DroidCam - Használd Android telefonod webkamerának

DroidcamA minap sikerült belefutnom a DroidCam nevű alkalmazásba, melynek segítségével webkameraként használható bármely Android operációs rendszert futtató telefon. A múltkori távvezérlés után érdekelt, lehetséges-e webkamera helyett is használni a telefont. A DroidCam erre lehetőséget ad, és csak néhány egyszerű lépést kell végrehajtani hozzá.

A működéshez ismét szükségünk lesz egy PC-s kliensre, valamint egy alkalmazásra a telefonon.

Előbbit innen tudjuk letölteni, majd pár lépéssel telepíthetjük is:

  1. Töltsük le, majd csomagoljuk ki a ZIP file-t.
  2. Indítsuk el a benne található DroidCam.exe file-t.
  3. A telepítés helye mindenképp "C:\Program Files" (illetve a C helyett saját rendszermeghajtónk betűjele) kell, hogy legyen.
  4. Ezek után a C:\Program Files\DroidCam mappában található Install.cmd file-t indítsuk el. Ennek hatására egy konzol ablak jelenik meg. valamint egy további ablak, mely a DLL sikeres regisztrálásáról értesít minket. Windows 7/Vista felhasználók adminisztrátorként kell, hogy futtassák a file-t.

Látszólag nem történik semmi változás, ez teljesen normális. A program ikonja mind addig nem jelenik meg, amíg valamilyen IM programban nem kezdeményezünk/fogadunk videóhívást. A sikeres telepítést az adott program webkamera beállításainál ellenőrizhetjük: látnunk kell egy DroidCam eszközt, amelyet engedélyeznünk kell.

Ezek után töltsük le telefonunkra is az alkalmazást. Ezt megtehetjük Market-en keresztül, illetve QR kód segítségével is. Miután telepítettük, állítsuk be gépünk IP címét. Ezt a legegyszerűbben az alábbi módon tudhatjuk meg:

  1. Start menü -> Futtatás
  2. Írjuk be, hogy "cmd"
  3. A megjelenő konzolba gépeljük be az ipconfig parancsot.
  4. Az Ethernet adapter Local Area Connection résznél az IPv4 Adress résznél láthatjuk gépünk IP címét, melyet a telefonnak meg kell adni.

Az alapértelmezett port 4747.

Kezdeményezzünk videóhívást MSN-en keresztül. Ha mindent jól csináltunk, egy sárga Android ikon bukkan fel a tray mellett, valamint egy buborékban felbukkan a "Waiting for device to connect" felirat. Ezek után nyomjuk meg a telefonon a Connect feliratot, és már láthatja is partnerünk a telefon kamerája által közvetített képet. A Show Camera Output lehetőséggel mi magunk is láthatjuk, mit lát partnerünk pontosan.

Tapasztalataim szerint egy újraindítás is szükséges a számítógépnek a helyes működéshez.

További információk a projekt honalpján olvashatóak.