Magyar adathalászok a Facebook-on

Facebook

Valószínűsíthető, hogy magyar adathalászok dolgoznak a Facebookon. A beugratós módszerrel gyűjtött e-mail címeket feltehetően kéretlen reklámok küldésére használják. A Facebook üzenőfalon megjelenő, általában meghökkentő képet és sztorit tartalmazó bejegyzések sokszor olyan kártékony alkalmazásokhoz vezetik a felhasználókat, melyek célja, hogy megszerezzék a személyes adatainkat.

A http://facebook.com/biztonsag oldalon keresztül az ESET magyarországi képviselete folyamatosan gyűjti a Facebook átveréseket, az oldal rajongóit pedig figyelmezteti ezekre. Itt jelezte a napokban több felhasználó, hogy magyar nyelvű átverésekkel találkozott a közösségi portálon.

Az egyik leginkább terjedő üzenet szerint VV4 Veronika meztelenül pózolt a görög televíziónak.

„A felhasználók számára nehéz megállni, hogy ne kattintsanak le egy ilyen üzenetet” - emeli ki Kiss Zoltán Gergő, az ESET vírusszakértője. Azok pedig, akik bedőlnek az átverésnek, önkéntelenül átadják adataikat - többek között nevüket és e-mail címüket - az alkalmazás készítőinek, majd az üzenetet maguk is kiposztolják saját üzenőfalukra, ahol az összes ismerősük látja azt. 

Mivel a most észlelt átverés egy hazai ingyenes tárhelyszolgáltató oldalára mutatott, a szakember szerint valószínűsíthető, hogy magyar adathalászok állnak a háttérben.

„A készítők célja valószínűleg az, hogy kéretlen reklámlevelek küldéséhez használják fel a megszerzett adatokat. Sajnos túl könnyű egy ilyen átverést leprogramozni és útjának indítani, és viszonylag gyorsan építhető fel egy pár tízezer e-mail címből álló adatbázis” - emeli ki Kiss Zoltán Gergő, aki szerint a magyar nyelvű adathalász alkalmazások hátterében akár hivatalos üzleti vállalkozások is állhatnak. 

A szakértő arra figyelmeztet, hogy óvakodni kell azoktól a Facebook bejegyzésektől, melyekhez szerzőjük nem fűzött személyes megjegyzést. Egy pár szavas komment már segít azonosítani, hogy a bejegyzést valóban az ismerősünk írta, nem pedig egy adathalász alkalmazástól származik. Az erotikus vagy meghökkentő képeket és történetet tartalmazó, személyes megjegyzés nélküli üzenetek viszont a legtöbb esetben adathalász alkalmazásoktól származnak.

A hasonló átverésekre az ESET magyarországi képviselete folyamatosan igyekszik figyelmeztetni a felhasználókat a http://facebook.com/biztonsag oldalon keresztül.