Firefox 4, 5 millió letöltés az első 24 órában

Amikor megjelent az Internet Explorer 9, nosztalgiával gondoltunk a Firefox 3 megjelenésére, mivel az egy nap alatt 8 millió letöltést generált. Ezt a rekordot a most frissiben megjelent 4-es számú új változat sem tudta felülmúlni. Ennek ellenére elmondhatjuk, hogy sikeresen debütált az új Firefox böngésző, mivel egy nap alatt átlépte az 5 milliós határt, noha ezzel kissé elmaradt a várakozásoktól. Még mielőtt elkezdenénk összehasonlítgatni a számadatokat az IE9 statisztikáival, hozzá kell tennünk, hogy az FF4 több platformot támogat, és máris 1.95 %-os részesedést tudhat magáénak a böngészők piacából, ami több mint duplája az IE9-ének, nem mellesleg pedig a számláló itt még nem áll meg, így ez az arány várhatóan nőni fog.

A StatCounter adatait elnézve megállapíthatjuk, hogy az IE9 több mint egyhetes előnye mit sem ért. Mindösszesen 0.87%-os piaci részesedést sikerült összekaparnia. Tekintetbe véve, hogy a Microsoft üdvöskéje pont XP-n kéreti magát, és okoz egyre több kellemetlenséget, így a Firefox piaca fog gyorsan nőni, mivel ezen az operációs rendszeren legfeljebb a Google Chrome mutathat még fel hasonlóan jó kompatibilitást.

A StatCounter (egy független elemzőszoftver) 15 millió oldal-látogatást vizsgál meg havonta, és több mint 3 millió oldal látogatói által használt böngészők arányát figyeli. Nézegetve egy kicsit az adatbázisát észrevehetjük, hogy a Firefox népszerűsége lassanként nő, noha még mindig az IE vezet (bár 2010 decemberében a Firefox átvette az éllovas szerepét egy rövid időre), ezalatt a Chrome szépen csendes harmadikként szerzi híveit, fél év alatt megduplázta felhasználóinak számát.

Nyugodtan mondhatjuk, hogy a böngésző-háborúnak soha nem lesz vége. A Microsoft ugyan jobban koncentrál újabb operációs rendszereire, ám ez érthető, hiszen a cég nagyban igyekszik kierőszakolni, hogy a lehető legtöbben álljanak át az új rendszerekre. Ameddig viszont kellően sok gép használ Windows XP-t, addig nyugodtan kijelenthető, hogy a többi böngészőnek is biztosított a komoly piaci részesedés.