Egy alkalmazás, hogy jobb színben lásd a világot

DanKam

Dan Kaminsky avagy a hacker, aki korábban már sokat tett értünk egyes DNS problémák kiküszöbölésével, most a színvak embereken szeretne segíteni. Mindezt persze a mai divatnak megfelelően egy új app létrehozásával. A történet hátterében Kaminsky egy személyes élménye áll, melyet a hacker közlékenyen megosztott a kíváncsiskodó újságírókkal. A mese tehát valahol egy Star Trek filmmel kezdődött...

Avagy, hogy vázoljuk először is a körülményeket: leleményes hackerünk nagyjából egy évvel ezelőtt egy mérnök barátjával Taiwanban egy moziban ült, amikor barátja csakúgy megjegyezte mellékesen, hogy színvak. Dan erre hitetlenkedve megkérdezte, hogy mégis mi akkor a véleménye a zöld földönkívüliről a filmben. A barátjának persze fogalma sem volt róla, hogy amit ő eddig barnás-drap árnyalatnak vélt, az valójában zöld.

Dan bevallotta, hogy ugyan eddig keveset foglalkozott grafikus holmikkal, designnal, most mégis nekiesett a Photoshop segítségével mindenféle színekkel kísérletezni. Így elsőre, ha gyógymódot nem is talált a dologra, mégis eszébe ötlött egy lehetséges megoldás a színvakok problémájára. 

Az utóbbi év során Dan tehát nemcsak, mint biztonsági szakértő dolgozott, de szabad idejében ezen az alkalmazáson is munkálkodott. Az elsőként PC-re programozott verziót aztán tovább küldte ismerőseinek, akik az iPhone és az Android fejlesztésében dolgoznak, így átalakíthatták Dan találmányát.

Magáról az alkalmázásról először is annyit, hogy DanKam elnevezéssel fut és a lényege az, hogy a színvakok számára olyan látványt nyújt, amilyet egészséges szemmel érzékelnének. Az app az eszköz kameráját használja, majd a képet beállítja a színvak felhasználó számára, így az olyan árnyalatokat, tónusokat és színeket láthat, melyek normális esetben érzékelhetetlenek számára. Miután elindult az alkalmazás, azután automatikusan az eszköz kameráján át nézhetjük a világot, míg többféle különböző színsémát próbálhatunk ki, melyek közül az egyikkel legalább a megfelelő színeket láthatjuk.

A DanKam szép számmal büszkélkedhet mindenféle módokkal és funkciókkal. Ha úgy tetszik akár minden vörösárnyalatosra konvertálhatunk, lekorlátozhatjuk a képet csak bizonyos színek megjelenítésére, fokozhatjuk a telítettséget vagy beállíthatjuk a fehéregyensúlyt. A felhasználó addig játszhat, állítgathatja a csúszkákat, míg nem látja a világot megfelelő színekkel. Noha a különböző színvakságokra specializált módokat nehéz volna érzékletesen elmagyarázni, mégis kijelenthető, hogy a dolog titka főleg az, hogy addig kell próbálkozni, amíg össze nem jön, pont mint egy TV csatorna behangolása.

A felhasználónak lehetősége van ehhez az eszköz kameráját használni (“Live View”) vagy a már meglévő fényképek közül beemelni egyet. Miután egy fotó kiválasztásra került, az után a lehetőségek ugyanúgy adottak, mint a kamerát igénylő megoldásnál.

Én ugyan személy szerint hálistennek nem vagyok színvak, így tesztelni sem tudom az alkalmazást, mégis jó látni, hogy legalább néhány fejlesztő megpróbál valami értelmes appet létrehozni a sok hasznavehetetlen idétlenség mellett. Ezen kívül az sem elhanyagolható, hogy a DanKam többeknek ihletést adott, így új lendületet kapott a színvakság orvoslása is, valamint a projekt elültette a fejlesztők fejében az egészségügyi alkalmazások készítésének gondolatát. Az egyelőre dinamikusan fejlődő kísérleti technológia már most nagyon sok pozitív visszajelzést kapott különböző fórumokon. Az alkalmazás pedig elérhető, mind az  iTunes-on mind az Android Market–ben mindössze 2.99 $-os áron.