Néhány plusz, amitől jobb a Google Plus

Google+

Azt mondani, hogy a Google+ pár hét alatt lenyomja majd a Facebook-ot, merő túlzás és badarság lenne. Azonban azt feltételezni, hogy viszonylag rövid idő alatt jelentős részesedést szerezhet, máris okosabb megvilágítás. És hogy miért? Következzen pár dolog, mely sokkal kényelmesebbé és használhatóbbá teszi a Google+-t.

A Google+ alapvetően nagyon sokban hasonlít a Facebook-ra, de számos olyan apróságot implementáltak, amik éles határt húznak a kettő közé.

Először is nézzük a barátok listáját. Ez a Google+ alatt a Circles funkció, mely segítségével köröket alakíthatunk ki, ahova besorolhatjuk ismerőseinket (Barátok, Munkatársak, Iskola, stb...). Amíg a Facebook-nál ezt a Friends menüpont Manage Friends oldalának Create List funkciójánál tehetjük meg, addig a Google esetében nemes egyszerűséggel csak be kell húzkodni mindenkit a megfelelő helyekre. Ezzel már egy pont előnyt szerzett a Google a Facebook-kal szemben.

Nézzük a profilt. Itt nincs sok különbség, azonban a Google itt is kitalált egy-két okosságot. Nekem például kifejezetten tetszik, hogy a like-nak megfelelő +1-ek nem a postok között jelennek meg, hanem külön a +1 fül alatt - ezáltal akit nem érdekel, nem kell olvasnia.

A “klasszikus profil” részről lehetne vitatkozni, kié a jobb. A Google+ egy viszonylag szerényebb, célratörőbb információs lapot használ, ami egy szempontból nagyon jó. Ezzel szemben a Facebook-nál még a keddi szennyes mosásánál használt mosópor mennyiségét is meg lehet adni, ami talán az egy fokkal több információ szintjét meríti ki, de tény, hogy szociális szempontból ez a jobb, plusz mindenki azt oszt meg, amit akar.

A “fő oldal” gyakorlatilag mindkét helyen ugyanabból áll. A Google-nél Stream a neve, a Facebook-nál News feed, de a funkcióját tekintve mindkettő ugyanazt a szerepet tölti be. A megjelenő adatok terén van némi eltérés, például az előbb említett +1-ezett üzenetek nem jelennek meg, csak ha az illető adatlapján nézzük (kinek mi a kényelmes, nálam ez nagy piros pont). Bal oldalt láthatóak a körök, ha éppen csak az adott csoport üzeneteit akarjuk olvasni, könnyen és gyorsan elérhetjük. Hasonlóan a Facebook-hoz, itt is lehet korlátozni, kik láthassák az adott üzenetet, így például az iskolával kapcsolatos kérdéseket csak az egyetemi hallgatótársaknak kell olvasnia (mivel csak ők tudnak kompetensen válaszolni, így ez logikus is). Persze ez létezik a másik oldalon is.

Ami még nagyon tetszett a Google+-ban, hogy nem lehet a másik falára postolni. De most nézzük azokat a funkciókat, amelyek ténylegesen előnyt kovácsolnak a Google számára.

Először is új üzenet megosztásakor van néhány apróság, ami gyorsítja a gépelést, valamint minimális formázást is lehetővé tesz.

  • *szó* = szó
  • _szó_ = szó
  • -szó- = szó

Hasonlóan a GMail-hez, itt is lehetőség van fotók, videók, linkek sokkal gyorsabb megosztására azzal, hogy egyszerűen behúzzuk a szöveg mezőbe.

Ismerős konkrét említéséhez postban a +, illetve a @ karakterek segítségével van lehetőség.

Privát üzenetek küldéséhez elég megadni, hogy csak az illető lássa, valamint le kell tiltani az újboli megosztást.

A post dátumára kattintva egy direkt link jelenik meg, mely az adott üzenetre mutat.

Különböző gyorsgombok segítik a minél könnyebb és gördülékenyebb használatot:

  • Space - a Stream scrollozása
  • Shift + Space - Stream scrollozása felfelé
  • J - egy postot le
  • K - egy postot fel
  • Q - ugrás a chatre
  • Enter - komment írásának megkezdése
  • Tab, Enter (egymás után) - komment írásának befejezése, küldés

A jobb felső sarokban található nyílra kattintva megtiltható az üzenet újbóli megosztása.

A kommentek +1-elése esetén a már említett +1 fülön nem jelenik meg a listában, ez csak weblapok esetén működik.

Ami még könnyebbé teszi a használatot, hogy a bevezetéssel együtt a Toolbar jobb sarkában megjelent egy értesítési terület, ahonnan közvetlenül elérhetőek az új értesítések, valamint kommentelni is lehet anélkül, hogy meg kéne nyitni a Google+ weboldalt. 

Nekem például a GMail állandóan nyitva van, így nagyon is örülök neki, hogy nem kell megnyitnom külön a Plus-t ahhoz, hogy lássam az új értesítéseket, illetve válaszoljak kommentekre.

Emellett pedig a másik nagy előnye, hogy a Google fejlesztette Android-dal sokkal használhatóbb telefonon, mint a Facebook, akik erősen próbálkoznak, hogy használható alkalmazást fejlesszenek, de a “natív” környezet előnyével nem tudják soha felvenni a versenyt. Az Instant Upload sokkal hatékonyabban és gyorsabban van lehetőség fényképek feltöltésére mobilról, mint a Facebook alkalmazás segítségével, emellett sokkal átláthatóbb és kezelhetőbb is lett, mint vetélytársának mobil alkalmazása.

Természetesen tisztában vagyok vele, hogy még várni kell, mire szélesebb körben elterjed (hiszen még nincs rá FarmVille, és ez megbocsájthatatlan dolog...), de biztos vagyok benne, hogy hamarosan megjelennek majd az első alkalmazások és játékok. De ha eltekintünk attól, hogy nem sorsolja ki minden napra a nyerő számainkat, és a FarmVille tehenei sem rohanják le a Zynga kalózait a postokban 42 alkalommal óránként, egy sokkal letisztultabb, kényelmesebb és használhatóbb szociális platformot kapunk a Facebook-nál.