Chrome, Safari, Office - komoly hibákkal rendelkező programok?

Swordfish

A tegnapi lista szerint, melyet a Bit9 adott ki, a legtöbb biztonsági rést tartalmazó program a Chrome lett, megelőzve a Safarit, a Microsoft Office-t, Adobe Readert és az Acrobatot, no meg a Firefox-ot. A Google böngészője 76 jelentett biztonsági hibát tartalmzott, melyek a végfelhasználók adatbiztonságát veszélyeztették. A Safari 60, az Office 57, az Acrobat Reader 54, míg a Firefox 51 hibával "büszkélkedhet" a Bit9 "Dirty Dozen" listája szerint.

Az a tény, hogy a Chrome a listavezető, még nem jelenti azt, hogy kevésbé biztonságos, mint más alkalmazás. A Bit9 szakembere szerint a Chrome a legfiatalabb böngésző a piacon, és a legtöbb változáson megy keresztül.

Hogy kerekebb legyen a lista, egy gyors áttekintés a futottak még kategóriából: Sun Java Development Kit (36 jelentett biztonsági rés), Adobe Shockwave Player (35), Microsoft Internet Explorer (32), RealNetworks RealPlayer(14), Apple Webkit(8), az Apple QuickTime és az Opera egyaránt 6-6 hibával áll a sor végén.

Az Apple háromszor is szerepel a listán. Ez szinte megingatni látszik a mítoszt, miszerint a Mac biztonságosabb, mint a Windows. Ám, mint ahogy két évvel ezelőtt a Mozilla rámutatott, a Bit9 listája nem tükrözi hűen a programok biztonságosságát, mivel nem veszi figyelembe, hogy mennyire gyorsan javítják a hibákat. Másik probléma a Mozilla és a Google szerint is, hogy egyes cégek csak a felhasználók által bejelentett hibákat orvosolják, ezzel növelve a hackerek esélyeit (ha nem jelenti senki, nyitva marad a kiskapu).

Támpontnak tehát ugyan jó a Bit9 listája, de mégis inkább mindenki maga döntse el, hogy milyen alkalmazásban bízik, ha a netre merészkedik.