Julian Assange őrizetben

Julian Assange

A Sky News által megerősítést kapott a hír, miszerint a WikiLeaks alapító tulaját, Julian Assange-t sikeresen elfogták Londonban. Assange-t a Metropolitan Police tartóztatta le az európai érvényű elfogatási parancs értelmében a svéd hatóságok nevében eljárva. Az egykori zsurnaliszta a vádak szerint Svédországban két nő ellen követett el szexuális zaklatást illetve erőszakot.

Bizonytalan állítások egyelőre, hogy az elfogatás a tegnapi napon dél előtt fél tízkor történt, majd a WikiLeaks alapítója még aznap kénytelen volt megjelenni a Westminster Magistrates’ Court (bíróság) előtt 12:30-kor. Máskülönben a bíró olyan szankciókat helyezett kilátásba, miszerint csak jóval később nyilatkozhat Assange saját védelmében. Ehhez képest az ausztrál publicista még mindig azt hangoztatta, hogy még az sem teljesen kristály tiszta számára, hogy mégis mivel vádolják.

Így tehát ezen a napon sem maradtunk le a mostanra mindennapossá vált WikiLeaks szenzációkról. A vészmadár szerepében tetszelgő lap már régóta több kormány szigorú kritikája ellenére működött, most azonban az USA diplomáciai megmozdulásait publikálva világszerte jócskán kihúzta a gyufát…