Az Apple levédette a multitaskingot okostelefonokra

Patent Troll

Oké, megint itt tartunk: az Apple újabb kis győzelmeket aratott, amelyek már komolyabb veszélyt rejtenek magukban. Először is az ő javukra ítéltek a HTC elleni perben, miszerint a tajvani konkurens ellopta az ő szabadalmukat. Melyiket? Ez egy felettébb vicces pontja az egész dolognak, főleg, hogy lényegében az Android egyik alapfunkciójáról van szó. Amit mellesleg a Google már jóval az iPhone előtt is tudott.

Az Apple szerint az e-mailben, illetve SMS-ben küldött telefonszámok értelmezésével a HTC megsérti az ő szabadalmukat, miszerint közvetlenül a dialer-be lehet küldeni azt egyetlen kattintással, mert az OS felismeri, hogy az telefonszám. És mi az egészben a nevetséges?

A Google még 2006 előtt tudta ezt csinálni, igaz, a keresőben. És nem csak telefonszámokkal, de akár USPS azonosítókkal is. Sőt, emlékeim szerint még a "buta telefonok" is képesek voltak erre a funkcióra, de erre nem mernék megesküdni. Innentől kezdve pedig teljesen logikus, hogy ezt a funkciót a saját mobil operációs rendszerébe is beépítette a cég.

Ami számomra még viccesebb, az a legújabb szabadalom, amelyet megkapott az Apple: "hordozható elektronikus eszköz, grafikus felhasználói felülettel, amely támogatja a hívások közbeni alkalmazások közti váltást" - nagyon leegyszerűsítve a multitaskingot, okostelefonon. Amit az Android már akkor támogatott, amikor az iOS még hallani sem hallott a dologról.

Természetesen ahhoz, hogy ez utóbbit rá lehessen húzni bármelyik gyártóra, minden aspektusban meg kell egyeznie a metódusnak az Apple által leírtakkal, de ismerjük a cupertinoi ügyvédeket...