FRISSÍTVE #3: Ismét lecsaptak a BIX-re

BIXA mai nap folyamán nagy erőkkel vonultak ki a rendőrök a hazai internet szívébe, a Budapest Internet Exchange épületébe. A tavalyi akcióhoz hasonlóan, idén is a torrentoldalakhoz, valamint az illegális filecseréléshez köthető gépek voltak a fő célpontok a Victor Hugo utcában. Több ismert, nagyobb torrent oldal is áll, nem egyről pedig biztosan tudjuk, hogy elvitték.

Belső információk alapján biztosan tudjuk, hogy a Gigatorrents, valamint a Majomparádé szervere már hűvösre került. A legnagyobb hazai oldal, az nCore sem volt elérhető egész nap, de az üzemeltetők mindenkit megnyugtattak, holnaptól újra menni fog az oldal. A szerverről nem tudni biztosan, elvitték-e, azonban egy proxy-szerverüket biztosan jegelték az első körben.

Várhatóan, 20 és 22 óra között ma este még egy razzia lesz.

Korábban egy érdekes kép látott napvilágot, mely egy razziamentes környezetben, professzionális szerver hosztingot hirdet. Egy email címet is megadtak, ha érdeklődne valaki. Érdekes egybeesés, hogy a tavaly lefoglalt Independence nevű torrent oldal az elmúlt pár órában ismét életre kelt, ráadásul a hirdetés, valamint az oldal dizájnja is kísértetiesen megegyezik.

Hosting

Indep

A PC Pult - Online szerkesztősége természetesen elhatárolódik minden további okfejtéstől, mely bármilyen kapcsolatba hozná a razziát, illetve az említett oldalt, valamint a hirdetést.

A poszt folyamatosan frissül, amint új információk állnak rendelkezésünkre!

Frissítés - 2010.06.17 13:00

A BRFK sajtóközleményt, valamint egy videót adott ki a tegnapi razziával kapcsolatban.

"Összehangolt akció keretében több szerverhotel termében tartottak házkutatást a rendőrök.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság XIII. kerületi Rendőrkapitánysága szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése bűncselekmény miatt eljárást folytat ismeretlen tettes ellen az Audióvizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közcélú Alapítvány, valamint a PROART Szövetség a Szerzői Jogokért képviselőinek a feljelentése alapján. 

Az angyalföldi rendőrök 2010. június 16-án –egy időben- egy összehangolt akció keretében Budapest területén egyszerre több szerverhotelben lévő internet szolgáltató cégnél, valamint egy műszaki főiskolán tartottak házkutatást.

A nyomozás során beazonosították a nyomozók a legnagyobb hazai és nemzetközi fájlcserélő torrent oldalakhoz tartozó statisztikákat-, adatokat tartalmazó szervereket, valamint a fájlcserélés alapját adó átjátszó- és tartalom szervereket, amelyeken több tízezer szerzői joggal védett művet közvetítettek, osztottak meg jogosulatlanul a nyilvánosság felé a szerzők és kiadók engedélye nélkül, a szolgáltatást igénybe vevők közreműködésével. 

A házkutatások során a lefoglalt 50 szerveren 500 terrabájt tartalom volt megtalálható. Az elkövetés során okozott kár megállapítása még folyamatban van.

 BRFK KOMMUNIKÁCIÓS OSZTÁLY"

Amit biztosan tudunk:

Elvitték a Gigatorrents, 1st, Bithorló, Blue Dargon, Mesevilág és az Evolution szervereit. Az nCore szerveréről továbbra sem tudni semmi biztosat, de feltételezhetően a proxy szerverük mellett két névszerverüket is elvitték. Egyes források említették, hogy a staff tagjaihoz tartozó, illetve hozzájuk közel álló seed szervereket is vittek tegnap.

Két oldalról jelenleg nem tudjuk, miért áll.

Frissítés - 2010.06.17 19:40

Most tudtuk meg, hogy tegnap elvitték az ország legnagyobb oldalát, az nCore-t is. Az üzemeltetők mindenkit megnyugtattak, a felhasználók adatai biztonságban vannak.

Frissítés - 2010.06.18 22:14

Most már biztos: az nCore több szerverét, köztük a frontendet, valamint az SQL-t is elvitték. Az oldal vezetősége egyelőre nem nyilatkozik az ügyben, az újraindulás pedig várhatóan elmarad hosszú ideig.

Megkeresésünkre a Gigatorrents tulajdonosai elmondták, hogy a hivatalos nyilatkozatuk elõtt a hét elején egy ügyvéddel egyeztetnek. Az oldal jövõjét illetõ kérdésünkre, azt a választ kaptuk, hogy várható az újraindulás, de már más helyszínen.