Immár több mint 300 domainről fut a WikiLeaks

WikiLeaks

Az utóbbi néhány hét nem csupán a DNS szolgáltató elvesztése miatt volt a WikiLeaks számára meredek. A helyzet legfrissebb állása szerint a lapot kitessékelték Svájcból, de összességében szinte mindegy, hogy hol ver tanyát a WikiLeaks, mindenhol kőkemény támadásra számíthat.

Minden erőszak és kényszer ellenére azonban Julian Assange csapata továbbra is azon munkálkodik, hogy a nagy nehézségek árán begyűjtött információhalmazt olvasható formában, publikálva tartsa, még akkor is, ha ehhez tükörmásolatok tömegét kell bevetnie világszerte. A mirrorok listáján jelen pillanatban 355 oldal szerepel, köztük több olyan, amely ipv6 protokollal rendelkezik.

Érdekes módon az egyik domain a last.to a kiszolgálók között. És ez csak egyre izgalmasabb helyzet lesz, ahogy egyre több domain kezdi el tükrözni a WikiLeaks tartalmait…

Ha tehát érzed magadban a kellő vakmerőséget, hogy ujjat húzz a nagy hatalmakkal, nincs más dolgod, mint követni a csináld-magad jellegű instrukciókat, melyek pontosan tájékoztatnak arról, hogy állíthatsz fel egy mirrort a WikiLeaks tartalmaihoz. Azt persze érdemes egy szóban hozzátenni, hogy a WikiLeaks tökéletesen tisztában van vele, hogy milyen kockázattal jár, ha valaki kiszolgálást biztosít számukra. Valójában elkerülni se lehet, hogy egy kis üzenet ne figyelmeztessen, még mielőtt megtennénk az utolsó lépéseket:

“Tisztában vagyok vele, hogy a www.wikileaks.org kiszolgálása milyen veszélyeket jelent, én azonban vállalom a kockázatot.” – ámen…

Ahogy az már korábban kérdés volt, most ismét felmerül: mi történik később azokkal, akik nem zárkóznak el a WikiLeaks tevékenységétől? A józanész válasza: még így is feltűnő az amerikai illetőségű domainek hiánya a mirrorok listájából. Noha az egyelőre nem tisztázott, hogy pontosan honnan származnak a pártoló önkéntesek, mégis meglehetős bizonyossággal feltételezhető, hogy az amerikai polgárok kétszer is meggondolják ilyen esetben, hogy saját, titkosítatlan adataikat adják-e meg a domain regisztrációnál.