Az Apple magazinalkalmazása direkt a fejlesztőknek

iPad Playboy magazin

Végre kiderült mennyi a pletykák igazságtartalma: az Apple csakugyan olyan alkalmazást alkot Xcode-on (az Apple fejlesztői környezete), mely magazinok készítését segítené elő, egységessé téve az elektronikus újságolvasás tapasztalatát. Az iPad talán a legjobb példa arra, hogy feltétel nélkül igaz legyen a kijelentés, miszerint az Apple arra specializálódott, hogy könnyen kezelhető és alakítható eszközök segítségével tegyen szert jelentős népszerűségre.

Problémaként merült azonban fel, hogy az olvasnivágyók különböző magazinolvasó alkalmazásokkal találkoznak, melyek egytől egyig eltérőek, megnehezítve ezzel a könnyű átállást és váltást. Az idősebb korosztálynak ez elsősorban a tanulás nehézségei miatt jelent komoly visszahúzóerőt, hiszen sokan a találgatás és próbálkozás helyett inkább a papírt választják.

iPad Glamour magazin

Jelenleg a Mac illetve iOS fejlesztők egy Apple's Human Interface Guidelines névre keresztelt szabályrendszert használnak, amely lényegében nem más, mint egy nagy(ha nem is valószínű, hogy kézzel fogható, de) kézikönyv arról, hogy hogyan is kellene kinéznie és működnie egy Apple eszközre készült alkalmazásnak. A pletykák szerint a cég már készül, hogy kiadjon egy általánosan elfogadható sémát, mely a magazinkiadók munkáit hangolná össze, lehetővé téve azt, hogy az elektronikus lapok egységesebb környezetben jelenhessenek meg. Az ígéretes kezdeményezést lelkes várakozás övezi, ez ugyanis olvasó és fejlesztő életét is megkönnyítené.

A Twitteren természetesen szüntelenül zajlik a csiripelés, többek között arról is, hogy az Apple nem kizárt, hogy az alkalmazáson belüli fizetést fogja választani a template honoráriumaként, mely annyit tenne, hogy a magazinra pénzért feliratkozott olvasók által befizetett összegből származó nyereségből 30% az Apple-t illeti. Így az egyszerűen megvalósított és központosított megoldás a feliratkozásnál komoly anyagi előnyt jelenthetne az Apple számára, sőt talán az iPad meg is teszi ezzel az első lépést affelé, hogy kiváltsa a tradicionális papíralapú sajtót, amennyiben az ez által esetlegesen okozott drágulás nem veti vissza évekre az elektronikus publikációkat.

iPad eBooks

Az emlegetett program lényege, hogy egy sablonnal gyorsan össze lehet rakni egy magazin-alkalmazást, lényegesen lerövidítve ezzel a fejlesztési időt, miáltal esetlegesen komoly költségeket is meg lehet takarítani.
Azonban, mint felhasználó, némi félnivaló is akad, tekintve, hogy ennek a sémák általánossá erőszakolásának köszönhetően millió egyforma magazint olvashatunk majd, ha elterjed a szokás.

Remélhetőleg a kompromisszumos megoldás lesz a befutó, így a fejlesztési idő lényeges lerövidülésével és különböző kreatív kinézetekkel, layout-okkal találkozhatunk majd, úgy hogy mégis könnyen kiismerjük magunkat a rendszerben.

A fejlesztők még sokáig dörzsölhetik a markukat, mivel egyelőre úgy látszik, hogy 2011 végéig várniuk kell az egységesített magazinalkalmazás fejlesztői környezetre.