Jelentősen drágulhat a MySQL

OracleAz Oracle kezébe került MySQL-nél jelentős áremelések várhatóak. Magáért az adatbázisért továbbra sem kell fizetni, de a támogatási szolgáltatások szerverenként több ezer dollárra rúghatnak majd. Az új árlisták hamarosan megjelennek, de a hírek szerint a két legolcsóbb csomag meg fog szűnni.

A MySQL Enterprise felhaználói számára továbbra is elérhetőek lesznek a Gold és a Platinum csomagok, ám a két legolcsóbb konstrukció, a Basic és a Silver meg lesz szüntetve. A döntés értelmében szerverenként minimum 2.399 Eurót (660.000 Forint) kell majd fizetnünk a különböző támogatások eléréséért.

A Gold csomag tartalmazza a MySQL Enterprise Monitor majdnem minden szolgáltatását, a Platinum pedig az összeset. Ezek között szerepel korlátlan mennyiségű incidens kezelése, 24/7 telefonos ügyfélszolgálat, 2 vagy 1 órás (vészhelyzet esetén 60 vagy 30 perces) reakcióidő, továbbá távoli hibakeresés és telepítés, a Platinum esetén pedig a konfiguráció távoli ellenőrzése és beállítása is szerepel.

A jelenlegi Basic és Silver felhasználóknak azt tanácsolja a cég, hogy még az áremelés és a support konstrukciók módosítása előtt kössenek újra támogatási szerződést, így legfeljebb 3 évig maradhatnak a meglévő csomagokban. Továbbá az új ügyfeleknek azt javasolják, hogy az esedékes áremelés előtt vásároljanak új licence-t.