Öt mód az anonim torrentezésre

BittorrentNapjainkban a jogvédő szervezetek egyre gyakrabban és keményen lépnek fel a fájlcserélőkkel szemben. Elsősorban nem az egyszerű, otthoni felhasználót veszik célba, hanem az oldalakat, valamint azok üzemeltetőit, de előbbire is volt már példa. A legutóbbi razzia során számos oldal szerverét foglalták le, köztük hazánk legnagyobbját is, az nCore-t.

Egy-egy ilyen akció után jogosan merülhet fel az emberben, hogy legközelebb akár nála is kopogtathatnak. Bár jogilag nem teljesen tisztázott, mi számít illegális tevékenységnek, illetve mi fér még bele, számos lehetőség akad az anonim letöltésre.

VPN

A virtuális magánhálózat (Virtual Private Network, VPN) egy számítógép-hálózat fölött kiépített másik hálózat. „Magán” jellegét az adja, hogy a VPN-en keresztülmenő adatok nem láthatók az eredeti hálózaton, mivel titkosított adatcsomagokba vannak becsomagolva. A titkosítás általánosan használt szolgáltatása a VPN-nek, de titkostás nélkül is használható, a különböző adatfolyamok elkülönítésére, vagy a hálózat logikai felépítésének egyszerűsítésére (Forrás: Wikipédia). Ezeknek léteznek ingyenes, valamint fizetős változatai is.

BTGuard

A BTGuard egy fizetős proxy szolgáltatás, melynek segítségével elrejthetjük IP címünket a kíváncsi szemek elől. A program működik Windows-on, Linux-on, valamint Macintosh-on is. A felhasználók használhatnak előre konfigurált klienst, de akár saját maguk is beállíthatják azt, igényeiknek megfelelően. Minden Socks V5 proxy-t támogató klienssel kiválóan működik, mint például az uTorrent, illetve a Vuze.

TorrentPrivacy

Hasonlóan a BTGuard-hoz, ez is fizetős. Egy előre konfigurált uTorrent-et nyújt, mely a szükséges beállításokat telepítés után elvégzi magától. A több, mint két éve sikeresen működő program csak Windows-on elérhető.

Anomos

Az Anomos egy ingyenes megoldás, ám rendelkezik néhány hátránnyal. A saját atorrent formátum miatt kevés, általános torrent file-lal működik, és a letöltési sebesség is alacsonyabb az átlagosnál. Rengeteg felhasználó kérte, hogy a jövőben kerüljön beépítésre az uTorrent-be.

Seedbox/Seed szerver

Talán a legegyszerűbb és legnépszerűbb megoldás. A lényege, hogy egy szerverteremben elhelyezett gépen fut a kliensünk, ezáltal az otthoni IP címünk nem kerül a nyilvánosság elé, valamint a nagyobb sebességnek köszönhetően könnyebben lehet jó arányt tartani. Rengeteg, különböző paraméterekkel rendelkező szolgáltató közül választhatnak azok, akik ezt a megoldást részesítik előnyben.