Feltámadt a LimeWire

Nagyjából egy hónappal ezelőtt a RIAA kérését teljesítendő az amerikai szövetségi bíróság betiltotta a Gnutella-alapú fájlmegosztó kliens, a LimeWire működését. Most, nem egészen harminc nap elteltével, a LimeWire visszatért és jobb, mint valaha. A titkos fejlesztő csapat, mely új életet lehelt a nagyban népszerű kliensbe, nem csak a feltámasztásról gondoskodott, de néhány újítással fel is javította a LimeWire-t. 

Mint ahogy a kereszténységben, zsidó misztériumban és más vallásokban már évszázadok óta oly’ népszerű motívum a halálból való visszatérés, manapság a modern forgatókönyvírók fantáziáját is gyakorta izgatja a téma. Elég, ha a Péntek 13 Jasonjére vagy Freddy Kruggerre gondolunk ahhoz, hogy tudjuk: Hollywood nem csak a jó karaktereket szereti a normálisnál makacsabbul életben tartani.

Ebből következik talán, hogy bármily komoly reményekkel is végezték ki nemrégiben a LimeWire-t popularitása mégis visszahívta az életbe. Bár az elmúlt események fényében inkább tűnik úgy, hogy a RIAA támadása mindössze egy felületes horzsolás volt gyilkos csapás helyett.

Noha léteznek egyre nagyobb népszerűségnek örvendő alternatívák, egy titkos fejlesztő gárda mégis kitartóan azon fáradozott, hogy visszahozza az élők sorába a világ kedvenc Gnutella-kliensének porladó maradványait.

Október 26-án a megmaradt LimeWire fejlesztők kénytelenek voltak a távoli beálllítások módosítása után leállítani a cég szervereit. Akkor úgy gondolták végleg…

Ám ekkor érkezett meg a segítség. Így született a LimeWire Pirate Edition, az LPE, melynek alapja a LimeWire 5.6 béta verziója. (Ezutóbbit az idei év elején bocsátották ki, majd vonták vissza hamarosan, amikor a LimeWire LLC elvesztette a pert.) Az LPE azonban immár szabadon működik, ráadásul sok tekintetben meghaladja a RIAA által kivégzett elődjét.

A LimeWire LLC szervereitől való függés ezzel megszűnt, minden távoli beállítással együtt, az Ask toolbar immár szabadon mozgatható, kiiktatható és a LimeWire PRO minden tulajdonsága is ingyenesen hozzáférhető.

A LimeWire Pirate Edition tehát nem csak jobban kell, hogy működjön, mint az előző 5.5.10-es LimeWire, de hosszabb ideig is. Nincs többé se adware, se spyware, minden a közösségért történik – ígérték.

Jelen pillanatban ugyan csak a Windowsosok számára érhető el, a tesztelők véleménye szerint mégis remekül beválik a LPE. Hódításának első lépéseként máris kering a BitTorrenten.