Volt dolgozók perelik a Sony-t - akik tudtak a hibákról, lapátra kerültek

PlayStation Network

Az elmúlt hónapok kétségtelenül egyik legfelkapottab témája a Sony playStation Network elleni támadás volt. Ugyan a szolgáltatások azóta ismét elérhetőek, a cég jelenleg rengeteg peres üggyel néz szembe miattuk, köztük számos, a támadás előtt pár héttel elbocsájtott dolgozó jogi panaszaival.

A hálózati biztonságért felelős személyzet számos tagját tette lapátra a cég, akik szerint nem vették figyelembe a korábbi, kisebb hacker támadásokat, melyek számos biztonsági hibára világítottak rá.

A panaszban a Sony-t gondatlansággal, szerződésszegéssel, bizalmas adatok hanyag kezelésével, valamint az elektronikus kommunikációra vonatkozó szabályok megszegésével vádolják, mivel a vásárlók információit nem védték megfelelően. Állításuk alátámasztását fél tucat egykori Sony Computer Entertainment America és Sony Online Entertainment munkatárs is kész alátámasztani, akiket március végén menesztettek.

A tanúk állítása szerint a Sony a felhasználói adatok védelmére jelentősen gyengébb módszereket használt, mint a cég adatainak biztonságban tartására. Ezek között régi szoftverek, gyenge titkosító algoritmusok, valamint állításuk szerint tűzfalak hiánya is szerepelt, ha a vásárlók adatairól volt szó.

Az elbocsájtott dolgozók szerint a Sony-t április elején az Anonymous hacker csoport még figyelmeztette is, hogy a cég cyber-támadások célpontja lesz a jövőben. Ez azután történt, hogy március végén elbocsájtották a már említett dolgozókat, akik korábban elkezdtek dolgozni a boztonsági réseken.

A korábbi támadásokra vonatkozóan a Modern Warfare 2009-es ügyét hozták fel, amikor is januárban a játék gyakorlatilag játszhatatlanná vált online, és egy külső e-mail címre számos vásárló hitelkártya adatait küldték el.

A pert a PlyaStation Network két egykori munkatársa, valamint a Sony Pictures egy volt munkatársa indította, akik szeretnék, ha az ügy precedens értékű lenne.