Átverte a német bíróságot az Apple

Steve Jobs as Dr. Evil

Nem egészen egy hete érkezett a hír, hogy az Apple kitiltatta az európai piacról a Samsung Galaxy Tab 10.1-et. Az indok szerint a koreaiak nemes egyszerűséggel lemásolták az iPad 2-t, majd saját név alatt adták ki. Már akkor sem értettük teljesen, hogy mégis miért néz ki ugyanúgy a két tablet, mikor első ránézésre is jelentős különbségek fedezhetőek fel. A legfrissebb bizonyítékok alapján azonban kiderült, hogy az Apple nemes egyszerűséggel egy hamis képet adott a bíróságnak, amelyen nem (egészen) a Tab 10.1 szerepelt.

De kezdjük az elején. A német igazságszolgáltatás működése kicsit fura, ezért a Samsung nem is tudott a dologról, csupán a végkimenetelről értesültek.

A dolog igazi pikantériáját azonban mégsem az adja, hogy az alperes gyakorlatilag védekezni sem tudott (nem véletlenül választották a német bíróságot). Az Apple, ahelyett, hogy a két tabletből egy-egy példányt átnyújtott volna, egy képet mutatott be, melyet szándékosan manipuláltak (avagy a Macintosh-ok mégsem olyan jók képszerkesztésre, mint azt hirdetik...).

A való életben az iPad 2 9.5"×7.31"×0.43"-os méretekkel rendelkezik, míg a Galaxy Tab 10.1 10.1"×6.9"×0.34"-os méreteket tudhat magáénak. És ebben az esetben a méret igen is számít, még ha nem is tűnik jelentősnek. Azonban, ha a két tabletet egymás mellé helyezik a való életben, máris szembeötlő a számos különbség, nem csak külsőleg, de az operációs rendszer kinézetét illetően is.

Apple Flawed Evidence

Ezt nyilván Cupertino-ban is észrevették, és úgy gondolták, házilag orvosolják a problémát. Mint az a képen is látható, nyolc százalékkal szélesebbre nyújtották a Tab képét, mely így valóban kísértetiesen hasonlít az iPad 2-re. Ez viszont a lényeges az ügy szempontjából, ugyanis az Apple állítása szerint "külsőleg teljes mértékben megegyezik" a két tablet.

Azt egyelőre nem tudni, hogy milyen következményekre számíthat az Apple, de az biztos, hogy jókora kártérítést lesz kénytelen fizetni a koreai gyártónak, valamint várhatóan a Xoom elleni vádakat is alaposan felülvizsgálják majd.