Asztrofotós géppel bővül a Canon full frame család

A Canon szüntelenül fejleszt, hogy a világ vezető képalkotó megoldásait kínálhasa a fotósok számára. Az elismert EOS R rendszer új tagja az EOS Ra az első Canon full frame fényképezőgép, amelyet kifejezetten a csillagfotózásra fejlesztett.

Az EOS Ra egyedi a piacon – az ismert full frame asztro fényképezőktől eltérően ez könnyen hordozható, és nem szükséges számítógéphez vagy külső erőforráshoz csatlakoztatni. A kompatibilis változatos objektív sorozattal egészen kivételes fotókat készíthetünk az éjszakai égboltról.

A 2018 szeptemberében bemutatott EOS R alapjaira tervezett EOS Ra is gyors autófókuszt kínál és éles képeket sötétben is ( -6EV ), 35mm full frame CMOS érzékelőt megközelítőleg 30.3 millió effektív pixelt  és a DIGIC 8 processzort.

Az EOS Ra érzékelője előtt egy új, infravörös szűrőegység található, amely négyszer több hidrogén-alfa fény továbbítását teszi lehetővé a normál EOS R-hez képest. Ez lehetővé teszi, hogy a fényképezőgép megörökítse a csillagködök jellegzetes vöröses színét.

A Canon optikai szakértelme megtestesül az EOS Ra fényképezőgépben. Szenzora mind a 30.0 millió pixelt megörökíti, nem veszhet el fontos részlet a képből. Ha a csatlakoztatott teleszkóp keresője kisebb a szenzor képmezőnél, akkor különböző arányokban crop-olható akár 11.6 MP (4176x2784) arányra.

Az EOS Ra nagyobb teljesítményű nagyításos megtekintő funkcióval rendelkezik a képek a fényképezőgép LCD-kijelzőjén történő megtekintéséhez, ami lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy 180%-ban ráközelítsenek a képekre és megvizsgálják a rögzített tartalom minden részletét.

A csillagfotózásban eddig egyedülálló módon az EOS Ra 4K videókat és 4K timelapse sorozatokat is készít az éjszakai égboltról.

Az EOS R rendszer objektív foglalat rengeteg kreatív opciót tesz lehetővé. Három féle adapterével teleszkóp  és több, mint 70 féle EF és EF-S objektív  használható hozzá, így a korábbi EOS DSLR  gépekkel megszokott fantasztikus képminőséget adja.

Az EOS Ra kicsi, könnyű és egyszerűen rögzíthető teleszkópra. A kiváló képek készítését megkönnyíti az EOS R rendszer ergonomiája és az érintéses és áthúzásos AF funkcióval rendelkező, változtatható látószögű érintőképernyő.

Távirányítható a felvételkészítés az EOS Utility és a Canon Camera Connect alkalmazások segítségével, ami nagy hidegben hasznos, hiszen sem kell odafagyni a géphez a különleges képekért. A Bluetooth és Wi-Fi csatlakozással egyszerűen továbbíthatók a képek és a GPS a helyszín pontos meghatározását is segíti.

EOS Ra főbb jellemzők

  • Méretek (ma × szé × mé): 135,8 × 98,3 × 84,4 mm
  • Tömeg (csak a váz): Kb. 580 g; kártyával és akkumulátorral: 660 g
  • IR: Optimalizált infravörös szűrő
  • 30,3 megapixel, teljes képmezős CMOS-érzékelő
  • IS0 100–40 000
  • -6 EV AF: fókuszálás kevés fény mellett
  • 4K és 10 bites felvételek, video és timelapse
  • Bluetooth és Wi-Fi kapcsolat
  • USB 3.1

Teljes műszaki leírás: https://www.canon.hu/cameras/eos-ra/specifications/