Sony World Photography Awards 2012

Sony World Photography Awards

A World Photography Organisation 2011. június 1-én megnyitotta a Sony World Photography Awards 2012 versenyt. A 2012-es évben először a 20 év alatti korosztály is nevezhet és külön versenykategória nyílt a képszerkesztő programok mestereinek. A Sony World Photography Awards a világ egyik legelismertebb fotós versenye.

A „Professional” kategóriában a világ fotósainak krémje illetve a komoly amatőrök nevezhetnek, míg az ún. „Open” kategória bárki számára nyitott. Mindkét kategóriában – az eddigiek mellett - új alkategóriák kerültek meghirdetésre a 2012-es esztendőben. A ‘Nature & Wildlife’ (Természet- és vadvilág) jelent meg a professzionális körben, míg az „Open” 3 alkategóriával bővült: ‘Enhanced’ (Digitális varázslat), ‘Split Second’ (Pillanat) és ‘Low- light’ (Félhomály), melyek az amatőr fotósok technikai tudását, képzelőerejét és mindenekelőtt kitartását tesztelik. Az ‘Enhanced’ kategóriába olyan fotómunkákat lehet nevezni, amelyek kreatívan használják a képszerkesztő programok extrém lehetőségeit.

Új lehetőség a 20 év alatti fotósoknak a „Youth competition”-ben való megmérettetés, míg a korábbról már ismert „Student Focus” versenyben a profi fotósok következő generációja mérheti össze tudását. A mozgóképpel kísérletező fotósok számára tavaly megnyitott „Moving Image Awards” díjat 2012-ben 6, teljesen új kategóriában lehet elnyerni.

A 2012 Sony World Photography Awards versenyre 2012. január 4-ig várják a nevezéseket, a díjátadó 2012 áprilisában, Londonban kerül megrendezésre. A „L’Iris D’Or Sony World Photography Awards Photographer of the Year” díj mellé 25 000 USD készpénz és egy Sony digitális SLR fényképezőgép-felszerelés is jár. Az Open kategória összetett nyertese 5 000 USD készpénzzel és egy Sony digitális SLR fényképezőgép-felszereléssel lesz gazdagabb. 

A nevezett alkotásokból és a győztes képekből „Sony World Photography Awards Winners Showcase”-címmel kiállítást nyílik a Somerset Houseban 2012 április—május között a „World Photography Festival 2012” rendezvény részeként. A londoni állomást megelőzően a „World Photography Festival” többek között New York-ban és São Paulo-ban is bemutatkozik.

2011-ben magyar siker is született a Sony World Photography Awards „Open” kategóriájában: Csoboth Edina ‘Divatfotó’ alkategóriában nyerte el az első díjat „Punk City” című képével.

A „World Photography Organisation” és a „Sony World Photography Awards” témájában bővebben a következő oldalon olvashat: www.worldphoto.org