USB kulcsokon terjedő kártevők - ESET vírusstatisztika

ESET

A Conficker korszak után látszólag Autorun korszak köszöntött ránk. A Windows automatikus futtatás funkcióját kihasználó kártevők USB kulcsokon és más külső adathordozókon terjednek. Az ESET minden hónapban összeállítja a Magyarországon terjedő számítógépes vírusok toplistáját, melyből megtudhatjuk, hogy aktuálisan milyen kártevők veszélyeztetik a hazai felhasználók számítógépeit. 

Az Autorun vírus immár második alkalommal vezeti a mezőnyt. Mint az közismert, a bűnözők előszeretettel építenek arra, hogy a legtöbb felhasználó kényelemből nem tiltja le az automatikus futtatást a Windows operációs rendszerek alatt, és ezzel fertőzésnek teszi ki a gépét. Bár a Microsoft felmérése szerint az időközben kiadott frissítéseknek köszönhetően az Autorun veszély általánosságban csökkenő tendenciát mutat, nálunk ez egyelőre még nem éreztette a hatását.

Túl sok mozgást egyébként ebben a hónapban nem lehetett észlelni a tízes listánkban, egyedül a  HTML/Iframe.B vírus megjelenése bolygatta fel némileg a kialakult sorrendet. A hatodik helyre érkező újonc gyűjtőneve az olyan vírusoknak, amelyek HTML weboldalak Iframe tagjeibe ágyazódva egy megadott URL helyre irányítják át a böngészőt a felhasználó tudta és engedélye nélkül. Ilyen kártékony kódokat tartalmazó weboldallal manapság már bárhol találkozhatunk. Már rég nem igaz, hogy emiatt csak a pornográf vagy warez oldalak látogatói lennének veszélyben, hiszen banner hirdetések, ártatlan szavakra való Google keresés találati oldalai is tartalmazhatnak ilyen kártevőket.

Éppen ezért internetböngészőnk biztonsági beállításait érdemes rendszeresen felülvizsgálni, továbbá a weblapok látogatása alkalmával automatikusan lefutó, és esetlegesen kártékony JavaScript kódok ellen a böngészőbe épülő modulokkal is érdemes megerősíteni webes védelmünket.

Vírustoplista - 2011. május

Az ESET több százezer magyarországi felhasználó visszajelzésein alapuló statisztikai rendszere szerint 2011. májusában a következő 10 károkozó terjedt a legnagyobb számban, és volt együttesen felelős az összes fertőzés 22,97 %-áért.

1. INF/Autorun vírus

Elterjedtsége a májusi fertőzések között: 5,08%

Előző havi helyezés: 1.

Működés: Az INF/Autorun gyűjtőneve az autorun.inf automatikus programfuttató fájlt használó károkozóknak. A kártevő fertőzésének egyik jele, hogy a számítógép működése drasztikusan lelassul.

A számítógépre kerülés módja: Fertőzött adathordozókon (akár MP3-lejátszókon) terjed.

Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/%21autorun

2. Win32/Conficker féreg

Elterjedtsége a májusi fertőzések között: 4,68%

Előző havi helyezés: 2.

Működés: A Win32/Conficker egy olyan hálózati féreg, amely a Microsoft Windows MS08-067 biztonsági bulletinben tárgyalt hibát kihasználó exploit kóddal terjed. Az RPC (Remote Procedure Call), vagyis a távoli eljáráshívással kapcsolatos sebezhetőségre építve a távoli támadó megfelelő jogosultság nélkül hajthatja végre az akcióját. A Conficker először betölt egy DLL fájlt az SVCHost eljáráson keresztül, majd távoli szerverekkel lép kapcsolatba, hogy azokról további kártékony kódokat töltsön le. Emellett a féreg módosítja a host fájlt, ezáltal számos antivírus cég honlapja elérhetetlenné válik a megfertőzött számítógépen.

A számítógépre kerülés módja: Változattól függően a felhasználó maga telepíti, vagy egy biztonsági résen keresztül felhasználói beavatkozás nélkül magától települ fel, illetve automatikusan is elindulhat egy külső meghajtó fertőzött Autorun állománya miatt.

Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/%21conficker

3. JS/Redirector trójai 

Elterjedtsége a májusi fertőzések között: 2,48% 

Előző havi helyezés: 3.

Működés: A JS/Redirector trójai egy olyan kártékony JavaScript, amely lefutva kéretlen böngésző ablakokat jelenít meg, emellett hátsó ajtót nyit a rendszerben, és további kártékony kódokat próbál meg letölteni különféle távoli weboldalakról. 

A számítógépre kerülés módja: A felhasználó maga telepíti.

Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/!redirector

4. Win32/HackMS trójai

Elterjedtsége a májusi fertőzések között: 1,86%

Előző havi helyezés: 5.

