Az Android at Home mellett gyerekjátékként tűnhet fel az AirPlay

Android

A mai nap során került bejelentésre a Google új kezdeményezése, mely az Android @ Home névre hallgat. A rendszer lényegében nyílt forráskódú könyvtárakból áll, melyek lehetővé teszik majd a fejlesztők számára, hogy olyan alkalmazásokat készítsenek, melyek felfedezik, majd kapcsolódnak hozzá és kommunikálnak lakásunk berendezési tárgyaival.

A keretrendszer fontos előrelépést jelent a Google automatizálási törekvéseinek tekintetében. Az Android @ Home egyébként szoros összefüggésben áll Android Open Accessory API-val. A lehetőségek innentől akár korlátlanná nőhetnek, így az Android készülékek túlfejlett távirányítókként működhetnek a lakás minden elektronikai berendezéséhez kapcsolódva a villanyoktól az elektromos tűzhelyig.

További ehhez kapcsolódó bejelentésre került sor a délután folyamán, amikor kiderült, hogy az első ilyen módon vezérelhető villanykörtékről a Google már megkötötte a szerződést az LG-vel.

A Google már-már erőszakos szlogennel hirdette ki az Android betörési kísérletét a háztartásokba: ‘we want every device in your home.’

Szó került emellett egy szintén új eszközről, mely a Project Tungsten nevet viseli. A készülék hatáskörét “home controller”-ként nevezték el találóan. A cél, hogy központi kapcsolódási pontként működjön minden háztartási eszközzel szinkronban a rendszer. Természetesen ez is Android alapokon működik.

A Tungsten képességeit demonstrálandó bemutatták, miként teszi lehetővé zenék visszajátszását és hogyan ismer fel olyan dolgokat, mint egy CD, mindenféle vezeték nélkül. A közönség nagyrésze egyik ámulatból a másikba esett. Elég volt a CD-t csak felvillantani a Tungstennel ellátott eszköz előtt és az máris megszólaltatta a könyvtárából a megfelelő dallamokat.

Az Android @ Home, a Google nyílt kesztyű hajintása az Apple AirPlay-nek. Nem csak a kezdeti hangsúly jelentős a vezeték nélküli zenelejátszáson, sokkal inkább az egész koncepció az, ami érdekes. Összességében a Google egy magasabb szintre emelte a háztartásautomatizálást és -ellenőrzést az új API-rendszerrel. Érdekes lesz természetesen megtudni azt is, hogy az Apple miként felel a kihívásra a WWDC során, ahol kiderül, hogy az AirPlay képes-e ennél többre.

Ezzel a bejelentéssel a Google nyilvánvalóan deklarálta szándékát, hogy létrehozza a lehetséges legszorosabb összeköttetésben álló eszközök hálózatát otthonunkban.
A Google Android @ Home API a fejlesztők számára az elkövetkezendő néhány hónap során válik majd elérhetővé.