EISA díjeső a Sonynak

Sony

Európa tizenkilenc országának ötven audio-, video-, mobilelektronikai és fotográfiai szaklapjából álló szövetsége, a European Imaging and Sound Association (EISA) idén is kiosztotta az általuk legjobbnak ítélt termékeknek járó szakmai díjakat, amely közül ötöt a Sony termékeinek ítéltek a digitális képalkotás és otthoni szórakoztatás terén felmutatott innovációinak elismeréseként. A 2012–2013-ban az év SLR, kompakt és utazó fényképezőgépe, valamint 3D-s tévéje és felső kategóriás házimozija is Sony termék lett.

Az év európai SLR fényképezője díjat az ? SLT-A57 érdemelte ki, amely megfizethető áron biztosít magas minőséget a kezdőtől a haladó szintig. A féligáteresztő tükör technológiának köszönhetően (Translucent Mirror Technology) a fényképezőgép 12 képkocka/másodperc sebességgel és folyamatos autófókusszal képes felvételt készíteni, így még magas zoom tartományban is megfelelő élességet tart. Az ? SLT-A57 gyors válaszidejű, folyamatos autofókusz segítségével a mozgó objektumok rögzítésével is könnyedén megbirkózik. A tökéletes portrékép elkészítéséhez az automatikus portré felismerési funkció (Auto Portrait Framing) használható, amely az arcfelismerést követően a legmegfelelőbb arányokat megkeresve alkot újabb képet az eredeti felvétel mellé.

A 20.2 megapixeles Exmor CMOS szenzorral és manuális állítási lehetőséggel felszerelt zsebméretű Cyber-shot DSC-RX100 érdemelte ki az év európai kompakt fényképezőgépe díjat. A BIONZ képfeldolgozó processzor és a 1.8-as maximum rekeszértékű Vario Sonnar Carl Zeiss lencsék kombinációjának köszönhetően a fényképezőgéppel korlátozott fényviszonyok mellett is jó minőségű képek készíthetők. A nagy felbontású fényképek és Full HD videók készítését 3 colos folyamatos élőképet közvetítő LCD panel segíti, a beépített intelligens funkciók széles palettája pedig megkönnyíti a kreatív képalkotás folyamatát.

Könnyed hordozhatósága, a képminőség terén elért kiemelkedő teljesítménye, valamint multifunkcionalitása miatt az EISA az év európai utazó fényképezőgépének a Cyber-shot DSC-HX20V-t választotta. A 20-szoros optikai zoommal felszerelt fényképezőgép objektíve a távoli témák mellett akár 1 cm-es makrofotók készítését is lehetővé teszi. Az optikai képstabilizátor és az Exmor™ technológia gyenge fényben vagy gyorsan mozgó objektumok esetén is természetes képalkotást tesz lehetővé, csökkentett zajjal és kevesebb elmosódási lehetőséggel. A beépített GPS/iránytű funkció segítségével pedig a fényképezést követően az otthoni számítógépen is dokumentálhatók a fotózások helyszínei.

A szakmai zsűri döntése alapján az év legjobb 3D-s televíziója díjat a BRAVIA KDL-55HX850 készülék kapta. A tévébe épített X-Reality PRO továbbfejlesztett képjavító technológia feljavítja a gyenge minőségű jelet, hogy minél több műsor közelíthesse meg a HD minőséget, a jó minőségű képanyag esetében pedig még tisztább 2D-s és 3D-s képet állít elő. Online funkciói segítségével a Magyarországon csak a későbbiekben bevezetésre kerülő Sony hálózatáról (SEN) filmek és zenék tölthetőek le, sőt az előre installált Twitter, Facebook és Skype alkalmazásokkal az ismerősökkel való kapcsolattartás is megoldható. Nem utolsósorban a tévé stílusos megjelenése is mérvadó.

A világon elsőként 4K felbontású kép megjelenítésére képes (Full HD felbontás négyszerese) VPL-VW1000ES projektor érdemelte ki az év európai felső kategóriás házimozija díját. A készülék fejlett gazdag színreprodukciója, szuper magas fényessége és 1000000:1-hez dinamikus kontrasztaránya mind 2D-ben, mind 3D-ben moziszerű élményt varázsol.