Működés: A Win32/HackMS alkalmazás eredetileg egy kalóz kulcsgeneráló eszköz, amely azonban kártevőt is tartalmaz. A program telepítésekor rejtett állományokat és olyan bejegyzéseket is létrehoz a rendszerleíró-adatbázisban, amelyek a hálózati beállításokat és a keresési eredményeket titokban módosítják a számítógépen.

A számítógépre kerülés módja: A felhasználó maga telepíti.

Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/hackkms-a

5. Win32/PSW.OnLineGames trójai

Elterjedtsége a májusi fertőzések között: 1.99%

Előző havi helyezés: 4.

Működés: Ez a kártevőcsalád olyan trójai programokból áll, amelyek billentyűleütés-naplózót (keylogger) igyekszenek gépünkre telepíteni. Az ide tartozó károkozóknak rootkit komponensei is vannak, melyek segítségével igyekeznek állományaikat és működésüket a fertőzött számítógépen leplezni, eltüntetni. A kártevőcsalád ténykedése jellemzően az online játékok jelszavainak ellopására, majd a jelszóadatok titokban történő továbbküldésére fókuszál. A bűnözők ezzel a módszerrel jelentős mennyiségű lopott jelszóhoz juthatnak hozzá, amelyeket aztán alvilági csatornákon továbbértékesítenek. 

A számítógépre kerülés módja: A felhasználó maga telepíti.

Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/%21psw-onlinegames

6. HTML/Iframe.B vírus

Elterjedtsége a májusi fertőzések között: 1,32%

Előző havi helyezés: Nem szerepelt.

Működés: A HTML/Iframe.B egy gyűjtőneve az olyan vírusoknak, amelyek HTML weboldalak Iframe tagjeibe ágyazódva egy megadott URL helyre irányítja át a böngészőt a felhasználó tudta és engedélye nélkül.

A számítógépre kerülés módja: Fertőzött weboldalakon terjed. 

Bővebb információ: Részletes leírása szerkesztés alatt.

7. Win32/VB féreg 

Elterjedtsége a májusi fertőzések között: 1,32%

Előző havi helyezés: 6.

Működés: A VB.EL (vagy más néven VBWorm, SillyFDC) féreg hordozható adattárolókon és hálózati meghajtókon terjed. Fertőzés esetén megkísérel további káros kódokat letölteni az 123a321a.com oldalról. Automatikus lefuttatásához módosítja a Windows Registry HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run bejegyzését is. Árulkodó jel lehet a sal.xls.exe állomány megjelenése a C: és minden további hálózati meghajtó főkönyvtárában. 

A számítógépre kerülés módja: Fertőzött adattároló (USB kulcs, külső merevlemez stb.) csatlakoztatásával terjed. 

Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/%21vb

8. Win32/Shutdowner trójai

Elterjedtsége a májusi fertőzések között: 1,27%

Előző havi helyezés: 7.

Működés: A Win32/Shutdowner trójai fertőzés esetén módosítja a rendszerleíró-adatbázisban az automatikus lefutás egy kulcsát, hogy a kártevő minden rendszerindításkor lefuthasson. Rootkit komponenssel is rendelkezik, így működése során fájlokat rejt el a fájlkezelő alkalmazások elől, még akkor is, ha ezek az állományok nincsenek ellátva rejtett attribútummal. Legfőbb és legszembetűnőbb hatása, hogy büntetőrutinja lekapcsolja az éppen futó Windows rendszert, és ezzel zavarja a munkát, de akár adatvesztést is okozhat.

A számítógépre kerülés módja: a felhasználó tölti le és futtatja.

Bővebb információ:  http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/shutdowner-aa

9. Win32/Tifaut trójai 

Elterjedtsége a májusi fertőzések között: 0,96%

Előző havi helyezés: 8.

Működés: A Wind32/Tifaut fájlokat hoz létre a C:\Windows\System32 mappában csrcs.exe és autorun.inf néven. A kártékony EXE fájl automatikus lefuttatásához külön bejegyzést is készít a rendszerleíró-adatbázisban. Működése során több különféle weboldalhoz kísérel meg csatlakozni, és azokról további kártékony kódokat tölt le.

A számítógépre kerülés módja: A felhasználó maga telepíti.

Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/%21tifaut

10. HTML/ScrInject trójai

Elterjedtsége a májusi fertőzések között: 0,69%

Előző havi helyezés: 10.

Működés: A HTML/ScrInject trójai egy RAR segédprogrammal tömörített állomány, amely telepítése során egy üres (c:\windows\blank.html) állományt jelenít meg a fertőzött gép böngészőjében. Hátsó ajtót nyit a megtámadott rendszeren, és ezen keresztül a háttérben további kártékony JavaScript állományokat kísérel meg letölteni.

A számítógépre kerülés módja: A felhasználó maga telepíti.

Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/scrinject-b-gen