Facebook Home mindenkinek [LETÖLTÉS+TUTORIAL]

Facebook

A tegnapi nap során a Facebook frissítette az Androidos alkalmazást, valamint a Messengert is, felkészítve ezzel mindenkit a Home használatára. Azonban, még mielőtt mindenki két kézzel habzsolhatná az orrba-szájba Facebookot, valószínűleg sokan pofára estek és nem tudták telepíteni Zuckék custom skinjét (azt hiszem ez a legpontosabb definíció rá): a hivatalosan támogatott eszközök listája finoman szólva is nudli.

Ha valaki valaha is csodálkozott, hogy miért negyedeli a telefon teljesítményét minden Facebook alkalmazás, érdemes kicsit elkalandozni az éppen futó alkalmazásokhoz, valamint az azok által futtatott servicekhez. Nagy általánosságban nincs olyan Android alkalmazás (nem játék), ami ne érné be 10-20MB memóriával és 1, maximum 2 háttérfolyamattal. A Facebook azonban minden szívfájdalom nélkül felzabál 70-100MB RAM-ot, ami mellé még társul jó pár background process is.

Ezek biztosítják a szinkroznizációt, valamint alaposan és maradéktalanul gyűjtögetnek mindenféle információkat a telefon használatával kapcsolatban, mint például a meglátogatott weboldalak, telepített alkalmazások és ilyenek. Ezeket pedig folyamatosan küldözgetik a központba, ami elég sok kraftot eszik. De kit érdekel, lehet valós időben lájkolni - már ha betölt a tartalom, persze.

Ahhoz, hogy a Facebook Home működjön telepíteni kell a Facebook és a Messenger legfrissebb duóját. Ami így önmagában is overkill, elvégre a natívnak mondott app tartalmazza a messenger funkcióit, bár azt hiszem a VoIP és a videóhívás csak az utóbbiban lehetséges, és azzal is csak 2-3 országban. Na mindegy, a lényeg, hogy ezek ketten már önmagukban elég sokat fogyasztanak, köszönhetően a hanyag kódolásnak.

Erre az egészre jön még a Home, ami szépen beássa magát a rendszerbe, kicsit átrendezget ezt-azt, összekapcsolja magát a két másik appal, és immár három Facebook alkalmazás garantálja, hogy végképp ne maradjon szabad erőforrás semmire. Plusz ugye az is kérdés, hogy ennyire mély integrációnál milyen adatokhoz és hogyan fér hozzá a cég, de azokat egy az egyben továbbítja majd a főhadiszállásra. Hogy miért? Egyrészt, emrt megtehetik, másrészt mert így még jobbak lesznek majd a célzott reklámok. 

Amellett, hogy a Home gyakorlatilag arra kényszeríti a felhasználókat, hogy Facebookozzanak ha tetszik, ha nem, a widgetek is teljesen eltűntek.

Na de hogyan jön ez a sok károgás ahhoz, hogy nem tudod telepíteni a Home-ot a telefonodra?

Nos, mint fent említettem, a Facebook alkalmazásai irdatlan mennyiségű erőforrást használnak. Ami a mai csúcskategóriás telefonoknál nem fog különösebben akadályt jelenteni, de mondjuk a közép- és budget kategória harcosai végképp használhatatlanná válnának a telepítését követően (komolyan, töröld le a Facebook appot, restart, és ámulj). Így jelenleg csak a Samsung Galaxy S 3, Note 2, S 4, valamint a HTC One, One X és One X+ élveznek hivatalos támogatást. Meg nyilván a HTC First, de azon előtelepítve érkezik ez a csoda.

Ami pedig a Sonyt illeti? Nem tudom, hogy például az Xperia Z miért nincs a fenti listán, de ha a cég nem volt hajlandó beadni a derekát Zuckéknak, akkor emelem kalapom. 

Viszont tudom, hogy rengetegen vagytok, akik a fentiek ellenére is szeretnétek kipróbálni, esetleg még hosszú távon használni is a Home-ot. Következzen tehát a telepítése útmutató:

  1. Törölj le minden Facebook alkalmazást
  2. Töltsd le ezt és ezt a filet, csomagold ki, majd másold fel az APK-kat a telefonra
  3. Telepítsd ELŐSZÖR a Facebook alkalmazást (katana), majd UTÁNA a Home appot, majd UTÁNA a Messengert (orca)
  4. Indítsd el a Facebook alkalmazást (NEM a Home), majd engedélyezd benne a Home-ot
  5. Enjoy (?)