szerint nem állnak semmilyen hackelés és custom ROM útjába.

Plusz ez a dolog a gombokkal is: egyszerűen nevetséges. Legalább csak kapacitívak, de a multitasking eltüntetése az egyik legelmeroggyantabb ötlet, amit valaha hallottam. A 2GB RAM miatt bőven el fog futkosni jó pár app a háttérben, így viszont nem lehet könnyen váltani köztük - ami gyakorlatilag jelentős mértékben rontja a felhasználói élményt és a multitasking kihasználását. Nem is beszélve arról, hogy akár el is hagyhatták volna őket teljesen...

Őszintén nekem semmi bajom nincs a telefonnal: hardveresen erős, a kijelző bámulatos. A kérdés az, hogy a HTC végre képes lesz-e tartani magát az ígéreteihez és megállni azt, hogy két hónap múlva megjelenjen a One+. Ha be akarnak futni ezzel a telefonnal - és megmenekülni - megjelenéskor elérhetővé kell tenni a bootloader unlockert, a kernelt és az Android 4.2-t is, de ez utóbbi már bukta. Viszont egy pár hetes frissítéssel még jóvátehetik ezt. Személy szerint mindenképp várnék 2-3 hónapot, mielőtt teljesen hinnék a HTC-nek.