Microsoft összefoglaló az eheti eseményekből: Elbocsátások, Skype, és Age of Empires

MicrosoftBizonyos, hogy a Google I/O ideje alatt a Microsoftnak is mozgalmas hete volt: frissítések, patch-ek, és egy nagyobbacska felvásárlás. Aki esetleg lemaradt valamiről a hírzivatarban, annak íme egy rövid kis összefoglaló a heti eseményekről.

A Microsoft 8,5 milliárd dollárért vásárolta meg a Skype-ot

A Microsoft számára ezen a héten minden bizonnyal a Skype felvásárlása jelentette a top story-t. A 8.5 milliárd dollárt megmozgató adásvétel a Microsoft történetének legnagyobb összegű tranzakciója volt eddig.

A hírek természetesen nem hagyták hidegen a sajtót sem, mely már a tárgyalások kezdetétől próbálta megtippelni meddig lehet húzni a Skype árát. A nagyjából hét milliárdos becsléseket végül magasan verte a kialkudott összeg, melynek készpénzben történő kifizetését követően a Microsoft értékpapírjai két százalékot estek. Ennek ellenére néhány véletlenszerűen megkérdezett okostelefon tulajdonos közül 10-ből hat úgy vélekedett, a Microsoft kiválóan nyélbe ütötte a monumentális üzletet, melyen csak nyerhet.

Azt nehéz lenne eldönteni, hogy a siker vajon a Skype márka nevéből adódik-e, vagy valami más van a dolog hátterében, a Microsoft egyelőre hagyja létezni a meglévő VoIP-szolgáltatást. A cégen belül ennek megfelelően már formálódik a Skype-ért felelős részleg, melynek élére a témában kellőképpen járatos Tony Bates kerül, a Skype egykori vezérigazgatója. Végeredményében a VoIP-óriás megmarad a továbbiakban is a már működő rendszernél.

Age of Empires Online

A régi PC tulajdonosok szinte bizonyosan összeakadtak legalább egyszer pályafutásuk során az Age of Empires franchise-zal.

A probléma azonban csak annyi az őszre várható online verzióval, hogy a készítők már legutolsó darab az Age of Empires III alkalmával is a puszta név kihasználására törekedtek. Az új változat kapcsán is sok fele panaszos szólamok hangzanak arról, hogy az eddigi szépséges, komplex játék helyett, miért a FarmVille-hez rokonítható rajzfilmszerű grafikával ellátott epizód érkezik? Az old school Age of Empires rajongói valószínűleg most is csalódni fognak.

Ehhez képest a játék készítéséért felelős Gas Powered Games vezetője úgy nyilatkozott, hogy ez bizony a PC játékok jövője.

Lapátra került az információkat kiszivárogtató munkatárs

Valóban észlelhető, hogy a hét folyamán jóval kevesebb dolog volt a Windows 8-cal kapcsolatban, amiről spekulálni lehetett volna egyáltalán. Ennek pedig nem más az oka, mint a Microsoft szigorú belső fellépése.
Valójában, ha hihetünk a pletykáknak, két munkatársától vált meg a cég: egytől Oroszországban, egytől pedig Redmondban. Az elbocsátottak állítólag olyan szervezetek tagjai voltak, melyek információk szivárogtatásra bujtanak fel. Ez itt már elég ok egy felmondólevélhez.

Érdekes összefüggésnek tűnik, hogy a Windows 8-ról szóló, hitelesnek tűnő információk forrása is mintha kiszáradt volna, így nincs min csámcsogni a sajtónak. Ez azonban még nem ok az aggodalomra, mindig akadnak olyan alkalmazottak, akiknek megered egy kicsit a nyelvük. A Microsoft sem mentesítheti magát a szivárgásoktól.