Kína áll a hétvégi DDoS támadások mögött

Wordpress

Történetének legsúlyosabb DDoS (Distributed Denial of Service) támadását szenvedte el hétvégén a Wordpress. Számokban kifejezve: több gigabit sebességgel, több tízmillió csomaggal bombázták a blog oldal szervereit másodpercenként. A cégnek azóta sikerült minden szolgáltatását újra üzembe helyeznie. A Wordpress jelenleg közel 18 millió oldalnak ad otthont. Alább olvasható Matt Mullenweg, az Automattic alapítójának nyilatkozata az esettel kapcsolatban: 

“A Wordpress.com a mai napon újabb támadást szenvedett el (két napon belül ez a negyedik), mely ismét problémákat okozott. Ezúttal sokkal gyorsabban siekrült helyreállítani a dolgokat, és megállapítottuk, hogy a támadások egyik célpontja egy kínai nyelvű oldal, melyet a Baidu is blokkol. A támadások jelentős része (98%) Kínából érkezett, a maradék pedig Japánból, illetve Kóreából.”

A Wordpress.com munkatársai addig nem kívánják megnevezni az említett oldalt, amíg nem tudját a támadás pontos okát. Matt úgy véli, a háttérben politikai indokok állnak.

Az alapító szerint a DDoS támadások igen gyakoriak a Wordpress háza táján, a mostani mögött azonban igen erős infrastruktúra áll. Összesen három városból, három különböző szerverparkból bombázták folyamatosan a szervereket. A támadások azonban nem csak a blogszolgáltató szervereit, de térség több jelentős szerverét is megbénították ideiglenesen.